Alina Matis
43614 vizualizări 22 feb 2014

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, în închisoare din 2011 după ce a fost condamnată la o pedeapsă de şapte ani pentru abuz de putere, a fost eliberată, sâmbătă, şi a zburat din Harkov (aproape de graniţa cu Rusia) la Kiev. Prima oprire a fost strada Gruşevski, de lângă Piaţa Independenţei, locul în care s-au purtat luptele pentru Ucraina. După ce a depus un buchet de flori la un monument de aici, în cinstea celor care şi-au pierdut viaţa, Timoşenko a fost urcată pe scena EuroMaidanului. Mulţimea a primit-o în aplauze. În mijlocul pieţei, pe un monument înalt, trona tocmai chipul ei, Timoşenko devenind, în ultimele trei luni, un simbol al mişcării de protest, o imagine a abuzurilor lui Ianukovici. Cu ochii în lacrimi, le-a strigat oamenilor să nu se oprească acum, să lupte până la capăt pentru Ucraina pe care şi-o doresc. Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul. Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toţi cei care au ucis, au bătut studenţi şi alţi oameni paşnici”, a spus ea. De asemenea, fostul premier le-a cerut oamenilor iertare, în numele întregii clase politice.

FOTO: Alina Matiş/gândul

Sâmbătă, la o zi după semnarea de către Putere şi Opoziţie a unui acord menit să soluţioneze criza din Ucraina (vezi conţinutul la finalul articolului), Parlamentul a votat demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte. Ianukovici a părăsit, vineri noapte, capitala, iar reşedinţa, abandonată de forţele de ordine, a devenit loc de pelerinaj, imaginile cu luxul de aici făcând înconjurul lumii pe reţelele de socializare. De asemenea, Rada, care a votat vineri revenirea la Constituţia din 2004, a stabilit ca alegerile anticipate să aibă loc în 25 mai, dată care coincide, întâmplător, şi cu ultima zi a alegerilor din Uniunea Europeană.

Într-o intervenţie televizată, Ianukovici a declarat că ţara este victima unei „lovituri de stat” şi că nu va demisiona şi nici nu va părăsi ţara. Totuşi, preşedintele Parlamentului a declarat că Viktor Ianukovici a încercat să se îmbarce la bordul unei aeronave spre Rusia, dar a fost oprit de grăniceri. Se crede că acesta s-ar afla la Harkov, în estul ţării, în apropiere de graniţa cu Rusia, unde liderii regiunilor din est au adoptat sâmbătă o declaraţie separatistă. Totuşi, potrivit presei de la Kiev, primarul şi şeful administraţiei regionale din Harkov au fugit în Rusia.

Protestatarii au organizat flltre pe tot parcursul zilei şi au legitimat oamenii la aeroporturi, în încercarea de a depista oficiali din cercul lui Ianukovici care ar vrea să fugă din ţară.

gândul transmite LIVE TEXT principalele informaţii ale zilei despre criza din Ucraina:

UPDATE 21:00  Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcin a îndemnat duminică Moscova să respecte "opţiunea europeană" a Ucrainei, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, relatează AFP.

UPDATE 19:15 Comandanţii Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) au dezertat şi şi-au închis telefoanele, fără să îşi delege atribuţiile, a fost informat duminică Parlamentul. Nu există planuri pentru apărarea depozitelor nucleare. 

UPDATE 19:00 Iulia Timoşenko anunţă că nu este interesată să fie din nou premierul Ucrainei. „Vă rog să nu aveţi în vedere candidatura mea pentru postul de prim-ministru”, a scris Timoşenko pe site-ul partidului său.

UPDATE 18:45 Uniunea Europeană este pregatită să încheie Acordul de asociere cu Ucraina odată ce va exista un nou guvern, a anunţat, duminică, într-o intervenţie pentru postul de televiziune Sky News, comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht. „Cred că, da, ucrainenii vor semna acel acord. Mai întâi, avem nevoie de un guvern pentru acest lucru, care trebuie să ia o decizie democratică şi care să fie stabil”, a explicat Karel de Gucht.

UPDATE 18:30 Pe fondul discuţiilor despre riscul unei secesiuni est-vest, cancelariile străine au publicat azi mesaje îndemnând la integritatea teritorială a Ucrainei.

Mesajul cancelariei germane, despre discuţia telefonică avută duminică de Angela Merkel şi Vladimir Putin: "Cei doi sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi ca integritatea sa teritorială să fie păstrată".

Mesajul Casei Albe: O împărţire a Ucrainei sau "revenirea la violenţă" nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a comentat Susan Rice, o consilieră apropiată preşedintelui Barack Obama.

UPDATE 18:20 Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit duminică pentru a denunţa "fasciştii aflaţi la putere la Kiev", la apelul unor mişcări proruse, la Sevastopol, în Crimeea (sud), unde se află Flota rusă la Marea Neagră, relatează AFP, potrivit Mediafax.

UPDATE 16:30 Un clip tulburător, intitulat „Trei zile de război”, ne reaminteşte de drama prin care a trecut poporul ucrainean în această săptămână. Atenţie, imagini dure!

UPDATE 16:00 Iulia Timoşenko a vorbit azi cu cancelarul german, Angela Merkel, cele două convenind să se întâlnească „foarte curând”, anunţă Batkivşcina.

UPDATE 15:12 România, ca stat vecin şi membru al UE şi NATO, susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite şi garantate de către întreaga clasă politică ucraineană şi de către comunitatea internaţională, declară preşedintele Traian Băsescu. „Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la toţi liderii politici din Ucraina să manifeste calm, reţinere, pragmatism şi prudenţă, disponibilitate maximă la dialog şi flexibilitate pentru obţinerea unui amplu consens absolut necesar pentru ieşirea ţării din criză, stabilizarea climatului intern şi redresarea economiei. Renunţarea la accente sau acţiuni extremiste sau naţionaliste ar contribui, de asemenea, la obţinerea consensului naţional”, transmite Palatul Cotroceni.

UPDATE 14:10 Partidul lui Viktor Ianukovici dă vina, într-un comunicat, pe liderul său pentru „evenimentele tragice din Ucraina”, acuzându-l şi de „trădare”: „Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora”.

UPDATE 13:48 Rada a adoptat o rezoluţie privind destituirea lui Leonid Kojara din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi restituirea către stat a luxoasei reşedinţe Mejighira a lui Ianukovici. Privatizarea acestei reşedinţe într-un mod considerat ilegal a fost denunţată în ultimii ani de presa ucraineană.  GALERIE FOTO, AICI

UPDATE 13:21 Primele imagini cu Viktor Ianukovici în timp ce părăsea Kievul. VIDEO, AICI

UPDATE 13:15 Aleksandr Turcinov, considerat mâna dreaptă a Iuliei Timoşenko, este preşedintele interimar al Ucrainei până la alegerile anticipate din 25 mai. Detalii, AICI

UPDATE 12:30 EuroMaidan PR anunţă că ministrul de Externe Leonid Kozhara „a dispărut şi a luat cu el toate documentele financiare”.

UPDATE 11:50 Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a anunţat pe Twitter că a vorbit cu omologul din Polonia, Radoslaw Sikorski, despre situaţia din Ucraina şi au convenit că ţara are nevoie de ajutor financiar de urgenţă în perioada următoare.

UPDATE 11:15 Imagile „căderii Leninilor” în mai multe oraşe din Ucraina, în ultimele zile:

UPDATE 10:20 Viktor Ianukovici s-ar fi întâlnit cu Iulia Timoşenko la Harkov, sâmbătă dimineaţa, înainte ca opozanta să fie eliberată, a declarat parlamentarul rus Aleksei Mitrofanov pentru Interfax, relatează postul Russia Today în pagina electronică.

UPDATE 09:30 Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a avertizat, duminică, că Rusia ar amâna achiziţionarea planificată de euroobligaţiuni din Ucraina, parte a ajutorului financiar dat de Moscova Kiev-ului, până la formarea unui nou guvern în Ucraina, transmite Ria Novosti.

UPDATE 08:50 Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton i-a îndemnat pe oficialii ucraineni să acţioneze "într-un mod responsabil", cu scopul de a menţine "integritatea teritorială" şi "unitatea" Ucrainei, relatează AFP.

"Uniunea Europeană speră că toţi (oficialii) din Ucraina vor acţiona într-un mod responsabil, având drept scop apărarea integrităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statului", a declarat Ashon, citată într-un comunicat publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Bruxelles, reiterând astfel afirmaţiile recente ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE 08:40 Moscova a decis să nu semneze acordul încheiat la 21 februarie între regimul Ianukovici şi opoziţie, din cauza unor "neclarităţi" privind obiectul acordului şi persoana capabilă să-l pună în aplicare, a declarat sâmbătă Vladimir Lukin, delegat cu drepturile omului la Kremlin, relatează Itar-Tass.

UPDATE 08:30 Opozanta Iulia Timoşenko a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

"Voi candida la alegerile prezidenţiale", a afirmat Timoşenko sâmbătă seara în drum spre Piaţa Independenţei, unde a fost primită cu aplauze de zeci de mii de persoane.

UPDATE 08:00 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat sâmbătă să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, citat de AFP.

"Un avion privat, care trebuia să decoleze de pe aeroportul din Doneţk nu avea o autorizaţie validă. Când oficialii au mers să verifice documentele, ei au fost întâmpinaţi de persoane înarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion să decoleze fără autorizaţie", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, Serghei Astahov, adăugând că această ofertă a fost respinsă.

"După incident, două vehicule blindate au fost reţinute în apropierea avionului, iar preşedintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit să iasă (din avion) şi să părăsească aeroportul", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat destinaţia avionului, însă potrivit noului preşedinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia.

UPDATE 23:00 Reţelele de socializare au fost inundate de imagini cu reşedinţa lui Viktor Ianukovici de la periferia Kievului. Grădină zoologică, saună, colecţie de maşini de epocă, decoraţiuni somptuoase, toaletă care seamnănă cu un tron - toate acestea au devenit simbolul unui lider decăzut, care s-a acoperit de lux, în timp ce ţara stătea în pragul falimentului.  GALERIA FOTO, AICI

UPDATE 22:05 Timoşenko: „Toată lumea are dreptul să participe acum la construirea unui stat independent, european”.

„Cea mai mare bucurie a mea este să mă întorc într-o Ucraină nouă. Era dictaturii, a criminalilor, a fărădelegilor a apus. Azi, a început o nouă eră, una a unui popor liber, a unei ţări libere şi europene”.

UPDATE 21:57 Timoşenko: „Voi sunteţi eroii, toate generaţiile următoare se vor mândri cu voi. Mă întorc la muncă acum”

UPDATE 21:46 Timoşenko: „Sunt aici pentru a mă asigura că nu veţi mai fi trădaţi, că nu vă va mai obliga nimeni să mergeţi pe un drum pe care nu îl doriţi. Vă cer iertare, în numele tuturor politicienilor, indiferent de partid. Îmi pare rău că nu au fost demni de sângele pe care voi l-aţi vărsat pentru ţară”. Discursul lui Timoşenko a fost înrerupt de un incident în mulţime. Situaţia nu este foarte clară în acest moment, însă, din imaginile transmise de televiziuni, se pare că este vorba despre o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 21:45 Timoşenko: „Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul. Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toţi cei care au ucis, au bătut studenţi şi alţi oameni paşnici”.

UPDATE 21:40  Timoşenko:„Dacă vă spune cineva că de acum puteţi merge liniştiţi acasă şi că se vor ocupa ei, nu acceptaţi. Voi aţi reuşit asta, nu politicienii. Mergeţi până la capăt, până la ultimii paşi”.

UPDATE 21:32 Cu vocea gâtuită de emoţie, Timoşenko le-a strigat, dintr-un scaun cu rotile, oamenilor din Piaţa Independenţei: „Slavă Ucrainei!”. „Toţi cei care au murit pe Maidan pe sunt eroi, oameni care ne-au eliberat!”, le-a strigat Timoşenko oamenilor, plângând. Fostul premier le povesteşte celor din Piaţă despre durerea pe care a simţit-o în închisoare în timpul protestelor şi luptei împotriva „dictaturii” de a nu  le putea fi alături.

UPDATE 21:10 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, într-o intervenţie telefonică la TVR: „Fără acel acord intervenit ieri probabil că situaţia ar fi fost chiar mult mai gravă decât se înregistrase până la acel moment. Oricum, e o situaţie foarte gravă. Noi, românii, suntem poate cel mai bine plasaţi să înţelegem, să fim extrem de sensibili şi solidari cu ucrainenii, cu oamenii care au fost în stradă, au fost în piaţă. Unii dintre ei şi-au dat viaţa pentru idealul pentru care au ieşit şi este firesc să respectăm voinţa poporului ucrainean. (...) Ca principiu, statul român are obligaţia să fie pregătit pentru orice fel de evoluţii şi este pregătit din acest punct de vedere. Pe de altă parte, pentru a fi foarte corecţi în evaluare, şi azi vă spun, nu avem semnale cu privire la un flux migratoriu consistent, nu sunt lucruri care să fie gestionate operativ de o manieră excepţională. Este adevărat, da, odată cu deplasarea lui Ianukovici în partea de est, potrivit tuturor informaţiilor, cu apelul său inclusiv către structura sa de partid de a strânge rândurile, declarând că am fi asistat cu toţii la o lovitură de stat. Se prefigurează conturarea a două centre de putere, unul în est, mai apropiat de Moscova, şi un centru care rezultă din voinţa populară exprimată acum în Parlament, cu viitoare alegeri anticipate”.

UPDATE 20:45 Iulia Timoşenko a ajuns la Kiev. Fostul premier depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski din Kiev, în drum către Piaţa Independenţei, situată în apropiere, unde se va adresa mulţimii, potrivit Interfax Ukraine. Strada Gruşevski este cea pe care s-au purtat luptele în timpul protestelor. "Dictatura s-a prăbuşit. Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara", a declarat ea.

UPDATE 20:26 Slujbele pentru cei morţi în timpul confruntărilor de zilele trecute continuă şi la această oră.

UPDATE 20:15 Iulia Timoşenko, în avionul care o duce la Kiev.

UPDATE 19:50 În reşedinţa lui Ianukovici, au fost găsite azi numeroase dosare cu fotografii ale şi informaţii despre jurnalişti şi activişti anti-Ianukovici.

Maxim Eristavi/Twitter

UPDATE 19:45 Bucuria victoriilor de ieri şi de azi a fost de scurtă durată. Oamenii trebuie să îşi îngroape morţii.

FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP/Mediafax

UPDATE 19:30 Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a anunţat preşedintele Parlamentului Aleksandr Turcinov.

UPDATE 19:25 Iată prima imagine cu Timoşenko în libertate:

FOTO: Jose Miguel Sardo/Twitter

UPDATE 18:42 Iulia Timoşenko, eliberată în urmă cu puţin timp de Parlament, merge spre Maidan: coafată în stilul său tradiţional, Timoşenko le-a făcut cu mâna din maşină jurnaliştilor şi susţinătorilor său care o aşteptau în faţa spitalului închisorii din Harkov (est, în apropiere de graniţa cu Rusia), unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Ea va lua avionul pentru a merge la Kiev, în Maidan, a anunţat aliatul său Arseni Iaţeniuk.

UPDATE 18:40 Primarul oraşului Harkov, Ghenadii Kernes, şi şeful administraşiei regiunii, Maihailo Dobkin, au fugit din Ucraina, prin punctul de trecerea frontierei cu Rusia de la Hoptivka, a anunţat o purtătoare de cuvânt a ministrului interimar de Interne. Cei doi erau „gazdele” lui Ianukovici.

UPDATE 18:00 Purtătoarea de cuvânt a lui Ianukovici anunţă că acesta nu acceptă demiterea sa de către Parlament şi rămâne preşedinte.

UPDATE 17:45 Corespondenţii Reuters anunţă că Iulia Timoşenko a fost eliberată. Informaţia a fost confirmată la scurt timp şi de alte instituţii de presă internaţionale.

UPDATE 17:30 Rada a votat demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte şi a stabilit ca alegerile prezidenţiale anticipate să aibă loc în 25 mai. Votul a fost 328 la 0. De remarcat că scrutinul va coincide cu ultima zi a alegerilor europarlamentare.

UPDATE 17:00 Armata a anunţat, printr-un comunicat, că „nu se va implica în conflict”.

UPDATE 16:35 Ianukovici a ieşit, în urmă cu puţin timp, cu un mesaj televizat pentru popor: "Ţara asistă la o lovitură de stat. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara". De asemenea, Viktor Ianukovici a numit evenimentele din Kiev acte de terorism, iar „revoluţia Maidanului” una fascistă, similară cu cea din Germania anului 1933. Ianukovici s-a mai plâns şi că parlamentarii din partidul său sunt persecutaţi.

Oricare ar fi fost promisiunile pe care le-a făcut Opoziţiei, se pare că s-a răzgândit. „Cu părere de rău, Ianukovici a arătat în ultima vreme că cuvântul lui nu e neapărat respectat”, avertiza ieri pentru gândul Serghei Hakman, de la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi.

UPDATE 15:50 Un deputat al Opoziţiei susţine că Ianukovici ar fi promis, într-o convorbire telefonică avută cu Arsenii Iaţeniuk, că îşi va da demisia. Cel puţin doi miniştri numiţi de Ianukovici, dar şi fiul preşedintelui, Aleksandr, au părăsit teritoriul Ucrainei, anunţă jurnaliştii străini, citaţi de EuroMaidan.

Imagini de pe teritoriul administraţiei prezidenţiale

UPDATE 15:48 Oamenii aşteaptă eliberarea Iuliei Timoşenko în faţa spitalului din Harkov.

UPDATE 15:40 Liderii trupelor anti-revoltă Berkut şi ai poliţiei anunţă, într-o conferinţă de presă, că sunt „de partea poporului”.

UPDATE 15:30 Bărbat suspectat că ar fi lunetist:

FOTO: Bulent Kilic/AFP/Mediafax

UPDATE 14:55 Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean, a precizat că mama ei este „un om liber”, potrivit legii, dar încă se află în spitalul din Harkov, de unde va fi eliberată în curând, potrivit Al Jazeera, care citează Associated Press. Precizarea vine după ce un reprezentant al lui Timoşenko anunţase anterior că fostul premier a fost eliberat deja.

UPDATE 14:50 Reuters, citat de The Guardian: Miniştrii numiţi de Ianukovici spun că vor realiza o tranziţie paşnică şi vor ceda puterea noilor miniştri din partea Opoziţiei.

UPDATE 14:20 Un purtător de cuvânt al Iuliei Timoşenko a anunţat că fostul premier a ieşit din închisoare, potrivit The Guardian.

FOTO: Euromaidan

FOTO: Euromaidan

UPDATE 14:17 Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, comentează pe Twitter eliberarea de urgenţă a Iuliei Timoşenko: „Noi speranţe pentru democraţie”.

UPDATE 14:15 Reprezentanţii regionali din estul pro-rus au adoptat o declaraţie separatistă şi contestă autoritatea parlamentului naţional, potrivit Pravda.

UPDATE 14:07 Oleksandr Turcinov, apropiatul Iuliei Timoşenko ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului, va asigura şi interimatul poziţiei de premier, anunţă Kyiv Post.

Sergei Supinski/AFP/Mediafax

FOTO: Euromaidan

UPDATE 13:55 Preşedintele Viktor Ianukovici ar fi pregătit să demisioneze, potrivit site-ului ucrainean în limba rusă Versii.com, citat de BBC News online. Ianukovici, care se află la Harkov împreună cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre formarea unui Guvern separat în sud-estul ţării şi Crimeea, ar lua în considerare să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni. Anterior, ministrul polonez de Externe, principalul negociator european de la Kiev, a declarat că preşedintele nu ar fi dispus încă să demisioneze.

UPDATE 13:50 Rada din Kiev a adoptat un decret care să permită eliberarea de urgenţă a Iuliei Timoşenko, fără a mai fi nevoie de semnătura lui Viktor Ianukovici, anunţă Euromaidanul. Ieri, Parlamentul a scos din codul de procedură penală articolul în baza căruia a fost condamnată. Kyiv Post scrie că se aşteaptă ca Timoşenko să vină în Piaţa Independenţei imediat ce este eliberată. Totuşi, este puţin probabil să se întâmple acest lucru, date fiind problemele ei de sănătate.

FOTO: Euromaidan

FOTO: Euromaidan

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" ucrainene din 2004, Timoşenko a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunţat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Pe Maidan, există un adevărat cult al personalităţii Iuliei Timoşenko, eliberarea fostului premier fiind una dintre revendicările manifestanţilor.

UPDATE 13:47 Imagini LIVE din Harkov, unde se crede că s-ar afla Viktor Ianukovici.


Live streaming video by Ustream

UPDATE 13:45 Aglomeraţie mare pe drumul spre administraţia prezidenţială, aflată acum sub controlul Maidanului, potrivit acestor fotografii publicate de EuroMaidan PR.

UPDATE 13:35 Poliţia ucraieană a declarat sâmbătă că este "alături de popor" şi că-i împărtăşeşte aspiraţiile cu privire la "schimbări rapide", într-un comunicat publicat în numele efectivelor Ministerului de Interne pe site-ul oficial al instituţiei.

UPDATE 13:30 Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, Arsen Avakov, în funcţia de ministru de Interne interimar.

UPDATE 13:20 Adjunctul Iuliei Timoşenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcţie pe un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat sâmbătă dimineaţa

Ianukovici a părăsit Kievul

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se află la Harkov cu scopul de a pune capăt unei acţiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii, Mihail Dobkin, relatează BBC News online.

Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter, afrmând că aceasta este "cea mai bună informaţie" pe care o deţine.

O deputată din cadrul partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, Hanna Herman, a confirmat anterior pentru agenţia Unian că preşedintele se află la Harkov.

Anterior, Reuters a citat o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate ucrainene care a declarat că Ianukovici se află în continuare în Ucraina.

De asemenea, agenţia Intefax Ukraine a citat "o sursă informată", potrivit căreia preşedintele Ianukovici a sosit la Harkov în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. El urma să participe la o reuniune a deputaţilor din Crimeea şi Sevastopol, însă sursa a declarat pentru agenţia ucraineană că "situaţia se schimbă în mod dramatic.

 De precizat că în Harkov este închisă şi Iulia Timoşekno, protagonista unei alte ştiri importante din cursul zilei de vineri. Mai exact, Parlamentul de la Kiev a votat adoptarea unei legi care ar permite eliberarea fostului premier ucrainean, care se află în închisoare din 2011. Actul legislativ, însă, trebuie semnat de Ianukovici, avertizează serviciul de PR al EuroMaidanului. De asemenea, legislativul ucrainean a votat demiterea ministrului de Interne.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" ucrainene din 2004, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul, caz pe care l-a denunţat întotdeauna ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări, în opinia acesteia, să o îndepărteze de pe scena politică. Mai multe, AICI

 Ce prevede acordul semnat de Ianukovici şi Opoziţie

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, unul dintre „eroii” negocierilor UE-Ianukovici, a dezvăluit, vineri seară, că preşedintele ucrainean se pregătea să recurgă la forţă, în cazul în care opoziţia ar fi respins acordul semnat vineri. „Au existat semnale că preşedintele Ianukovici se pregătea să utilizeze forţele Ministerului de Interne, în cazul în care acordul ar fi eşuat”, a explicat Sikorski pentru presă, la întoarcerea la Varşovia. „Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai uşor să recurgă la violenţă”, pentru că eşecul ar fi fost „pus pe seama opoziţiei”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

„Tocmai din această cauză situaţia era atât de tensionată”, a mai precizat ministrul, făcând referire la înregistrarea în care îi spune unui lider al opoziţiei că nesemnarea acordului este o condamnare la moarte pentru ei, toţi. Mai multe, AICI

Mai jos, principalele puncte ale acordului semnat vineri, aşa cum a fost documentul prezentat de diplomaţia germană:

- Restaurarea Constituţiei din 2004 în maximum 48 de ore de la semnare (s-a întâmplat câteva ore mai târziu):

- Guvern de uniune naţională, format în maximum zece zile de la restaurarea Constituţiei din 2004

- Reformă constituţională, cu o lege fundamentală care să garanteze un echilibru al puterilor preşedintelui, guvernului şi parlamentului. Procesul trebuie să aibă loc până în septembrie 2014

- Alegeri prezidenţiale anticipate după adoptarea noii Constituţii, dar nu mai târziu de decembrie 2014

- Adoptarea unor noi legi electorale

- Anchete cu privire la violenţele din timpul protestelor, investigaţiile urmând să se desfăşoare sub controlul comun al autoriăţilor, opoziţiei şi Consiliului Europei.

- Autorităţile nu vor instaura starea de urgenţă şi atât ele, cât şi opoziţia se vor abţine de la utilizarea violenţei

 

 
 

Citește și: