Adrian POPESCU
4718 vizualizări 12 ian 2013

După câteva zile de tăcere, ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu răspunde atacului consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care l-a etichetat pe el şi pe Adrian Papahagi drept "două virgule în politică".

În cursul unei conferinţe de presă susţinute sâmbătă la Braşov, unde s-a desfăşurat şedinţa Colegiului Director al Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat de jurnalistul gândul dacă a înţeles ieşirea lui Lăzăroiu drept un mesaj al preşedintelui Băsescu, în replică la solicitarea sa insistentă de a se stabili cât mai rapide un candidat unic al dreptei la prezidenţialele din 2014.

"Răspunsul este foarte clar şi foarte decis: nu, nu cred, este una dintre libertăţile pe care domnul consilier prezidenţial Lăzăroiu şi le asumă. Noi nu i-am răspuns până acum, nu am considerat că este necesar să facem acest lucru, cred că domnia sa trebuie întrebat dacă are cuvenita competenţă şi libertate, în calitatea oficială pe care o are, să se exprime în acest mod. Din punctul nostru de vedere, asemenea replici sunt zgomote parazite, care din păcate reflectă lipsa de decizie, atitudinea timorată a dreptei şi incapacitatea momentană de coagulare a unei voci puternice. Noi ne desprindem de această atitudine, considerăm că Partidul Forţa Civică nu are timp de pierdut şi-i lăsăm pe cei care au timp de glume să-şi vadă liniştiţi de timpul lor", a răspuns MRU.

În acelaşi registru a venit şi răspunsul la întrebarea dacă va încerca să repete sceneta "Fiţi ungurenii mei!", pentru a se legitima, într-un fel sau altul, ca lider al opoziţiei de dreapta şi implicit candidat al acesteia pentru Cotroceni, profitând de degringolada din PDL. "Ca preşedinte al unui partid parlamentar de opoziţie, Forţa Civică, nu cred că-mi pot permite luxul de a nu ridica vocea şi de a aştepta momentul propice - şi pun expresia între ghilimele - când, pe seama unor compromisuri, partidul ar putea să fie interesant şi pentru cei de la putere. Partidul Forţa Civică nu va face niciodată compromisuri toxice cu Puterea, pe seama asigurării unor privilegii mărunte, nu se va compromite, din punctul acesta de vedere ridicăm vocea şi vom demonstra, timpul va demonstra, în următoarele două - trei săptămâni, care este vocea cea mai puternică şi mai articulată din Opoziţie".

"Vom avea, în cel mai scurt timp, antamarea de discuţii clare cu PDL şi PNŢCD pentru a discuta subiectul promovării unui candidat unic pentru poziţia supremă din stat. Aceste discuţii dorim să le iniţiem noi, pe baza protocolului politic al ARD, care nu a fost denunţat de nimeni şi care este cărămida pe care se poate construi o colaborare politică, începând de astăzi încolo. Şi vom vedea, pe seama disponibilităţii partenerilor noştri politici din centru-dreapta, în ce măsură va exista sau nu intenţia de a merge de la discuţii la realizarea unui obiectiv comun cât mai repede posibil. Noi suntem pregătiţi pentru a oferi nu doar un nume, ci un portret dezirabil al candidatului la preşedinţie, un ansamblu de calităţi pe care credem că ar trebui să le aibă. Momentul în care vom face publică o asemenea propunere depinde însă de proiectele noastre politice şi de paşii tactici pe care urmează să-i facem, care vizează, între altele, creşterea puterii politice şi a greutăţii Partidului Forţa Civică", a mai spus Ungureanu.

În contextul în care Forţa Civică va avea candidaţi proprii şi la europarlamentare, MRU a mai fost întrebat dacă va candida separat la prezidenţialele de anul viitor, în cazul în care "obiectivul comun" pentru Cotroceni nu va fi el. Fostul premier nu a exclus câtuşi de puţin o asemenea eventualitate. "Partidul Forţa Civică are răspuns la toate întrebările şi este pregătit să-şi promoveze propriii candidaţi pentru procesele electorale din 2014", a conchis el.

Citește și: