Iuliana Enache - Mediafax
Valentin Vidu - Mediafax
Mihai Draghici
Raluca ION
30985 vizualizări 18 feb 2014

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine au izbucnit marţi dimineaţă în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Marţi seară, Poliţia a intervenit în forţă, 28 de oameni fiind ucişi în timpul confruntărilor, după ce, iniţial, Opoziţia anunţase că trei persoane au fost împuşcate mortal. Numărul răniţilor a trecut de 364, printre aceştia aflându-se 15 jurnalişti, unii de la Reuters şi Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, 47 de poliţişti au fost răniţi, relatează CNN, o parte din morţi provenind din rândurile forţelor de ordine. Înainte de intervenţie, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici. Guvernele străine, de la cel al SUA până la cel al Suediei, le cer autorităţilor ucrainene să înceteze violenţele. În ciuda numărului de morţi şi răniţi în continuă creştere, 30.000 de protestatari rămân pe poziţii. Târziu în noapte, liderii Opoziţiei au avut o serie de discuţii cu preşedintele Ianukovici. Fără niciun rezultat însă, pentru că acesta le-a cerut, potrivit lui Vitali Kliciko, doar să părăsească piaţa şi să predea armele pe care protestatarii susţin că nu le au.

Ministrul de Externe al Poloniei a fost mandatat de UE să conducă negocierile cu Ucraina, iar joi va avea loc o întâlnire între preşedintele Ianukovici şi miniştrii de externe ai Poloniei, Franţei şi Germaniei.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că a obţinut acceptul telefonic al lui Vladimir Putin, de a face totul pentru oprirea escaladării violenţelor din Ucraina.

Ianukovici l-a schimbat pe şeful Armatei, un general care anterior declarase că nimeni nu are dreptul să folosească forţe armate pentru a limita drepturile cetăţenilor. Schimbarea vine în contextul în care Armata va face parte din operaţiunea anti-teroristă declanşată de serviciul secret ucrainean SBU, care include angajarea persoanelor extremiste şi înarmate.

Foto: AFP/Mediafax

UPDATE 10:10 Parlamentul Ucrainei este evacuat în aceste momente.

UPDATE 10:07 Protestatarii ucraineni au determinat, joi, forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei din Kiev, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi, relatează Russia Today, în pagina electronică. Potrivit surselor oficiale, poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.

UPDATE 09:45 Violenţele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piaţa Independenţei, în timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot, relatează Russia Today, în pagina electronică. Zgomote puternice, provenind probabil de la lucrările de construire a baricadelor, şi strigăte se aud permanent în piaţă. Potrivit aceleiaşi, surse, există informaţii cu privire la noi ciocniri în pofida armistiţiului. Protestatarii şi poliţia din centrul Kievului aruncă unii în alţii cu fumigene şi grenade asurzitoare.

UPDATE 09:08 Administraţia preşedintelui Viktor Ianukovici poartă „principala responsabilitate” pentru violenţele din Ucraina, soldate cu cel puţin 26 de morţi şi sute de răniţi, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de NBC News. „Statele Unite consideră că Administraţia de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violenţe; vor exista consecinţe dacă vor fi depăşite limitele”, a avertizat Obama.

UPDATE 08:20 Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 28 de morţi şi 287 de persoane spitalizate, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de AFP. 

Ministerul a precizat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet că patru tineri cu vârste mai mici de 18 ani şi doi cetăţeni străini figurează printre răniţii violenţelor de marţi seara din capitala ucraineană.

UPDATE 07:15 Statele Unite au interzis vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang înalt ucraineni, pe care îi acuză că ar fi responsabili de represiunea sângeroasă a manifestaţiei care a avut loc marţi la Kiev, a anunţat miercuri un diplomat american, citat de AFP. Nu a fost făcută publică lista persoanelor vizate de măsură. 

UPDATE 07:08 NATO a avertizat Ucraina că îşi va revizui cooperarea cu această ţară dacă armata va interveni împotriva manifestanţilor opoziţiei, relatează AFP. „Cer Guvernului ucrainean să evite (producerea de) noi violenţe”, a declarat secretarul general al Alianţei Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

UPDATE 07:05 Mişcarea EuroMaidan SOS a publicat o listă cu 50 de persoane care au dispărut începând de marţi şi nu au fost găsite până miercuri la ora 22.00 (22.00, ora României), relatează UNIAN.

UPDATE 23:30 Viktor Ianukovici anunţă un armistiţiu şi reluarea negocierilor cu opoziţia

UPDATE 23:10 Barack Obama a avertizat Ucraina că vor exista "consecinţe" dacă vor fi depăşite limitele

UPDATE 20:45 Preşedintele Viktor Ianukovici l-a înlocuit pe şeful Statului Major al Armatei, după ce atribuţiile Armatei au fost sporite, ca urmare a operaţiunii anti-teroriste declanşate de serviciul secret SBU.

Şeful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind înlocuit cu Iuri Iliin. În această lună, generalul Zamana a declarat că "nimeni nu are dreptul să folosească forţele armate pentru a limita drepturile cetăţenilor", conform AFP.

Cu puţin timp în urmă, Ministerul Apărării anunţase că armata ucraineană ar putea face parte din operaţiunea antiteroristă declanşată de SBU. Astfel, armata poate utiliza armele şi poate impune interdicţii de circulaţie, în cadrul măsurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea "extremiştilor". "Militarii au dreptul să utilizeze arme în cadrul operaţiunilor antiteroriste", preciza Ministerul Apărării, citat de AFP. "Militarii au dreptul de a limita şi a interzice circulaţia vehiculelor şi a pietonilor", a adăugat instituţia.

UPDATE 20:25 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că s-a înţeles cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să facă tot ce este posibil pentru a opri escaladarea violenţelor din Ucraina, conform Reuters.

UPDATE 19:45 Rusia a amânat până vineri tranşa de 2 miliarde de dolari din pachetul de 15 miliarde destinate ajutorării financiare a Ucrainei, conform Reuters. Motivele ar fi tehnice, conform unor surse din Guvernul Ucrainei.

UPDATE 18:30 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a sunat pe Viktor Ianukovici pentru a-şi exprima "şocul faţă de ultimele ciocniri din Ucraina, care au dus la un număr important de morţi şi de răniţi", conform unui comunicat al Comisiei. Barroso a cerut "oprirea imediată a violenţei şi a condamnat folosirea forţei pentru rezolvarea crizei politice".

UPDATE 17:50 Ministrul de Externe al Poloniei, mandatat de UE să negocieze cu Ucraina, a anunţat că joi are loc o întâlnire cu preşedintele Ianukovici, la care vor participa el şi miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei. Totodată, SUA a anunţat că se consultă cu UE asupra posibilelor sancţiuni de impus Ucrainei, a anunţat Ben Rhodes, adjunctul consilierului de securitate naţională de la Casa Albă. SUA face presiuni asupra puterii din Ucrainei să retragă miliţia din Piaţa Independenţei şi să impună un armistiţiu, pentru a putea discuta cu opoziţia.

UPDATE 17:20 S-a ajuns la un consens între liderii europeni şi ai instituţiilor UE, pentru a impune sancţiuni Ucrainei, conform adjunctului ministrului de Externe al Poloniei, Piotr Serafim. Acesta a anunţat că premierul polonez Donald Tusk a obţinut reacţii consensuale de la liderii cu care a vorbit la telefon.

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, se îndreaptă către Kiev, fiind trimis din partea UE.

UPDATE 16:50 François Hollande şi Angela Merkel au condamnat miercuri „acte incalificabile, inadmisibile”, comise în Ucraina, dând asigurări că autorii lor vor fi „sancţionaţi”, relatează AFP. „În Ucraina se produc acte incalificabile, inadmisibile. O violenţă, o brutalitate, o reprimare, iar cancelarul şi cu mine, împreună cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte şi reprimarea de către putere”, a declarat preşedintele francez, promiţând sancţiuni.

„Suntem alături de bărbaţii şi femeile care suferă la Kiev”, a adăugat Angela Merkel.

UPDATE 16:30 Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni „antiteroriste” la nivel naţional, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violenţelor care s-au soldat cu 26 de morţi la Kiev, relatează AFP.

Pentru a justifica această acţiune, şeful SBU Oleksandr Iakimenko a declarat că "în multe regiuni din ţară, clădiri municipale, birouri ale ministerului de Interne, ale securităţii statului şi ale procurorului general, unităţi de armată şi depozite de arme sunt luate cu asalt. Sălile de judecată sunt incendiate, vandalii distrug apartamente particulare, omorând cetăţeni paşnici".

UPDATE 16:27 Nu mai există pavele în Piaţa Independenţei. Toate au fost scoase, sparte şi pregătite pentru a fi aruncate în forţele de ordine, transmite Reuters. 

UPDATE 15:55 Trupe au fost mobilizate între diferite baze militare în vederea consolidării securităţii unor depozite de armament şi instalaţii militare, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează agenţia Interfax-Ukraine.

UPDATE 15:12 Protestatarii se strâng din nou în zona EuroMaidanului, potrivit Reuters. AFP transmite că au început noi ciocniri între poliţie, care foloseşte grenade lacrimogene şi tunuri de apă, şi protestatari. 

Harta zonei în care au loc confruntările dintre protestatari şi poliţie. Sursa: New York Times

UPDATE 15:12 Trei oameni au fost răniţi după ce forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor care au atacat sediul Serviciului de Informaţii din Khmelnytskyy, transmite ziarul Den. Se pare că unul dintre răniţi a murit. 

UPDATE 14:39 Ministerul Sănătăţii din Ucraina susţine că numărul victimelor confruntărilor a ajuns acum la 26. Totodată, 263 de protestatari şi 342 de poliţişti sunt răniţi. Mulţi prezintă răni cauzate de gloanţe. 

Foto: captură de ecran din Business Insider

UPDATE 14:24 „Violenţa împotriva unor protestatari paşnici este inacceptabilă, iar guvernul ucrainean va trebui să dea socoteală”, a scris pe Twitter ministrul britanic de externe, William Hague. 

UPDATE 14:19 Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunţat miercuri că va pleca „în curând” într-o misiune la Kiev, la solicitarea Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, relatează AFP. „La cererea şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, voi pleca în curând într-o misiune la Kiev”, a scris Sikorski într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 14:10 Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a condamnat miercuri violenţele sângeroase din Ucraina şi a îndemnat la efectuarea unei „anchete urgente şi independente”, relatează AFP. „Condamn cu fermitate crimele şi îndemn Guvernul şi manifestanţii să acţioneze în vederea dezamorsării tensiunilor şi să acţioneze rapid cu scopul de a găsi o soluţie paşnică pentru criză. Îndemn totodată la efectuarea unei anchete urgente şi independente care să stabilească faptele şi responsabilităţile”, a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.

Foto: AFP/Mediafax

UPDATE 13:56 Potrivit Asociated Press, printre sancţiunile împotriva Ucrainei se vor număra acestea două: interzicerea călătoriilor oficialilor de la Kiev în UE şi blocarea activelor bancare din Uniune ale ţării.

UPDATE 13:47 Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, i-a chemat joi la discuţii pe miniştrii de externe din UE. Se vor discuta posibile sancţiuni pentru Ucraina. Printre acestea vor fi şi măsuri împotriva „celor responsabili de încălcarea drepturilor omului”, transmite BBC News.

Papa Francisc se declară îngrijorat şi cere încetarea violenţelor în Ucraina

UPDATE 13:35 OSCE le cere autorităţilor din Ucraina să asigure protecţia jurnaliştilor, după ce marţi un ziarist, Viaceslav Veremii, a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat.

UPDATE 13:25 UE ar trebui să anunţe sancţiuni pentru Ucraina până joi, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, citat de AFP.

UPDATE 13:21 După ce poliţia a făcut raiduri prin spitale pentru a aresta manifestanţi, răniţii refuză să mai fie duşi în astfel de instituţii, transmite Reuters. Îngrijirile medicale sunt acordate de voluntari, pe teren.

UPDATE 13:12 Cancelarul german Angela Merkel a transmis că situaţia din Ucraina „o întristează” profund. Potrivit purtătorului de cuvând al executivului, situaţia din Ucraina va fi reevaluată, pentru a se vedea dacă se impun sau nu sancţiuni ale UE.

Viktor Ianukovici decretează doliu naţional în Ucraina, după protestele cu 25 de morţi şi sute de răniţi

UPDATE 12:50 Preşedintele UE, Jose Manuel Barroso, a emis o declaraţie în care spune, printre altele. "Nu există circumstanţe care să legitimeze sau să justifice asemena scene. Le adresăm profundele noastre condoleanţe victimelor şi familiilor acestora. Condamnăm în cel mai puternic mod posibil folosirea violenţei ca mod de rezolvare a crizei politice şi constituţionale. Conducerea politică a ţării are responsabilitatea de a asigura protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale."

UPDATE 12:40 Ministrul ucrainean de Interne susţine că asupra manifestanţilor nu s-a tras cu arme de foc, ci doar cu dispozitive speciale, care trag cu proiectile de plastic, scrie BBC.

Foto: AFP/Mediafax

UPDATE 12:35 Papa Francisc şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia de la Kiev şi a cerut Ucrainei să înceteze violenţele.

UPDATE 12:30 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, cere sancţiuni ale UE împotriva Ucrainei. UE îi va convoca joi într-o sesiune extraordinară pe toţi cei 28 de miniştri de Externe din ţările membre pentru a discuta despre violenţele din Ucraina.

UPDATE 12:15 Spitalele din Kiev sunt pline, iar răniţii sunt mutaţi la Liov.

UPDATE 10:15 La ora 10 dimineaţa, pe maidanul din Kiev este relativ linişte, transmite corsepondentul BBC. E o dezordine totală şi Piaţa e învăluită în fum, dar violenţele s-au mai calmat. 

UPDATE 9:06 Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat miercuri că niciun cetăţean străin nu se numără printre victimele violenţelor de la Kiev, relatează Russia Today.


Live streaming video by Ustream

UPDATE 8:59 Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţa că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Russia Today, în pagina electronică. Un bilanţ precedent anunţa 21 de morţi şi sute de răniţi.

UPDATE 7:55 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC News.

UPDATE 7:15 Opoziţia a "depăşit limitele" în speranţa că va ajunge la putere graţie manifestaţiilor de stradă, iar vinovaţii vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP. "Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (...) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele", a declarat preşedintele într-o adresare către naţiune, în timp ce un asalt asupra manifestanţilor este în curs în centrul Kievului.

"Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei", a continuat el.

UPDATE 7:13 Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP.

UPDATE 4:15 Jurnalistul ucrainean Maxim Eristavi scrie pe Twitter că în cartierele din jurul Pieţei Independenţei patrulează susţinători înarmaţi ai lui Ianukovici. ”Din când mai auzi un foc de armă. E ca un safari împotriva protestatarilor”

UPDATE 4:10 Doi ofiţeri de circulaţie au fost împuşcaţi la Kiev de către autori necunoscuţi, iar un altul este grav rănit, a anunţat ministerul de Interne.

UPDATE 4:00 Potrivit activiştilor citaţi de BBC, grupuri mari de oameni vin din Vestul Ucrainei pentru a se alătura protestatarilor de pe Maidan. 

UPDATE 3:20  Bilanţul morţilor a ajuns la 21 de persoane

UPDATE 2:30 Liderii Opoziţiei nu au ajuns la niciun acord cu Ianukovici, a declarat Vitali Kliciko după ce a ieşit de la discuţiile cu preşedintele ucrainean. În timpul negocierilor din această noapte, acesta le-a cerut doar să părăsească piaţa. ”Cred că autorităţile ar trebui să se retragă imediat şi să oprească vărsarea de sânge pentru că oamenii mor. I-am spus lui Ianukovici; ”Cum putem negocia când se varsă sânge? Din nefericire, el nu înţelege”", a spus Kliciko, potrivit CNN.

UPDATE 2:02 Peste 30.000 de protestatari sunt la această oră în Piaţa Independenţei. Aceştia sunt încercuiţi de 10.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine, potrivit BBC. 

UPDATE 1:30 Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi i-a cerut ”să retragă trupele guvernamentale” şi ”să dea dovadă de maximă rezervă”, după ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi protestatari. Biden a arătat clar că SUA condamnă violenţa ”de oricare parte”, dar că ”guvernul poartă o responsabilitate specială în detensionarea situaţiei”. Potrivit unui rezumat al discuţiei telefonice dat publicităţii de Casa Albă, Biden a subliniat ”urgenţa dialogului imediat cu liderii Opoziţiei” şi necesitatea ”unor propuneri serioase de reformă politică”

UPDATE 1:21 Potrivit CNN, clădirea sindicatelor din Kiev, devenită sediu al protestatarilor, este în flăcări. Martorii oculari spun că pentru a se salva oamenii sar de la etaj, fiind prinşi de cei aflaţi jos cu ajutorul corturilor.

UPDATE 1:17 221 de oameni au avut marţi nevoie de îngrijiri medicale la Kiev, iar 114 au fost duşi la spital, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Ucraina.

UPDATE 1:05 Numărul morţilor a ajuns la 19, potrivit CNN. Potrivit postului american de televiziune care citează surse guvernamentale, preşedintele Ianukovici urmează să ţină un discurs în faţa naţiunii. ,

UPDATE 00:55 Un jurnalist ucrainean, Vitali Portnikov, citat de BBC, spune că oamenii sunt pur şi simplu împuşcaţi pe străzile Kievului. Institutului de Mass Media din Ucraina, un organism care se declară independent, susţine că 21 de ziarişti au fost răniţi în timpul confruntărilor.

UPDATE 00:45 Volodimir Orizko, fostul ministru de Externe al Ucrainei, a făcut un apel la UE şi SUA să susţină Opoziţia. ”Politica de neimplicare a Europei”, susţine el, este ”un act de trădare”.

UPDATE 00:30 Protestatarii au capturat un membru al trupelor Berkut, unitatea de elită a Poliţiei antirevoltă. Un bărbat aflat pe scena de pe Euromaidan le cere manifestanţilor să-l trateze cu respect şi cu demnitate,

UPDATE 00:22 Liderii Opoziţiei Vitali Kliciko şi Arsenii Iaţeniuk aşteaptă de o oră să se întânească cu preşedintele Ianukovici, a declarat pentru BBC Oksana Zinovieva, purtătoare de cuvânt a lui Kliciko.

UPDATE 00:07 Un purtător de cuvânt al liderului Opoziţiei, Vitali Kliciko, spune că acesta se întâlneşte cu preşedintele Viktor Ianukovici, potrivit BBC

UPDATE 23:50 Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei, a scris pe Twitter că ”UE nu va ezita să ia măsuri împotriva intereselor persoanelor asociate cu violenţa şi represiunea din Ucraina”.

UPDATE 23:40 Preşedintele Ianukovici urmează să se adreseze naţiunii, susţine europarlamentarul pro-guvernamental Hanna Herman. Au existat discuţii cu liderii Opoziţiei, a spus ea, fără să furnizeze alte detalii. 

UPDATE 23:35 Manifestanţii au aruncat sticle incendiare înspre două vehicule blindate care se îndreptau spre Piaţa Independenţei, potrivit agenţiei Reuters, citate de BBC. 

UPDATE 23:25 CNN anunţă că bilanţul morţilor a ajuns la cel puţin 14 persoane.

UPDATE 23:00 Manifestaţii iau cu asalt sediile administraţiei şi poliţiei din Liov. Protestatarii opoziţiei proeuropene din Ucraina au luat cu asalt, marţi seară, sediile administraţiei regionale şi poliţiei din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează AFP. Aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre în direcţia sediului administraţiei regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistenţă. Ulterior, aproximativ o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţiei regionale.

UPDATE 22:30 Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, le-a cerut protestatarilor să apere tabăra din Piaţa Independenţei. "Nu plecăm nicăieri. Este o insulă a libertăţii şi o vom apăra", a spus el, potrivit BBC. În ciuda intervenţiei forţelor de ordine, manifestanţii se află încă în stradă. 

UPDATE 21:30 Arsenii Iaţeniuc, unul dintre liderii Opoziţiei, a făcut un apel public la preşedintele Ianukovici: "Nu lăsaţi ca Ucraina să devină o ţară înecată de sânge. Retrageţi trupele şi anunţaţi încetarea focului. Apoi vom negocia", arată CNN.

UPDATE 21:10 Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului. Autorităţile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu pietre şi sticle incendiare. Mai multe corturi ale manifestanţilor au ars.

Forţele de ordine au dat în timpul după amiezii un ultimatum, în care au anunţat că vor interveni în forţă, iar autorităţile le-au cerut femeilor şi copiilor să părăsească piaţa. Aceeaşi cerere a avut-o şi Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, care a reamintit că forţele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieţei Independenţei. "Le cerem femeilor şi copiilor să plece din Piaţa Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forţelor de ordine", a spus Kliciko.

Traficul a fost întrerupt în cursul zilei de marţi pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar poliţişti antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piaţa din centrul Kievului care a devenit un simbol al mişcării de contestare, ocupată de aproape trei luni, relatează AFP.

Citeşte şi Furie

Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliţiei antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanţi consolidau, de urgenţă, baricade şi smulgeau pavele.

 

Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârşitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit şi peste 500 au fost rănite.

Mii de manifestanţi s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne şi de forţele speciale.

Participanţii la protestele din Piaţa Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanţii anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanţii radicali şi forţele de ordine.

"Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaţilor să numească un premier rus", a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko.

Surse apropiate preşedinţiei ucrainene au anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici ar urma să anunţe marţi numele noului premier.

Parlamentul de la Kiev urmează, de asemenea, să examineze o reformă constituţională care prevede reducerea prerogativelor prezidenţiale, în favoarea Legislativului.

"Organizăm o ofensivă paşnică împotriva Parlamentului. Opoziţia dispune doar de 169 de deputaţi din cei 450, ceea ce nu este suficient, dar sper că reprezentanţii majorităţii vor înţelege că trebuie să voteze reforma constituţională", a declarat liderul partidului naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnibok.

Militanţii grupării radicale care s-a aflat la originea ciocnirilor violente cu forţele de ordine de la sfârşitul lunii ianuarie, au anunţat, de asemenea, "mobilizarea" pentru marţi.

În acelaşi timp, opoziţia acuză puterea că cedează la presiunile Rusiei, după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna, în noiembrie anul trecut, Acordul de Asociere cu UE, în favoarea apropierii de Moscova.

"În loc să dea curs solicitărilor manifestanţilor din Piaţa Maidan, puterea răspunde la cerinţele Kremlinului. Nu vom permite acest lucru", a promis Andrei Parubi într-o postare pe blogul personal, adăugând că ucrainenii refuză "să-şi vândă independenţa pentru 15 miliarde de dolari".

Rusia a anunţat în decembrie anul trecut că va acorda Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde au fost deja trimise Kievului, împreună cu promisiunea unei importante reduceri a preţului la livrarea gazelor.

Între timp, Rusia a anunţat luni că intenţionează să acorde Ucrainei în această săptămână o nouă tranşă în valoare de două miliarde de dolari, în contextul în care Kievul se află în pragul falimentului.

Sediul partidului lui Viktor Ianukovici a fost atacat de manifestanţi cu pietre şi cocteiluri Molotov

La rândul lor, occidentalii au anunţat că pregătesc un sprijin financiar pentru Ucraina, însă suma ar fi cu mult mai mică decât cea oferită de Rusia.

Situaţia părea să se calmeze luni la Kiev, după ce manifestanţii au părăsit sediul Primăriei, ocupat din decembrie, în urma unei amnistii pentru cei peste 200 de manifestanţi anchetaţi şi care riscau pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la proteste.

Opoziţia doreşte progrese, însă negocierile cu puterea se află în impas, fie că este vorba despre reforma constituţională sau de numirea unui nou premier.

Evacuarea sediului Primăriei din Kiev, un loc simbol al protestelor din capitală, după ce a fost transformat în "cartier general al revoluţiei", a fost criticată de mai mulţi participanţi la manifestaţii, care au apreciat că opoziţia face prea multe concesii puterii.

Între timp, reprezentanţii opoziţiei de la Kiev s-au întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel şi au cerut acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, dar şi impunerea de sancţiuni pentru apropiaţii preşedintelui Viktor Ianukovici.

"Situaţia rămâne extrem de tensionată", a apreciat cancelarul german, care a cerut Ucrainei progrese în privinţa formării noului Guvern şi a reformei constituţionale.

Ucraina se confruntă din noiembrie anul trecut cu proteste fără precedent, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Demisia Guvernului, la sfârşitul lunii ianuarie, şi negocierile între puterea şi opoziţia din Ucraina, nu au pus însă capăt conflictului, marcat de confruntări, care au provocat patru morţi şi peste 500 de răniţi.

Citește și: