Clarice DINU Biro ATTILA
51573 vizualizări 5 ian 2014

După 294 de zile, Adrian Năstase se întoarce în închisoare ca urmare a deciziei de luni a instanţei supreme care l-a condamnat, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi. ”O decizie extrem de injustă şi îngrozitoare, o răzbunare”, a spus fostul premier, în drum spre penitenciarul Rahova unde a fost încarcerat în cursul serii. De această dată fără tensiunea din 20 iunie 2012 când a încercat să se sinucidă după condamnarea la închisoare în dosarul ”Trofeul calităţii”. A plecat singur de la reşedinţa din Zambaccian, cu fiul său, lăsând-o acasă pe soţia sa, Dana Năstase, condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Răzbunarea invocată de Năstase, este o teorie împărtăşită şi de Victor Ponta, care a susţinut că fostul premier este ”o victimă a regimului Băsescu”. ”Nu e prima dată când spun acest lucru”, a spus premierul, adăugând că ”obiectivul principal este schimbarea unui regim politic pe care îl consider abuziv”. „Cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este comparabil cu cazul Iulia Timoşenko”, a insistat el.

URMĂRIŢI AICI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU. VIDEO

De altfel, pesediştii s-au înscris în această linie susţinută de premier. ”Suntem alături de Adrian Năstase şi familia lui. Este o victimă a lui Traian Băsescu”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. ”Este o decizie nedreaptă, o lovitură pentru România”, a apreciat şi deputatul Florin Iordache. Chiar şi Marian Vanghelie a catalogat decizia drept ”un dezastru”. ”E dezastruos ce se întâmplă! Nu cred că se putea aştepta nimeni. Cred că a adus şi el nişte servicii destul de mari acestei ţări", a spus el. „PSD-ul se duce mai departe, îşi numără morţii şi răniţii de pe câmpul de luptă şi merge înainte”, a fost concluzia lui Mircea Cosma, şeful CJ Prahova. 

Citeşte şi Năstase la rece

Cât va sta Năstase în închisoare

Cei patru ani de închisoare cu executare, condamnarea primită Adrian Năstase, nu înseamnă că el va sta patru ani după gratii. Având în vedere vârsta de peste 60 de ani şi executarea unei părţi a pedepsei anterioare, fostul premier ar putea sta închis minimum 8 luni.

În prima fază, după încarcerare, avocaţii lui Adrian Năstase vor solicita contopirea pedepsei de doi ani din dosarul Trofeul Calităţii cu cea de patru ani din dosarul Zambaccian. În procedura de contopire există posibilitatea ca judecătorii Tribunalului Bucureşti să îi aplice un spor, adică să îi majoreze pedeapsa de 4 ani cu şase luni sau un an. În ipoteza în care, după contopire, Năstase va rămâne tot cu patru ani de închisoare, fostul premier va fi obligat să execute minimum o treime din cei 4 ani la care a fost condamnat luni, adică 16 luni. Din cele 16 luni, fostului premier i se vor scădea cele 8 luni deja executate în dosarul Trofeul Calităţii, astfel că acesta va executa un minim de 8 luni.

Pe lângă aceasta, potrivit hotărârii de astăzi a Curţii Supreme, familiei Năstase i se va confisca suma de 1,8 milioane de lei, adică 400.000 de euro. 

Istoricul dosarului

Dosarul Zambaccian a ajuns pentru prima oară în instanţă în 13 noiembrie 2006, însă a trebuit să fie refăcut, fiind întprs la DNA în august 2008, printr-o decizie a Înailtei Curţi.  În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători care a decis la 6 ianuarie 2014 condamnarea lui Năstase la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.

Pe de altă parte, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. 

Citește și: