Alina Matis
26852 vizualizări 24 apr 2014

Forţele militare ucrainene continuă să preia controlul unor oraşe sau regiuni din estul ţării controlate de separatişti proruşi. După „eliberarea” - în formularea ministerului de Externe de la Kiev - unor localităţi din jurul oraşului Slaviansk, trupele ucrainene au înaintat, joi, şi au ajuns cu blindatele în bastionul separatiştilor.

Vehiculele au trecut pe lângă un avanpost în flăcări al rebelilor, despre care militanţii au declarat pentru AFP că a fost incendiat de ei înşişi. Deasupra blindatelor, survola un elicopter militar ucrainean. Martorii relatează că s-au auzit focuri de armă.

Un militar ucrainean a fost rănit, în noaptea de miercuri spre joi, într-un asalt al militanţilor, în apropiere de Slaviansk, a anunţat Ministerul Apărării, precizând că viaţa soldatului nu e în pericol. Potrivit sursei citate, a fost vorba despre o tentativă de a fura armament dintr-o bază militară din Artemvisk. Aproape 100 de separatişti au deschis focul, folosind „arme automate, mitraliere şi grenade”. „Atactorii au fost respinsşi şi au suferit pierderi importante”, a declarat preşedintele interimar, Aleksandr Turcinov.

gândul transmite în format LIVE TEXT principalele informaţii despre criza din Ucraina:

UPDATE 16:00 Armata rusă răspunde operaţiunilor Kievului şi lansează noi manevre militare la graniţa cu Ucraina, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a precizat că exerciţiile au început deja.

UPDATE 15:40 Gazprom, producătorul rus de gaze naturale, le-a trimis ucrainenilor de la Naftogaz o notă de plată de 11,4 miliarde de dolari, sumă care reprezintă penalităţi pentru încălcarea contractului de livrare de gaze. Mai exact, partea ucraineană este penalizată de ruşi pentru că ar fi cumpărat anul trecut doar o treime din gazele naturale asumate în contractul lor: 13 miliarde de metri cubi, din totalul de peste 41.

UPDATE 14:40 Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, face apel la părţile ucraineană şi rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA şi UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operaţiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaştem dreptul Ucrainei de a lua acţiuni legitime pentru a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancţiuni împotriva Rusiei, respectiv sancţiunile economice şi comerciale. Despre sancţiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

UPDATE 14:10 Corespondentul BBC, Steve Rosenberg, tocmai a ajuns în Slaviansk şi relatează că situaţia este calmă aici, oamenii sunt pe străzi, drumurile sunt deschise şi, din loc în loc, pot fi văzute patrule proruse. O relatare similară vine şi din partea corespondentului The Guardian, Alec Luhn, care se află la un punct de control nou instituit, la aproximativ 13 kilometri de sudul Slaviansk, unde militarii verifică maşinile de armament şi explozibil.

UPDATE 13:50 La Slaviansk vin întăriri pentru separatişti din oraşele din apropiere, anunţă presa rusă.

UPDATE 13:45 Preşedintele rus, Vladimir Putin, iese cu noi ameninţări după operaţiunea forţelor ucrainene în estul ţării: (traducere aproximativă, sursa informaţiilor - Reuters, n.red.) Dacă autorităţile din Kiev au folosit armata în estul Ucrainei, este o crimă foarte gravă împotriva propriului popor. Este o operaţiune de reprimare care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale. Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală”.

UPDATE 13:30 Ministerul ucrain de Interne susţine că a preluat controlul primăriei din Doneţk, ocupată de proruşi de mai bine de o săptămână, informează The Guardian.

UPDATE 13:17 „Până la cinci terorişti au fost ucişi” în confruntările din Slaviansk, a anunţat ministerul de Interne. Victimele sunt din tabăra milianţilor proruşi.

UPDATE 13:15 Trei puncte de control ale separatiştilor din Slaviansk au fost distruse, anunţă ministerul de Interne. Presa din Rusia prezintă ultimele evenimente din estul Ucrainei sub forma unui război civil care stă să izbucnească.

UPDATE 12:50 Serviciul de presă al regiunii Doneţk, din care face parte Slaviansk, a anunţat, citând medicii din zonă, că o persoană a fost ucisă şi alta a fost rănită în schimburile de focuri. Nu există informaţii în acest moment privind afilierea celor doi oameni, respectiv dacă erau din tabăra separatistă sau proguvernamentală.

Sursa: Twitter

FOTO: Euromaidan PR/Twitter

KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/MEDIAFAX

Punct de control ucrainean în apropiere de Slaviansk

La sosirea trupelor în oraş, personalul civil din primăria Slavianskului „a primit ordin să evacueze clădirea”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a liderului separatist Viaceslav Pnomarev, precizând că „persoanele înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc”.

Tot joi, ministerul de Interne a anunţat că a preluat controlul asupra primăriei din Mariupol (port, sud-est), controlată de separatişti din 13 aprilie. Seara trecută, acelaşi anunţ a fost făcut despre oraşul Sviatorghisk.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a ordonat, miercuri, reluarea „operaţiunilor antiteroriste” în estul ţării, după armistiţiul de Paşti. Tot miercuri, însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ameninţat Ucraina cu o intervenţie militară precum cea din Georgia, în 2008. „Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruşilor sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut, de exemplu, în Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional. Un atac împotriva cetăţenilor ruşi este un atac împotriva Rusiei”, a avertizat şeful diplomaţiei ruse, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today.

 

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Citește și: