Dora Vulcan
757 vizualizări 25 apr 2019

Organizaţiile se arată îngrijorate de votul dat miercuri, în Camera Deputaţilor, de 180 de parlamentari care au votat modificarea codurilor penale în varianţa propusă de comisia Iordache, ”cu intenţia vădită de a transforma România într-o ţară condusă legal de hoţi”, se spune în scrisoarea deschisă a celor 30 de organizaţii civice, remisă MEDIAFAX.

”Votul favorabil a arătat că 180 de parlamentari nu exprimă interesele alegătorilor, ci ale unor grupări de tip mafiot. Votul exprimat individual de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a dovedit sfidarea şi sacrificarea întregii naţiuni pentru binele personal. Alesul Dragnea a folosit Parlamentul României ca pe o instanţă în care s-a erijat în judecătorul Dragnea care îl iartă pe condamnatul penal Dragnea. Considerăm acest lucru inadmisibil şi impardonabil într-un stat de drept”, se spune în document.

Semnatarii spun că, prin votul dat miercuri ”demnitari şi funcţionari care practică abuzul în serviciu, fură, sunt corupţi, inclusiv foşti demnitari condamnaţi penal ar putea deţine curând un cazier curat” şi că, odată ce ar fi promulgată, legea ”ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupţiei şi ilegalităţilor. Spunem la unison că suntem cetăţeni europeni şi dorim să rămânem în Uniunea Europeană!”

Autorii apelului spun le amintesc parlamentarilor care au votat modificările la coduri în varianta venită de la comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache că ” voturile cetăţenilor nu sunt cecuri în alb care să le permită sacrificarea interesului public unor interese personale.”

Ei cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea şi partidelor din opoziţie să sesizeze Curtea Constituţională privind articolul din legea fundamentală care stabileşte că “nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.”

Textul integral al apelului:

Votul nu validează hoţia!

Asociaţiile, comunităţile şi mişcările civice semnatare exprimă îngrijorarea faţă de situaţia gravă din parlament. 180 de parlamentari au votat modificarea codurilor penale în varianta propusă de comisia Iordache, cu intenţia vădită de a transforma România într-o ţară condusă legal de hoţi. Demnitari şi funcţionari care practică abuzul în serviciu, fură, sunt corupţi, inclusiv foşti demnitari condamnaţi penal ar putea deţine curând un cazier curat.

Promulgată, această lege ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupţiei şi ilegalităţilor. Spunem la unison că suntem cetăţeni europeni şi dorim să rămânem în Uniunea Europeană!

Partidele aflate în coaliţia de guvernare trebuie să ştie că voturile cetăţenilor nu sunt cecuri în alb care să le permită sacrificarea interesului public unor interese personale.

Cerem preşedintelui României să nu promulge legea. Cerem partidelor din opoziţie să sesizeze Curtea Constituţională privind încălcarea art. 2 alin. (2) din Constituţie: “Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.” Votul favorabil a arătat că 180 de parlamentari nu exprimă interesele alegătorilor, ci a unor grupări de tip mafiot. Votul exprimat individual de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a dovedit sfidarea şi sacrificarea întregii naţiuni pentru binele personal. Alesul Dragnea a folosit Parlamentul României ca pe o instanţă în care s-a erijat în judecătorul Dragnea care îl iartă pe condamnatul penal Dragnea. Considerăm acest lucru inadmisibil şi impardonabil într-un stat de drept.


Semnatari

#activAG Piteşti

Acţiunea Civică Galaţi

Alba Iulia Civică

Aradul Civic

Asociaţia România Vie

Asociaţia Platforma România 100

Braşovul Civic

Canada Save Roşia

Corupţia Ucide

Diaspora Franţa solidară cu România

Eu Ro Aleg

Evoluţie în Instituţie

Grupul Civic Madrid

Iniţiativa România

Iniţiativa Timişoara

Oradea Civică

Reset

#Rezist Constanţa

Rezist Galaţi

Rezist Lyon

#Rezist Milano

#Rezist Paris

#Rezist Toronto

Rezist WMW

#Rezistenţa

Rezistenţa din Diaspora

Rezist Zürich

Ştafeta Steagului Uniunii Europene

Umbrela Anticorupţie

Vedem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie

Citește și: