Alina Matis
36781 vizualizări 6 mar 2014

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea de Rusia şi organizarea unui referendum în peninsulă, în 16 martie, pe acest subiect. Opţiunile care le vor fi prezentate alegătorilor vor fi o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe, citat de Mediafax. Un alt referendum este prevăzut pentru 30 martie, însă se referă doar la o simplă consolidare a autonomiei.

Prima reacţie din partea guvernului de la Kiev pe tema posibilului referendum din 16 martie a venit de la Ministrul Economiei, care a declarat că planul votului pentru ruperea de Ucraina este „neconstituţional”. La rândul lui, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a comentat că autorităţile locale din Crimeea sunt ilegitime, potrivit The Guardian. Turcinov este aşteptat să facă o declaraţie pe acest subiect în următoarele ore.

Caracterul legal al acestui plan este, totuşi, neclar. Constituţia Ucrainei stipulează că orice plan de modificare a teritoriului Ucrainei trebuie supus la vot, în cadrul unui referendum naţional (deci nu local).

Confuzia este dată, însă, de faptul că aceeaşi Constituţie îi dă regiunii autonome Crimeea dreptul de a-şi organiza propriile referendumuri locale.

gândul transmite în format LIVE TEXT ultimele informaţii despre tensiunile ruso-ucrainene:

UPDATE 20.10 Preşedintele SUA Barack Obama a declarat că referendumul propus în Peninsula Crimeea "ar încălca Constituţia Ucrainei şi legea internaţională". Obama a mai anunţat că a semnat decrete privind interdicţia de călătorie în SUA a unor persoane din Ucraina. "Am făcut aceşti paşi în strânsă coordonare cu aliaţii noştri europeni", a spus Obama, referindu-se la faptul că mai mulţi foşti oficiali ucraineni, printre care şi Viktor Ianukovici, au primit interdicţie de călătorie în statele UE.

Obama a mai spus că Rusia ar trebui să accepte o misiune internaţională de monitorizare şi să accepte alegerile din Ucraina, programate pentru luna mai, dacă doreşte o detensionare a crizei.

"Dacă încălcarea legii internaţionale continuă, determinarea SUA şi a aliaţilor noştri va rămâne fermă", a încheiat Obama.

UPDATE 19:30 Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele şi ameninţând cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.

UPDATE 19:10 Un material de opinie publicat, joi, de Financial Times ironizează răspunsul Uniunii Europene faţă de manevrele militare ruseşti în Crimeea (Ucraina), comentând printr-un joc de cuvinte că preşedintele rus, Vladimir Putin, „a pus la punct” UE în această criză. Mai multe, AICI

UPDATE 19:00 Departamentul de Stat american a publicat, joi, o listă cu „10 afirmaţii false despre Ucraina”, în replică la declaraţiile făcute, marţi, de Vladimir Putin, în prima lui conferinţă de presă pe tema crizei din ţara vecină. Lista integrală, AICI

UPDATE 18:30 Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: „Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităţilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi supunerea acestei opţiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităţilor centrale de la Kiev, este inadmisibilă şi ilegală, reprezentând o ameninţare directă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

UPDATE 16:44 Organizarea unui referendum în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fără consultări cu Kievul va constitui o încălcare a dreptului internaţional, a avertizat Washingtonul joi.

UPDATE 16:28 "Guvernul ucrainean este hotărât să semneze un acord de asociere" cu UE, "suntem pregătiţi să îl semnăm imediat ce este posibil", a declarat Iaţeniuk în urma unei întâlniri de aproximativ trei ore cu şefii europeni de state şi de guverne, reuniţi a Bruxelles.

UPDATE 16:12 Premierul interimar Arsenii Iaţeniuk, spune că Guvenul pe care îl conduce nu este anti-rus, ci este pro-ucrainean şi că susţine integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Cât despre Rusia, aceasta nu are "o atitudine prietenoasă", a continuat premierul. "Trupele ruseşti au blocat deja unităţi militare ucrainene".

UPDATE 16:10 Întrebat despre legimitatea Guvernului pe care îl conduce, Iaţeniuk a replicat: "Cei care spun că este un Guvern ilegitim trebuie să-şi amintească faptul că este un Guvern susţinut de o majoritate Parlamentară uriaşă, a avut numai puţin de 317 voturi, şi de Constituţia Ucrainei".

UPDATE 16:07 Aflat la Bruxelles, premierul interimar al Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk a catalogat joi drept "ilegitimă" decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea la Rusia, spunând că referendumul nu are niciun fel de bază legală.

UPDATE 15:20 Barack Obama a autorizat Obama blocarea averilor „celor implicaţi direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenţia militară din Crimeea”, împreună cu impunerea unor restricţii în acordarea de vize de călătorie „ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

„În funcţie de cum va evolua situaţia, SUA sunt pregătite să ia în calcul şi alte măsuri sau sancţiuni necesare”, a informat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

UPDATE 15:10 Observatorii OSCE (aproximativ 40 la număr) trimişi în Crimeea au fost împiedicaţi să intre pe teritoriul peninsulei de către persoane înarmate, potrivit unor surse diplomatice occidentale citate de AFP. Şi trimisul ONU în Crimeea a fost, ieri, agresat de persoane înarmate şi şi-a încheiat brusc misiunea aici.

UPDATE 15:05 Ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlăţean, merge luni într-o vizită oficială la Kiev, anunţă MAE.

UPDATE 15:00 Uniunea Europeană a blocat joi averile preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici şi majorităţii foştilor săi miniştri şi unor apropiaţi - în total 18 persoane, acuzate de deturnări de fonduri publice. Mai multe, AICI.

UPDATE 14:45 Preşedintele interimar al Ucrainei, Alkesandr Turcinov, a comentat că autorităţile regionale din Crimeea, care au anunţat azi un plan privind un referendum de alipire de Rusia, sunt ilegitime.

UPDATE 14:40 Premierul prorus al Crimeii, Rustam Temirgaliev,  a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că a dispus formarea unei echipe de experţi care să facă un plan pentru trecerea regiunii la rublă, scrie The Guardian.

UPDATE 14:25 Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: Rusia încearcă să „recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial” în Ucraina; „după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Republica Moldova, alte ţări”.

UPDATE 14:20 Vladimir Putin a analizat solicitarea de alipire la Rusia venită azi din partea parlamentului local din Crimeea, a anunţat Kremlinul. Putin a prezidat joi o reuniune neprogramată a Consiliului rus pentru Securitate, în cadrul căreia a fost discutată această cerere.

UPDATE 13:55 Prima reacţie a guvernului de la Kiev, privind dorinţa parlamentului local din Crimeea de a organiza un referendum în 16 martie pe tema alipirii regiunii autonome de Rusia. este ilegitim. „Poziţia mea este că referendumul este neconstituţional”, a comentat ministrul ucrainean al Economiei, citat de The Guardian.

UPDATE 13:50 Două protestatare FEMEN topless, care strigau „Putin, opreşte războiul”, au fost luate pe sus în Crimeea.

UPDATE 13:45 Corespondenţii străini transmit declaraţii făcute de liderii politici la sosirea la Consiliul European:

Premierul britanic, David Cameron: „Trebuie să ne asigurăm că va exista un dialog între Rusia şi Ucraina şi să demonstrăm că vom ajuta poporul ucrainean în aceste momente şi să îi arătăm guvernului rus că ceea ce se întâmplă acum este inacceptabil şi că, dacă va continua, vor fi consecinţe”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că, dacă situaţia nu se detensionează „în următoarele 24, 48, 72 de ore”, Rusia va fi vizată de sancţiuni din partea UE.

UPDATE 13:30 Ministrul adjunct rus de Externe, Vasili Nebenzia, a declarat pentru BBC că aderarea Ucrainei la NATO este „o linie roşie” pentru Moscova: „Nu îmi imaginez Ucraina în NATO - nici în viitorul apropiat, nici în orice alt fel de viitor. Cea mai bună opţiune este ca Ucraina să rămână neutră”. Oficialul rus a mai spus că Vestul trebuie să îşi asume partea de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

UPDATE 13:23 Comisia specială a Parlamentului ucrainean care redactează noua lege privind folosirea limbilor minorităţilor în Ucraina examinează ideea renunţării treptate la alfabetul chirilic în favoarea celui latin, susţine o sursă apropiată dezbaterilor pe această temă, potrivit Mediafax, care citează RIA Novosti.

UPDATE 12:50 Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că liderii europeni nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei la Consiliul European pe tema situaţiei din Ucraina. „Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună”, a declarat Jean-Marc Ayrault pentru presă.

UPDATE 12:45 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat în legătura cu solicitarea Parlamentului din Crimeea privind organizarea unui referendum pe tema alipirii regiunii autonome de Rusia, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 12:40 Ambasada SUA la Bucureşti anunţă că un distrugător american va ajunge, în 8 martie, în Constanţa, pentru trei zile de „exerciţii de rutină” cu forţele navale române şi bulgare. Nu există nicio legătură declarată între aceste exerciţii şi tensiunile din Crimeea. Mai multe, AICI

Mai jos, o hartă realizată de gândul cu toate forţele navale din jurul Mării Negre:

Clic pentru a mări// Detalii, AICI

UPDATE 12:30 Noi informaţii despre un eventual referendum pe tema întoarcerii Crimeei la Rusia: Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, i-a adresat o cerere în acest sens preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Mai exact, deputaţii i-au cerut lui Putin alipirea de Rusia şi organizarea unui referendum în acest sens.

UPDATE 12:04 Un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia ar putea avea loc la 16 martie, anunţă AFP, potrivit Mediafax. Reamintim declaraţia lui Vladimir Putin pe acest subiect, făcută zilele trecute:  „Nu luăm în calcul anexarea Crimeei. Oamenii decid asta. Nu vom instiga niciodată la o asemenea mişcare”.


Cât de rusească este Crimeea

Rusia a fost forţa dominantă în Crimeea în cea mai mare parte a ultimilor 230 de ani, de când a cucerit peninsula de la Imperiul Otoman. Controlul rusesc a continuat să se facă simţit chiar şi după ce Crimeea a fost făcută „cadou” Ucrainei de către Nikita Hruşciov, influenţă care a continuat şi după destrămarea URSS.

Potrivit celui mai recent recensământ, 58% dintre cele 2 milioane de locuitori ai peninsulei sunt ruşi şi 77% au declarat că limba nativă este rusa. În Crimeea, mai sunt 24,4% ucraineni şi 12% tătari turcofoni şi musulmani suniţi. De asemenea, mulţi dintre etnicii ruşi au şi cetăţenie rusească. Prin aceste realităţi etnice şi-a justificat Rusia manevrele militare din ultimele zile, susţinând că nu face decât să îşi apere cetăţenii de aici, care aveau de suferit în urma mişcării EuroMaidanului şi a instalării unei noi puteri la Kiev.

Sursa: Recensământ 2001/Clic pentru a mări

Statutul legal al Crimeii

Regiunea autonomă Crimeea face parte din Ucraina, dar îşi alege propriul parlament. Nu mai are preşedinte din 1995, când postul a fost câştigat detaşat de un separatist prorus, aminteşte BBC. De atunci, premierul regiunii este stabilit de Kiev, în urma consultărilor cu legislativul ales din Crimeea. Regula ultimelor două decenii nu este aplicată în acest moment, însă. Săptămâna trecută, postul de premier a fost ocupat de un prorus neconfirmat de Kiev, care a cerut Moscovei o intervenţie în peninsulă.

În regiune, domină un puternic sentiment prorus, ceea ce s-a văzut şi la alegerile prezidenţiale din 2010, când peste 70 dintre alegătorii de aici l-au votat pe Viktor Ianukovici, considerat „omul Rusiei”. Tocmai acesta este motivul pentru care mişcarea de contestare a regimului Ianukovici care a devenit „EuroMaidanul” a fost controversată în Crimeea. gândul a scris AICI mai multe pe această temă

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a acuzat joi Rusia că sporeşte „tensiunile” şi continuă să lanseze „provocări” la adresa ţării sale.

„Depinde de Rusia dacă este pregătită să rezolve acest conflict sau să fie în continuare reticentă şi să crească tensiunea, aşa cum a făcut în ultimele ore”, a comentat Iaţeniuk în timpul declaraţiilor de presă după o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La rândul lui, şi Schulz a condamnat provocările pe care Rusia ar continua să le lanseze la adresa ucrainenilor. Iaţeniuk s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Joi, la Bruxelles are loc o reuniune a Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, principalul punct de discuţie fiind eventualele sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei. Problema, în acest scenariu, este impactul pe care aceleaşi sancţiuni îl vor avea şi asupra economiei europene, pe fondul dimensiunii relaţiilor economice UE-Rusia. Preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat ieri UE că este pregătită să ofere Ucrainei un ajutor financiar de 11 miliarde de euro în următorii ani.

Preşedintele Traian Băsescu a informat că  va susţine la Consiliul European că Federaţia Rusă a făcut „o agresiune” încălcând tratatele cu Ucraina privind prezenţa trupelor ruse în Crimeea, iar dacă UE decide să negocieze direct cu Rusia, România „trebuie să facă parte din acest format de negociere”. Mai multe despre declaraţiile preşedintelui, AICI

Citește și: