Luminiţa Bogdan
2199 vizualizări 11 mar 2014

Astfel, mai mult de doi ruşi din trei (69 la sută dintre persoanele intervievate, ceea înseamnă cu 9 la sută mai mult ca în februarie 2013) spun că aprobă politica lui Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii februarie de Centrul Levada, independent, pe un eşantion de 1.603 persoane din 45 de regiuni din Rusia.

În schimb, doar 30 la sută dintre ruşi, faţă de 35 la sută în urmă cu un an, dezaprobă activitatea preşedintelui Putin, potrivit sondajului publicat pe site-ul institutului Centrul Levada.

Institutul VTsIOM, apropiat puterii, anunţă că popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la 68 la sută şi precizează că pentru 53 la sută dintre persoanele intervievate criza din Ucraina reprezintă "principala temă" de actualitate.

"Cota popularităţii lui Putin, care se apropie de aceea din mai 2012, data realegerii pentru cel de-al treilea mandat prezidenţial, poate creşte încă, ţinând cont de faptul că ofensiva Rusiei în Ucraina continuă", a apreciat sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

"Putin exploatează cu succes paternalismul, ruşii au încredere în interpretarea pe care o dă evenimentelor din Rusia şi din afara ţării", a explicat el.

Imaginea haosului din Ucraina, prezentată de presa rusă apropiată puterii, "pune în evidenţă stabilitatea putiniană", apreciază, la rândul său, politologul Evgheni Mintşcenko.

La începutul lunii martie, Kremlinul a declanşat o ofensivă împotriva noilor autorităţi ucrainene, a căror legitimitate nu este recunoscută de Moscova, în special prin ocuparea Crimeei, teritoriu autonom prorus în cadrul Ucrainei, din 1954.

Cota de popularitate a lui Vladimir Putin, fost agent KGB, în vârstă de 61 de ani, nu a coborât niciodată sub pragul de 60 la sută, de la preluarea puterii, în 2000.

Citește și: