Raluca ION
12793 vizualizări 20 feb 2014

"Oraşul s-a schimbat mult, în ultimele două zile. Este o stare de urgenţă de facto, deşi aceasta nu este declarată oficial", a povestit Serghei Gherasimciuc pentru gândul. Intrările dinspre vest ale oraşului, pe unde ar putea veni protestatari pro-europeni care să se alăture manifestanţilor de la Kiev, sunt păzite cu străşnicie. "Maşinile sunt controlate strict şi trebuie să treacă prin mai multe filtre, la intrările din Vestul oraşului. Trenurile au întârzieri mari, iar autobuzele nu mai ajung. Dinspre Est, partea Ucrainei care îl susţine pe Ianukovici, poţi intra fără probleme", spune Serghei Gherasimciuc.

URMĂREŞTE LIVE PE GÂNDUL DESFĂŞURAREA PROTESTELOR DIN UCRAINA

Deşi miercuri seara, protestatarii şi reprezentanţii regimului Ianukovici anunţaseră încheierea unui armistiţiu, joi dimineaţa, violenţele au reînceput cu intensitate sporită. Se trage cu muniţie de război, iar pe stradă au apărut morţii.

"Eu personal am văzut şapte cadavre cu urme de gloanţe pe ele, dar, din ce mi s-a spus, numărul lor este mai mare, cel puţin 25. Au apărut lunetiştii care trag atât în manifestanţi, cât şi în oamenii obişnuiţi. Când tragi într-o mulţime este greu să faci diferenţa între cine protestează şi cine a venit să aducă provizii", spune cercetătorul, care a văzut forţele de ordine cât şi protestatarii au arme. "Când vezi pe cineva cu arma în mână nu poţi să faci diferenţa între cele care trag cu gloanţe de cauciuc şi cele care trag cu muniţie de război".Aria în care se desfăşoară protestele, începute în Piaţa Independenţei, se extinde din ce în ce mai mult şi înspre cartiere. Pe maidan sunt astăzi, potrivit lui Gherasimciuc, intelectuali, membri ai Opoziţiei, extremişti, deşi autorităţile de la Kiev încearcă să acrediteze ideea că e vorba doar despre ultima categorie.

Şcolile şi grădiniţele sunt închise, la fel şi multe sedii de bănci şi de firme. Metroul din Kiev este şi el  închis, un caz unic în istoria Ucrainei. "Autorităţile au emis o recomandare, conform căriea oamenii să aibă în aceste zile liber. Unii au ţinut cont de ea, alţii nu. Iniţial, aceasta era valabilă pentru centrul oraşului, dar acum centrul se extinde odată cu protestele", a văzut cercetătorul. În situaţia creată, oamenii încearcă să schimbe dolari, ca să aibă bani într-o monedă pe care se pot baza. Pe piaţa neagră, cursul a sărit în aer. Pentru că autorităţile se tem de autovehiculele mari, care ar putea transporta manifestanţi, circulaţia camioanelor care ar trebui să aducă marfă în oraş este restricţionată. Aşa apar probleme legate de aprovizionare, deşi nu există motive întemeiate ca ele să existe.

În cartiere, locuitorii sunt revoltaţi şi speriaţi, a văzut Gherasimciuc: "În ţara noastră nu s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Vă daţi seama ce sentiment poţi să ai când afli că oamenii nu sunt doar răniţi în timpul manifestaţiilor, ci mor împuşcaţi".

 

Citește și: