Departamentul Social - Mediafax
2569 vizualizări 5 iul 2014

Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a mers, sâmbătă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov, unde trebuie să se prezinte conform obligaţiilor stabilite prin măsura controlului judiciar, luată în cazul său în noul dosar în care este acuzat de şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, iar unul dintre ei ar fi încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Voiculescu a spus că pe Nelu Iordache, care ar fi unul dintre denunţătorii din dosarul său, nu l-a mai văzut de 20 de ani. "Cum poţi să şantajezi pe cineva pe care nu l-ai mai văzut de 20 de ani?" a spus Dan Voiculescu.

El a precizat că trebuia să plece în iulie în vacanţă cu familia, dar şi-a anulat biletul şi pe 3 iulie şi-a trimis familia în concediu.

"Probabil că nu s-a aflat că eu nu plec şi pe 3 iulie au fost chemaţi vreo trei-patru ca să dea declaraţia asta (...) Procurorul trebuia să fie informat că mi-am anulat biletul de avion", a mai spus Voiculescu, precizând că şi-a anulat biletul pe 1 iulie, când a aflat că trebuie să fie la instanţă pe 6 iulie, pentru dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Vociulescu a mai spus că marţi se judecă la Tribunalul Bucureşti contestaţia la măsura controlului judiciar din noul dosar şi judecătorii vor decide dacă menţin sau nu măsura, iar luni merge la Curtea de Apel Bucureşti să dea declaraţii în dosarul ICA.

Întrebat de ce a cerut strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, Voiculescu a răspuns: "Pentru că e o mare presiune pe Curtea de Apel Bucureşti".

"În ziua în care a fost arestat judecătorul Mustaţă, în dimineaţa în care trebuia să judece cazul, discuta cu partenerii lui de afaceri ce face cu cazul meu, că nu este nimic în el (...) Ce a vrut să spună, că nu poate să achite într-un dosar al DNA şi în acelaşi timp nu era nimic în dosar?", a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă este pegătit pentru o eventuală condamnare în dosarul ICA, Voiculescu a spus: "Sunt pregătit pentu orice, inclusiv pentru asta. Am intrat într-o bătălie, când intri în bătălie, trebuie să te aştepţi că mai şi pierzi".

Întrebat cum comentează informaţia că ar fi implicat în scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, Voiculescu a răspuns: "O prostie, că eu i-am dat lui Bercea un milion ca să îl dea nu ştiu cui. Nu-l cunosc pe Bercea, pe fiul lui, pe neamul lui, pe mama lui (...) Nu mă întâlesc cu oameni care nu au calitatea să se întâlnească cu mine".

Dan Voiculescu a fost audiat joi la DNA în noul dosar în care este cercetat pentru şantaj. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru "şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)".

Dan Voiculescu a contestat măsura controlului judiciar, dosarul urmând să se judece în 8 iulie, la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact - n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare".

Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-ar fi achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.

DNA mai susţine că un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, "deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, ameninţării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanşat un atac mediatic susţinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Nicolae Palfi şi Octavian Creţu, acţionari la Romaqua, ar fi - potrivit unor surse judiciare - doi dintre oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

La ieşirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, Dan Voiculescu a menţionat numele lui Palfi, având însă dubii cu privire la corectitudinea acestuia şi adresându-i-se, pentru lămuriri, avocatului său.

Contactat de MEDIAFAX, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Creţu, nu a dorit să comenteze subiectul, dar a ţinut să sublinieze: "Să lăsăm justiţia să lămurească".

Potrivit unor surse judiciare citate de "Gândul", omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denunţătorii din dosarul în care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar.

Din probele administrate în acest dosar rezultă că, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.

"Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arată DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte mai multe obligaţii, având totodată interdicţii, între care acea de nu părăsi ţara fără acordul anchetatorilor.

Dan Voiculescu este judecat în alte două dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

În dosarul ICA, la termenul din 7 iulie vor fi audiaţi inculpaţii, iar apărătorii acestora ar trebui să pună concluzii.

 

Citește și: