10 vizualizări 11 mar 2008

Deputaţii au avut grijă să vină, ieri, la şedinţa de plen în număr mai mare ca de obicei. Ei au vrut să se asigure că nu vor rata votul final favorabil la legea răspunderii ministeriale, în care PSD a introdus un amendament prin care declanşarea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari să se facă doar cu aprobarea Legislativului. Nu mai puţin de 188 de voturi s-au înregistrat „pentru”, strânse de la PSD, PNL, UDMR, PC, PRM şi minorităţi. Singurii care s-au opus au fost reprezentanţii PD-L, plus doi liberali, alţi doi peremişti şi un conservator, de la aceştia însumându-se 63 de voturi „împotrivă”. Au fost şi trei abţineri, din partea PSD, PNL şi UDMR.

În urma acestui scor, aleşii au stabilit că ori de câte ori preşedintele cere urmărirea penală în cazul unui membru al Guvernului care este deputat sau senator, solicitarea trebuie să primească şi avizul Parlamentului. Potrivit procedurii impuse de amendamentul votat la legea răspunderii ministeriale, iniţiat de social-democratul Eugen Nicolicea, după ce şeful statului cere urmărirea penală, ministrul Justiţiei sau premierul solicită Camerei competente avizarea solicitării. Aceasta se discută mai întâi în Comisia juridică, după care se supune votului plenului. În situaţia în care cel cercetat este ministrul Justiţiei, cererea se adresează

Liderul grupului PD-L, Cristian Rădulescu, a protestat în faţa acestor amendamente, arătând că, pe această temă, era necesară iniţierea unei propuneri legislative şi nu operarea unei legi existente deja. În schimb, social-democraţii au spus că, prin iniţiativa lor, nu au făcut altceva decât să pună legea în acord cu decizia Curţii Constituţionale, anunţată cu o zi înainte, prin care Ministerul Public trebuie să sesizeze Camera Deputaţilor sau Senatul pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.

Parlamentarii-jurişti promit că vor da un vot obiectiv

Înainte de a ajunge în dezbaterea plenului, cererea de avizare a urmăririi penale a unui ministru parlamentar se discută în Comisia juridică.

Membrii acesteia susţin că votul lor va fi unul obiectiv şi că vor analiza argumentele ambelor părţi, chiar şi în situaţia în care se va dezbate cazul unor colegi de partid. „Dacă s-ar aduce argumente, de pildă împotriva lui Adrian Năstase, că se justifică începerea urmăririi penale, atunci trebuie votat pentru începerea urmăririi penale. Nu contează omul.

Oricum, nu era bine aşa cum era până acum, cu DNA şi Parchetul care erau instrumentate politic şi răspundeau numai la comanda Cotrocenilor”, ne-a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache.

„Dacă se discută cazul unui membru PC şi dacă este vinovat, voi da avizul chiar dacă mi-ar interzice partidul”, a adăugat preşedintele aceleiaşi comisii, conservatorul Sergiu Andon.

Info plus:

O decizie care suplineşte neclarităţile Constituţiei

Decizia de luni a Curţii Constituţionale este, de fapt, explicitarea articolului 109 alineatul 2 din legea fundamentală. Potrivit acestuia, „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”. Constituţia nu detaliază cazurile în care fiecare dintre aceste instituţii este competentă să aprobe urmărirea penală şi pune cele trei instituţii pe acelaşi palier. (G. Ş.)

 

Citește și: