Valentin Vidu - Mediafax
Alina Matis
15979 vizualizări 24 feb 2014

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru "uciderea în masă" a civililor, a anunţat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe Facebook, relatează AFP. "O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.

Fostul şef al statului şi alti oficiali ai administraţiei sale au fost daţi în urmărire. Potrivit ministrului interimar de interne, citat de agenţia Reuters, Viktor Ianukovici s-ar fi aflat duminică noapte în Crimeea, de unde a plecat către o direcţie necunoscută.

UPDATE 18:20 Partidului Regiunilor, formaţiunea lui Viktor Ianukovici, a anunţat că a trecut în opoziţie. „Având în vedere că aţi preluat conducerea şi, aşa cum putem vedea, aveţi capacitatea să formaţi un guvern, am decis să trecem în opoziţie”, le-a spus celorlalţi deputaţi Aleksandr Efremov, liderul grupului parlamentar al Partidului Regiunilor.

UPDATE 17:00 Adjunctul Secretarul de stat american, William Burns, va efectua o vizită de două zile, marţi şi miercuri, la Kiev, anunţă diplomaţia americană.

UPDATE 16:40 Securitatea la frontierele ucrainene a fost sporită, pe fondul informaţiilor privind prezenţa trupelor ruse la graniţa estică, informează site-ul agenţiei Interfax Ukraine, citat de Mediafax.

UPDATE 14:50 Premierul rus Dmitri Medvedev acuză că decizia Occidentului de a recunoaşte noua putere de la Kiev este „o aberaţie”: „La modul concret, astăzi nu mai avem cu cine să vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridică dubii serioase. Unii dintre partenerii noştri occidentali consideră că este legitim. Nu ştiu ce Constituţie au citit ei, dar mie mi se pare o aberaţie să consideri legitim ceea ce este rezultatul unei revolte”, a comentat Medvedev, citat de AFP.

UPDATE 14:00 Aproximativ 1.000 de persoane se află acum pe aeroportul Boryspil din Kiev, organizând filtre menite să îi împiedice pe aliaţii lui Ianukovici să părăsească ţara, anunţă EuroMaidan PR pe Twitter.

UPDATE 13:40 Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană, avertizează ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de AFP. CITEŞTE ŞTIREA COMPLETĂ AICI

UPDATE 12:54 Fostul ministru de Externe Mircea Geoană susţine că, alături de troika Germania-Franţa-Polonia, la Kiev ar fi trebuit să fie prezentă şi România. Ce a lipsit politicii externe a României în cazul crizei din Ucraina citeşte aici

UPDATE 12:10 La fel ca reşedinţa din Majighiria, casa lui Ianukovici din Crimeea a fost deschisă publicului, anunţă postul Channel 4. Vedeţi AICI imagini din reşedinţa prezidenţială din Kiev

:

UPDATE 11:49 Comuniştii nu vor participa la votul privind formarea unei coaliţii, refuzând formarea unui nou guvern, a declarat deputatul Adam Martiniuk din cadrul grupului parlamentar al Partidului Comunist din Ucraina, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina electronică.

UPDATE 11:15 Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi solicită organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor în acest sens, a anunţat luni ministrul interimar al Finanţelor Iuri Kolobov, relatează AFP. "Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari în perioada 2014-2015", a anunţat Kolobov, citat într-un comunicat. CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

CRONOLOGIE EVENIMENTE UCRAINA

MARŢI, 18 FEBRUARIE:

- Un marş la care participă peste 20.000 de manifestanţi proeuropeni degenerează în confruntări cu forţele de ordine în apropierea Parlamentului, unde urma să fie dezbătută o reformă constituţională vizând limitarea puterilor preşedintelui.

- Forţe antirevoltă din cadrul Berkut, precedate de vehicule blindate echipate cu tunuri de apă, lansează un asalt cu scopul de evacua, seara, mii de contestatari adunaţi în Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de trei luni.

- La Liov (vest), aproximativ 5.000 de manifestanţi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale şi depozite de armament.

MIERCURI, 19 FEBRUARIE:

- După o noapte de violenţe, manifestanţi şi poliţişti se înfruntă la Maidan.

- O serie de ţări europene reclamă sancţiuni împotriva celor care se fac vinovaţi de reprimare, Parisul şi Berlinul condamnă "acte incalificabile şi inadmisibile".

ONU îndeamnă la efectuarea unei "anchete urgente şi independente", NATO ameninţă că va revizui cooperarea cu Kievul.

- În urma unei reuniuni cu opoziţia, preşedintele Viktor Ianukovici anunţă, seara, un "armistiţiu". Bilanţul confruntărilor, începând de marţi, se ridică la 26 de morţi, inclusiv zece poliţişti.

JOI, 20 FEBRUARIE:

- Sute de manifestanţi radicali atacă, dimineaţa, un cordon de poliţişti, la Maidan, reluând controlul asupra pieţei. Forţele de ordine ripostează deschizând focul, cu gloanţe reale.

- Primarul Kievului, urmat de 12 deputaţi, părăsesc partidul la putere în semn de protest faţă de "baia de sânge", violenţele soldându-se cu cel puţin 60 de morţi, potrivit opoziţiei.

- La Bruxelles, miniştrii de Externe UE au ajuns, seara, într-o reuniune de criză, la un acord asupra unor sancţiuni ţintite, prin care să nu se acorde vize "celor care sunt pătaţi de sânge", în Ucraina, şi să le fie blocate averile. Washingtonul ameninţă, Ottawa extinde sancţiunile.

- Trei miniştri de Externe - din Franţa, Polonia şi Germania - se întâlnesc în mai multe rânduri cu Ianukovici şi lideri ai opoziţiei. Negocierile se prelungesc în noaptea de joi spre vineri, în prezenţa reprezentantului Kremlinului.

VINERI, 21 FEBRUARIE:

- Cu puţin înainte de ora locală 16.00 (şi ora României), preşedintele Ianukovici şi oficialii opoziţiei semnează, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord privind o ieşire din criză, care oferă concesii majore opoziţiei, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie în zece zile şi o reformă constituţională până la alegeri.

- Deputaţii dezbat o reformă constituţională care reduce puterile preşedintelui.

- Adjunctul şefului Statului Major al armatei demisionează în semn de protest faţă de tentative de implicare a armatei în conflict.

SÂMBĂTĂ, 22 FEBRUARIE:

- Parlamentul adoptă o rezoluţie privind "eliberarea imediată" a opozantei Iulia Timoşenko. După ce este eliberată, ea pleacă spre Maidan, la Kiev. "Dictatura s-a prăbuşit", proclamă fostul premier pe site-ul formaţiunii sale.

- Preşedintele Viktor Ianukovici dă asigurări că nu demisionează şi denunţă o "lovitură de stat". El este suţinut imediat de Rusia. Preşedintele Parlamentului anunţă, câteva ore mai târziu, că Ianukovici a încercat să părăsească ţara, cu destinaţia Moscova, dar că a fost împiedicat. El s-ar afla în regiunea Doneţk (est).

- Deputaţii stabilesc pentru 25 mai data alegerilor prezidenţiale anticipate, destituindu-l, de facto, pe Victor Ianukovici, din funcţie. "Preşedintele Ianukovici nu-şi mai îndeplineşte funcţiile", se precizează în rezoluţia respectivă.

Citește și: