Alina Matis
31067 vizualizări 3 mar 2014

Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc, luni, la Bruxelles pentru cea de-a doua reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei în zece zile. Statele Unite au anunţat, luni, că vor cere trimiterea „imediată” în Ucraina a unor observatori ai OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).  Duminică, la capătul unei zile de consultări pe tema Ucrainei, NATO a cerut Moscovei şi Kievului să caute o soluţie paşnică la această criză şi a condamnat provocările Rusiei. Şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen s-a declarat în favoarea trimiterii unor observatori în Ucraina.

Totodată, Statele Unite îşi intensifică implicarea şi îl trimit, marţi, pe John Kerry la Kiev. Secretarul de Stat american va arăta sprijinul SUA pentru noua conducere ucraineană care a înlocuit regimul Ianukovici. De asemenea, Kerry, care a denunţat duminică „agresiunea” ţi „invazia” Rusiei în Ucraina, îşi „va reafirma (în timpul vizitei, n.red.) sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei americane. SUA, alături de Marea Britanie şi Rusia însăşi, sunt garanţii integrităţii teritoriale a Ucrainei, în virtutea unui tratat semnat în 1994 la Budapesta, în baza căruia Ucraina a renunţat la arsenalul nuclear. Deşi memorandumul nu are valoare legală în absenţa unui mandat ONU, termenii sunt foarte puternici şi obligă acum SUA şi Marea Britanie să găsească o soluţie pentru rezolvarea situaţiei din Crimeea.

Genya Savilov/AFP/Mediafax

La rândul său, autorităţile ucrainene au lansat, luni dimineaţă, un apel la adresa preşedintelui rus de a preveni mobilizarea forţelor militare ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Parlamentul de la Kiev a cerut, de asemenea, Rusiei să îşi retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră. „Dacă preşedintele Putin vrea să fie preşedintele care a început un război între două ţări vecine şi prietene, el este foarte aproape de a-şi atinge acest obiectiv. Suntem în pragul catastrofei”, a declarat duminică noul premier de la Kiev, Arseni Iaţeniuk. „Nu este o ameninţare, este de fapt o declaraţie de război adresată ţării mele”, a adăugat el.

 

 

Preşedintele interimar Aleksandr Turcinov a repetat că speră să se ajungă la o soluţie „paşincă” la această criză. Totuşi, un alt oficial de rang înalt a anunţat mobilizarea rezerviştilor ucraineni pentru a asigura „securitatea şi integritatea teritoriului”.

„Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, în cadrul unei emisiuni televizate. „Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război. Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relaţiile cu Ucraine care ne este aproape”, a insistat el.

gândul transmite LIVE TEXT ultimele informaţii despre criza ruso-ucraineană

UPDATE 8:24 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică.

UPDATE 7:35 Premierul canadian Stephen Harper a ameninţat luni Rusia cu excluderea din G8 dacă nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea, relatează AFP.

Stephen Harper a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă televizate, că "acţiunile recente ale preşedintelui Vladimir Putin izolează Rusia atât pe plan diplomatic, cât şi pe plan economic şi o pun în faţa excluderii totale din G8".

UPDATE 7:24 Mai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari, relatează AFP.

UPDATE 7:18 Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, "agresiunea" Rusiei asupra ţării sale şi a repetat că Republica Autonomă Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean, relatează AFP. "Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional", a spus Iaţeniuk.

UPDATE 7:15 Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP.

Statele Unite suspendă "exerciţiile şi reuniunile bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară", afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

UPDATE 7:13 Preşedintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, s-a adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu scopul de a obţine ajutor militar "pentru apărarea populaţiei ucrainene", a afirmat luni ambasadorul rus la ONU, citat de AFP.

UPDATE 21:20 Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 19:10 Ministrul rus al Apărării neagă că flota rusească din Crimea le-ar fi dat forţelor ucrainene ultimatum până mâine dimineaţă pentru a se preda şi a nu fi atacaţi, anunţă Vedemosti, potrivit The Guardian. Cu o dezminţire similară a venit şi purtătorul de cuvânt al Flotei Rusiei de la Marea Neagră, citat de BBC.

UPDATE 18:45 Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina. Reuniunea va începe la ora 22:30, ora României.

UPDATE 18:10 Preşedintele Dumei de Stat din Ucraina, Serghei Narîşkin, a declarat că, în acest moment, nu este necesară o intervenţie militară rusă în Ucraina, informează AFP.

"Decizia Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus - n.red) ne oferă dreptul de a interveni militar şi o putem utiliza în caz de nevoie, dar acest lucru nu este necesar pentru moment", a spus Narîşkin.

UPDATE 17:50 Tot Interfax anunţă că vicepreşedintele american a vorbit la telefon azi cu omologul rus, Dmitri Medvedev. Convorbirea vine în continuarea celei pe care Barack Obama şi Vladimir Putin au avut-o în acest sfârşit de săptămână.

UPDATE 17:20 Interfax citează o sursă din interiorul Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit căreia flota rusă de la Marea Neagră le-ar fi dat un ultimatum militarilor ucraineni din Crimeea să se predea până marţi. Altfel, ruşii ar fi ameninţat că vor ataca. Informaţia NU a fost confirmată pe vreun canal oficial.

UPDATE 16:15 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat că ameninţările omologului american, John Kerry, pe marginea manevrelor militare din Crimeea sunt „inacceptabile”, anunţă Reuters, potrivit The Guardian. „Considerăm inadmisibile ameninţările adresate Rusiei de către secretarul de Stat american John Kerry cu privire la ultimele evenimente din Ucraina şi Crimeea”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Kerry a ameninţat, duminică, Rusia cu excluderea din G8 şi cu izolarea economică.

UPDATE 16:07 Wall Street Journal prezintă principalele idei asupra cărora ar fi convenit azi miniştrii de Externe ai UE, la o reuniune specială pe tema Ucraina, desfăşurată la Bruxelles:

- UE şi statele membre îşi suspendă participarea la lucrările de pregătire a summitului G8, care ar urma să se desfăşoare în iunie, la Soci

- UE va suspenda negocierile cu Rusia privind liberalizarea vizelor

- UE cere Rusiei să îşi „retragă imediat” militarii care se află în afara bazelor ruseşti din Crimeea

UPDATE 15:40 Câteva sute de proruşi au luat cu asalt şi au ocupat sediul administraţiei regionale din Doneţk, fieful lui Viktor Ianukovici, anunţă agenţiile de ştiri.

Khud Oteply/AFP/Mediafax

UPDATE 15:30 Rusia va avea de suportat "grave consecinţe" pentru intervenţia militară în Crimeea, a avertizat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, negociatorul principal al crizei de pe EuroMaidan. "Ştim că, la cei lacomi, pofta vine mâncând. Pentru lumea liberă, miza este să ne opunem acestei logici. Rusia va suporta grave consecinţe pentru intervenţia militară" din Ucraina, a declarat, luni, Sikorski.

UPDATE 15:20 Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, ar putea cumpăra rafinăria din Odesa, Ucraina, preluată de banca rusă VTB, controlată tot de stat, în contul unor datorii neplătite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant, scrie Mediafax.

UPDATE 15:15 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, a afirmat, într-un mesaj către ucraineni, că, "ocupând" Crimeea, Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci şi SUA şi Marii Britanii, ţări garante ale suveranităţii statului ucrainean, relatează AFP, potrivit Mediafax: „Vladimir Putin înţelege bine că, declarându-ne război, el a declarat război inclusiv ţărilor garante ale securităţii noastre, respectiv SUA şi Marea Britanie”.

UPDATE 15:00  Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plăteşte chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează „vecini mici”, dar nu face faţă NATO, arată o analiză a Washington Post, citată de Mediafax. România şi Bulgaria sunt singurele ţări riverane Mării Negre care fac parte din Alianţa Nord-Atlantică. Iată harta forţelor navale de la Marea Neagră (citiţi mai multe AICI):

Clic pentru a mări

UPDATE 14:30 „Sunt esenţiale garantarea respectului deplin şi păstrarea independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Rusia este necesar să se abţină de la orice acţiune care ar putea să conducă la o nouă escaladare", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-o conferinţă de presă la Geneva. La rândul lui, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut următorul anunţ: „Lucrăm împreună cu toate statele membre pentru a defini un răspuns comun şi ferm. Astăzi are loc o reuniune a miniştrilor de Externe, iar foarte curând şefii de stat şi de guverne se vor întâlni pentru a formula un răspuns comun".

UPDATE 13:47 Militarii ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, potrivit Mediafax. În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată. Acordurile dintre Rusia şi Ucraina cu privire la statutul Flotei ruseşti la Marea Neagră prevăd ca autorităţile de la Kiev să fie informate cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

Ministerul ucrainean al Apărării acuză Rusia că i-a violat spaţiul aerian în cursul nopţii trecute.

UPDATE 13:35 Protestatari pro-ruşi în Harkov:

FOTO: Twitter/NBC News

UPDATE 13:30 Banca centrală a Rusiei a urcat dobânda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, informează Wall Street Journal. Măsura este menită să stabilizeze piaţa, în condiţiile în care rubla s-a depreciat luni cu 2% faţă de dolar şi a atins minime istorice faţă de mai multe monede de referinţă după decizia Rusiei de a invada peninsula Crimeea, parte a statului ucrainean. De asemenea, bursa de la Moscova afişează un declin de peste 9%.

UPDATE 13:20 The Guardian relatează că premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, ar fi dat ordin să se construiască un pod care să unească Rusia de Crimeea. De asemenea, autorităţile ruse au blocat cel puţin 13 site-uri despre mişcarea protestatară din Ucraina.

UPDATE 13:15 Ministrul britanic de Externe, William Hague, care se află în acest moment la Kiev, ar fi primit asigurări din partea premierului Iaţeniuk că Ucraina nu vrea o intervenţie militară străină pentru a rezolva criza din Crimeea. De asemenea, Hague anunţă pe Twitter că ţara lui este dispusă să ofere un „ajutor tehnic de 10 miliarde de lire pentru reformă economică şi politică în Ucraina”.

UPDATE 13:10 Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, într-o discuţie la telefon cu preşedintele SUA Barack Obama pe tema crizei din Ucraina, că liderul rus Vladimir Putin a pierdut "contactul cu realitatea", susţin surse apropiate administraţiei americane, citate de The New York Times. „Se află în altă lume”, ar fi spus Merkel.

UPDATE 13:05 Ministrul elveţian de Externe Didier Burkhalter a declarat luni că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) doreşte să trimită o misiune pentru o anchetă asupra "incidentelor" care au avut loc în Ucraina, relatează AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 13:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, condamnă ameninţările Occidentului cu sancţiuni şi cu boicotarea summitului G8 de la Soci.

UPDATE 12:03 Şeful Forţelor Navale Ucrainene, Denis Berezovski, care a dezertat ieri şi a trecut de partea ruşilor, îşi îndeamnă acum foştii colegi să îi urmeze exemplul, transmit corespondenţii străini din Crimeea. Agenţia rusească Interfax susţine că 5.000 de persoane din Armata şi Ministerul de Interne ucrainene au trecut de partea Rusiei.

UPDATE 11:55 "Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată că, dacă o ţară nu reacţionează imediat la pericolul separatismului, acesta se răspândeşte în întreaga regiune", a afirmat premierul R. Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Viktor Drachev/AFP/Mediafax

UPDATE 11:17 Miniştrii de Finanţe din cadrul grupului G7 (G8-Rusia) s-au declarat dispuşi să ofere „o susţinere financiară solidă” Ucrainei, în condiţiile în care ţara se află în pragul falimentului şi ultima situaţie de incapacitate de plată a fost rezolvată în ultimul moment de Rusia, printr-un acord între Putin şi Ianukovici. „Suntem uniţi în angajamentul nostru de a oferi o susţinere financiară solidă Ucrainei”, scriu miniştrii celor şapte ţări cele mai industrializate din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie), salutând trimiterea unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional în această săptămână în Ucraina pentru a începe discuţiile tehnice cu autorităţile ucrainene.

UPDATE 11:10 Ministrul britanic de Externe, William Hague, se declară foarte îngrijorat de posibile noi manevre militare ruseşti în Ucraina. „Intervenţia rusească a creat o situaţie foarte tensionată şi periculoasă. Dar, fără îndoială, vor fi consecinţe. Lumea nu poate să spună că este OK să încalci suveranitatea altor naţiuni”, a spus Hague, la BBC Radio 4.

Hague a mai comentat că Ucraina este „cea mai mare criză a secolului XXI”.

Viktor Drachev/AFP/Mediafax

Citește și: