86420 vizualizări 1 mar 2014

Rusia a anunţat în cursul dimineţii că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea. Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Kremlinului la doar câteva ore după ce Barack Obama avertizase Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea ”un cost”. Potrivit AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă. "Rusia nu va ignora această solicitare", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.  De altfel, Vladimir Putin a cerut  Parlamentului să autorizeze intervenţia forţelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei din această ţară, se arată într-un comunicat al Kremlinului.  Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Ulterior, Kremlinul a precizat că Putin nu a luat decizia intervenţiei militare. Cu toate acestea,SUA au anunţat că analizează "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina. "Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de NBC news.

Desfăşurarea evenimentelor invers cronologic

UPDATE 00:30 Conform Casei Albe, convorbirea Putin-Obama a durat 90 de minute. Obama s-a arătat îngrijorat faţă de "violarea clară de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, care este o încălcare a legii internaţionale, inclusiv a obligaţiilor Rusiei faţă de Carta ONU, dar şi a acordului militar cu Ucraina, din 1997, şi este în neconcordanţă cu Memorandumul de la Budapesta, din 1994 şi cu Actul Final de la Helsinki. SUA condamnă intervenţia militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei", conform unui comunicat al Casei Albe.

Obama i-a cerut lui Putin să reducă tensiunea, să retragă forţele armate în bazele din Crimeea şi să se abţină de la o intervenţie în alte zone ale Ucrainei.

"Am afirmat consistent că recunoaştem adâncile legături istorice şi culturale ale Rusiei cu Ucraina şi nevoia de a proteja drepturile etnicilor ruşi şi ale populaţiilor minoritare din Ucraina. Guvernul ucrainean a arătat clar angajamentul de a proteja drepturile tuturor ucrainenilor (...) şi noi vom continua să îi convingem să facă acest lucru", mai arată comunicatul Casei Albe.

SUA au anunţat de asemenea că nu vor mai participa la discuţiile pregătitoare pentru summitul G-8 şi că vor avea consultări urgente cu partenerii din COnsiliul de Securitate al ONU, din NATO, din OSCE dar şi cu semnatarele Memorandumului de la Budapesta.

Obama i-a mai spus lui Putin că, dacă este îngrijorat de soarta etnicilor ruşi din Ucraina, ar trebui să deschidă consultări paşnice cu guvernul Ucrainei şi prin trimiterea de observatori internaţionali ai ONU sau OSCE, din care Rusia face parte. Obama i-a cerut lui Putin să deschidă dialogul cu autorităţile ucrainene, chiar şi sub mediere internaţională, la care SUA sunt gata să ia parte.

Obama l-a avertizat pe Putin că, dacă continuă cu încălcarea legilor internaţionale, se va ajunge la izolare politică şi economică. Preşedintele SUA a mai spus că se va consulta cu aliaţii, cu guvernul Ucrainei şi cu FMI, pentru a ajuta noul guvern de la Kiev să atingă stabilitatea financiară, să sprijine reformele şi să organizeze alegeri.

UPDATE 00:12 NATO a anunţat o reuniune de urgenţă duminică pe tema Ucrainei, potrivit Le Figaro.

UPDATE 00:07 Vladimir Putin şi Barack Obama au avut o convorbire telefonică în această seară. Liderul de la Kremlin i-a transmis şefului administraţiei americane că şi-a rezervat dreptul de a apăra interesele ruseşti în Crimeea şi în estul Ucrainei. Obama s-a declarat preocupat în privinţa oricărui plan de intervenţie în Ucraina, potrivit Reuters.

În replică, Putin s-a arătat îngrijorat de acţiunile "provocatoare criminale" ale extremiştilor de dreapta, care ar fi susţinute de autorităţile de la Kiev.

"În replică la îngrijorarea arătată de Obama cu privire la planurile unei posibile folosiri a forţelor armate ruseşti pe teritoriul Ucrainei, Putin a atras atenţia faţă de acţiunile provocatoare, criminale ale ultra-naţionaliştilor, încurajate în esenţă de autorităţile de la Kiev", se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Putin a subliniat că există ameninţări reale la viaţa cetăţenilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei şi că dacă violenţele se extind în regiunile estice ale Ucrainei şi în Crimeea, Rusia îşi rezervă dreptul de a îşi proteja interesele proprii şi pe cele ale vorbitorilor de rusă care trăiesc acolo.

UPDATE 21:53 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.

Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională.

UPDATE 21:36

UPDATE 21:35

Citeşte şi Costul Crimeii

UPDATE 21:29

UPDATE 21:28 Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunţe la planul unei intervenţii militare în Ucraina şi să respecte reglementările internaţionale. "Regret decizia Rusiei de a utiliza forţele armate în Ucraina", a declarat Ashton. "Moscova trebuie să îşi promoveze punctele de vedere prin mijloace paşnice", a subliniat demnitarul UE.

UPDATE 19:36 Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

UPDATE 18:37 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP. "Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens", a afirmat Dmitri Peskov. CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 18:18 Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale citate de AFP.

UPDATE 18:08 Administraţia Barack Obama analizează "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News. "Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Albă. CITEŞTE AICI ŞTIREA INTEGRALĂ

UPDATE 17:45 Preşedintele Traian Băsescu susţine că orice diferend între administraţia regională din Crimeea şi Kiev ”nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei”. ”România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

”România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene”, se mai arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

UPDATE 17:37 MAE român: ”În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii” CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 17:26 Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:21 INTERVENŢIA MILITARĂ A RUSIEI ÎN CRIMEEA A FOST APROBATĂ ÎN UNANIMITATE DE Camera superioară a Parlamentului Rusiei

UPDATE 17:02 Potrivit Russia Today, comisia pentru politică externă a camerei superioare a parlamentului a recomandat aprobarea cererii de intervenţie militară în Ucraina.

UPDATE 16:50 Parlamentul de la Moscova ar fi aprobat, în unanimitate, cererea lui Putin pentru o intervenţie militară în Crimeea, potrivit The Guardian.

UPDATE 15:53 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere  trimiterea de trupe în Crimeea. El a cerut Parlamentului să autorizeze intervenţia forţelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei din această ţară, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de Le figaro.

UPDATE 15:31 Zeci de persoane au fost rănite în Harkov, în estul Ucrainei, în timpul manifestaţiilor pro-ruse care au degenerat prin luarea cu asalt a sediului guvernului regional.  S-a aruncat cu pietre, gaze lacrimogene şi s-au auzit focuri de armă. Potrivit Interfax, câteva mii de persoane participă la o manifestaţie pro-rusă la Odessa, unii dintre participanţi fiind înarmaţi cu bâte.

UPDATE 15:16 Ucraina acuză Rusia că refuză dialogul. Kievul a cerut consultări cu Moscova, reclamând desfăşurarea de trupe în Crimeea, potrivit Reuters.
"Suntem foarte îngrijoraţi că Rusia a refuzat să participe la discuţii", a declarat ministrul ucrainean de externe.

UPDATE 15:09 Preşedintele interimar ar Ucrainei a semnat un decret prin care contestă legitimitatea noului premier din Crimeea, Serghei Aksionov,, a cărui numire s-a făcut ”cu încălcarea legilor Ucrainei.

UPDATE 14:31 Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

UPDATE 14:29

UPDATE 14:19 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

UPDATE 13:36 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea ”de tiranie şi violenţă” a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

UPDATE 13:31 Noul premier a Crimeei, Serghei Aksionov, a admis că soldaţi ruşi ai flotei staţionate în Sevastopol păzesc clădiri oficiale din regiune.
El a precizat că aceştia colaborează cu forţele de ordine locale, transmite Le figaro.

UPDATE 13:21 Peste 10.000 de persoane s-au adunat protestează la Doneţk, fieful fostului preşedinte Viktor Ianukovici,  faţă de noile autorităţi proeuropene instalate la Kiev. Organizatorii mitingului au declarat că susţin "aspiraţiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei.

UPDATE 13:04 În Crimeea au loc manifestaţii pentru susţinerea intervenţiei trupelor ruseşti. O fotografie din timpul mitingului prorus a fost postată pe twitter de jurnalistul britanic James Mates.

UPDATE 12:58 Soldaţii ruşi ar fi preluat controlul asupra trei aeroporturi din Crimeea, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de Le Figaro. De asemenea traficul pe aeroportul Simféropol a fost suspendat. 

UPDATE 12:44 Potrivit Reuters, care citează Interfax, trupe ruseşti păzesc principalele instituţii din Crimeea, informaţie confirmată de noul premier al regiunii autonome.

UPDATE 12:38 Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informează BBC. Iniţial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai. CITEŞTE ŞTIREA COMPLETĂ AICI

UPDATE 12:04 Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

UPDATE 12:00 Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. CITEŞTE ŞTIREA COMPLETĂ

SUA, profund îngrijorate

Vineri seară, Barack Obama s-a declarat ”profund îngrijorat” de mişcările de trupe ruseşti în Crimeea. ”Orice intervenţie militară în Ucraina va avea un cost. Orice încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucraina ar crea destabilizare”, a spus preşedintele SUA. El a adăugat că o intervenţie militară a Rusiei nu ar servi intereselor poporului ucrainean, Europei şi Rusiei.

Mai mult, preşedintele SUA ar putea ar putea renunţa să participe la summitul G8 care va avea loc în iunie la Soci, în Rusia, dacă forţele armate ruse vor fi prezente în Ucraina, a declarat  un oficial de rang înalt american pentru AFP. El explicat că participarea lui Obama la summitul G8 de la Soci, programat în iunie, ar putea fi anulată. De asemenea, oficialul american a sugerat că oficialii unor ţări europene ar putea la rândul lor boicota acest summit.

Declaraţia lui Obama se înscrie în tonul adoptat de liderii UE în cazul crizei ucrainene. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "integrităţii teritoriale" a Ucraine

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei" din Ucraina şi pentru "reţinere" în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a întreţinut la rândul său vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtătorul său de cuvânt. "Cei doi oficiali au discutat despre situaţia financiară şi securitatea ţării", a anunţat el, fără să ofere mai multe precizări. Vladimir Putin a vorbit vineri pe marginea evenimentelor recente din Ucraina şi a făcut apel să se evite "o escaladare a violenţei".

În cursul discuţiei telefonice cu Iaţeniuk, Barroso a evocat "stabilizarea politică şi socială şi caracterul incluziv al viitoarelor reforme".

El a reafirmat disponibilitatea UE de a "sprijini reformele democratice" din Ucraina şi l-a informat în legătură cu "lucrările în curs privind acordarea unui ajutor pentru modernizarea economică a Ucrainei".

El a amintit că reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, va efectua o nouă vizită în Ucraina, săptămâna viitoare, şi a confirmat că o misiune de experţi ai Comisiei Europene va merge la Kiev pentru a evalua nevoile ţării.

Citește și: