Anca SIMINA
4034 vizualizări 27 dec 2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu vede "o problemă" în transferurile de hoteluri de protocol făcute de Guvern pe de o parte Bisericii Ortodoxe, pe de o parte SRI, într-o discreţie totală, prin hotărâri necomunicate şi publicate în Monitorul Oficial în Ajunul Crăciunului.

În calculele lui Zgonea, trecerea de la RA-APPS la SRI a Palatului Olăneşti nu ar însemna că demnitarii nu mai au acces la complexul hotelier de 5 stele, ci dimpotrivă. "Faptul că este la SRI, atunci demnitarii statului român beneficiază de ea, ca şi până acum. De exemplu eu am beneficiat de foarte multe ori când am avut vizite oficiale, preşedinţi de parlamente au beneficiat de anumite atribuţii pe care le are SRI, pentru că face parte din acele instituţii fundamentale statului român. Nu văd nicio pierdere aici", spune Zgonea, cu toate că Hotărârea de Guvern nu lasă loc de echivoc. Complexul hotelier renovat recent va fi preluat de SRI din fondul de protocol în maximum 30 de zile pentru "operaţiuni specifice".

Preşedintele Camerei se declară de altfel şi un susţinător al deciziei Guvernului de a ceda Secretariatului pentru Culte, pentru Episcopia Harghitei şi Covasnei, complexul balnear de 2 stele "Bradul" din staţiunea Covasna. "Cred că episcopiile, biserica pot să facă multe lucruri bune acolo unde statul a eşuat. Până la urmă sunt ale românilor. Sunt în România, sunt ale românilor şi beneficiază românii de ele", s-a arătat el convins după oficializarea, în aceleaşi condiţii netransparente, a transferului.

O decizie corectă, susţine preşedintele Camerei. Ca şi aceea a trecerii de la RA-APPS la MApN a vilei Covasna, în care preşdintele Traian Băsescu şi-a petrecut în ultimii ani Revelionul şi Vacanţele la munte. "Că e la un minister sau la celalalt, ea rămâne o vilă a statului român, în care poa' să meargă şi alţi demnitari ai statului român sau care vizitează România. Până la urmă este un avantaj, pentru România, nu un dezavantaj", crede Zgonea, el însuşi beneficiar al fondului de protocol.

Liderul PSD admite că a folosit la rândul său vilele de protocol pentru propriile vacanţe, dar susţine că "de obicei" plăteşte integral cheltuielile. "Eu sunt între demnitarii care beneficiază ce 6-7 ani şi cu greu m-am deplasat în anumite zone şi atunci când mă deplasez, de-obicei plătesc, ca să nu apară poveşti. Le folosesc, dar le achit ca să nu existe scandal", a adăugat el.
 

Citește și: