Gandul.info
Cristina ANDREI
1554 vizualizări 5 oct 2017

„Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduveşte” bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.

În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti", a scris mai întâi pe Facebook deputatul ALDE.

Acesta a făcut o comparaţie cu locuitorii din Danemarca ori Franţa, care au venituri la buget de aproximativ 45% din PIB subliniind că ei nu au nici găini în curte şi nici nu fac bulion sau magiun în ceaun ca românii. „Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei", a explicat Vosganian. 

Ulterior, în urma reacţiilor primite, acesta a revenit cu o postare în care susţine că problema pe care a ridicat-o este una cât se poate de reală şi cu consecinţe serioase asupra situaţiei economice din România, concluzionând că a fost prea „abstract" pentru unii şi că „la nivelul mentalităţilor mai avem mult autoconsum".

„Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei româneşti, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relaţiilor de piaţă. Consecinţele sunt vizibile pentru o ţară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat şi oraş între sat şi oraş sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez coteţele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înţeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacţiile pe care le-am primit arată că şi la nivelul mentalităţilor mai avem mult autoconsum", a încheiat fostul ministru. 

 

Citește și: