Alina Matis
14952 vizualizări 11 mar 2014

„Nu numai că sunt în continuare preşedintele Ucrainei, dar vă amintesc că sunt şi preşedintele armatei”, a transmis, marţi, din Rusia, Viktor Ianukovici, destituit din funcţie de Rada Supremă de la Kiev în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Într-o declaraţie în care a acuzat de două ori puterea de la Kiev că ar fi responsabilă de deschiderea focului asupra propriilor oameni, pe Maidan, Ianukovici a susţinut încă o dată că ţara este condusă acum în mod ilegal. Noul guvern şi preşddinte interimar sunt, a spus Ianukovici, ilegitimi. „Nu mi-am încălcat îndatoririle, cum spun ei, nu am fugit din ţară. Eram încă în Ucraina la momentul loviturii de stat”, a spus Ianukovici.

Preşedintele demis a transmis comunităţii internaţionale să nu susţină „bandiţii” şi a acuzat SUA că finanţează un regim ilegitm, contrar legilor americane.

„Veţi plăti pentru suferinţa poporului ucrainean. Din cauza voastră, Crimeea se rupe acum de Ucraina”, le-a transmis el noilor lideri de la Kiev.

De asemenea, Ianukovici s-a arătat încrezător că se va întoarce în Ucraina, pentru a-şi prelua funcţia: „Sunt sigur că mă voi întoarce curând la Kiev”. El a avertizat că alegerile anticipate din 25 mai sunt „ilegitime” şi vor fi controlate de extremişti.

Pentru că, recent, au fost numeroase zvonuri privind fie moartea, fie starea lui precară de sănătate, ucraineanul a subliniat: „Sunt viu, nu am murit”.

Cu toate că, din Rostov-pe-Don, Viktor Ianukovici se vede în continuare preşedintele Ucrainei, pe EuroMaidan, locul în care s-a vărsat sânge inclusiv pentru îndepărtarea lui de la putere, viziunea este fundamental diferită, după cum corespondentul gândul a putut observa ieri, la faţa locului. Oamenii nu numai că nu îl mai recunosc pe Ianukovici drept liderul lor, ci pe cei pe care el îi numeşte „bandiţi”, dar au şi pus peste tot, în centrul oraşului, imagini editate sau caricaturi cu Ianukovici după gratii sau chiar mort, imagini în care îl acuză pe fostul lider prorus că şi-a omorât propriii oameni. Mai mult, pe EuroMaidan există acum o afacere cu magneţi cu chipul lui Viktor Ianukovici şi diverse mesaje.

Imagini de luni, de pe EuroMaidan//FOTO: Alina Matiş/gândul

Imagini de luni, de pe EuroMaidan//FOTO: Alina Matiş/gândul

Imagini de luni, de pe EuroMaidan//FOTO: Alina Matiş/gândul

Cât despre faptul că Ianukovici susţine că puterea de la Kiev este ilegitimă, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a subliniat, într-un interviu acordat gândul la Kiev, că ea a fost pusă în funcţie de un parlament ales, a cărui legitimitate nu poate fi contestată.

Citește și: