Andru Nenciu
Andru Nenciu
1837 vizualizări 26 aug 2017

Cristina Neagu înseamnă "România e numărul 1 în lume". Da, România e vârful. E vârf într-un domeniu. 2010, 2015, 2016. Neagu e unica handbalistă din istorie premiată de trei ori cu un titlu râvnit de jucătoare din ţări care nu-şi tratează antrenorii de la copii şi juniori cu un dispreţ ca o flegmă. Cu o lipsă de reacţie care-i face pe dascălii în trening să-şi caute o pâine mai albă prin ţări străine. Ai noşti profesori i-au învăţat - pe alte meleaguri - pe străinii de handbal, de sporturile din barcă sau pe novicii din gimnastică tot ce înseamnă să te lupţi pentru medalii. Şi am ajuns să ne uităm cum alte naţiuni ne iau prim-planul pe podiumuri.

Cristina Neagu ne transmite emoţie. Se motivează după fiecare aruncare. E inventivă. Are o agresivitate cuplată cu control. Ne salvează chiar şi când portarii adverşi se arcuiesc pentru parade fantastice. Găseşte mereu soluţii. La fel ca Mariana Târcă. La fel ca Steluţa Lazăr Luca. "Nu ştiu" sau "nu se poate" nu fac parte din vocabularul ei pe semicerc.

Cristina Neagu a avut o gaură în umăr. S-a operat în SUA la un specialist de top. A închinat rugăciuni cu voce înceată pentru a i se reface cartilajul. Şi zice că a avut răbdarea bătrânului Santiago al lui Hemingway A călătorit aproape doi ani, din trei în trei luni, în State, şi şi-a încordat auzul la fiecare vorbă a medicului care a operat-o. A aşteptat doar un 'eşti vindecată'. Şi vorbele au venit.

Cristina Neagu spune că handbalul a devenit un sport mult mai dur. Că seamănă cu rugby-ul. "E neplăcut să fii lovită în faţă, în sâni. Sunt dure loviturile în faţă, eu sunt lovită destul de mult, dar cred că nimeni nu vrea să mă lovească intenţionat. Nu vreau să cred că o jucătoare de handbal ar vrea să lovească pe cineva intenţionat".

Cristina Neagu e o jucătaore completă. Impresionează prin schimbările de direcţie. Ordonează atacul. Interul descoperit de Maria Covaci simte pivotul. Iuţeşte circulaţia mingii. E disciplinată în defensivă. Pasează pe poziţie viitoare. Excelează prin detenta care aduce aminte de Balaş sau Astafei. Ne înviorează retina cu aruncările de pe primul pas printre intermediar şi lateral. Şi ne încântă cu bătaia pe două picioare.

Cristina Neagu a însemnat capitole semnificative din istoria Oltchimului. O echipă care ne făcea să ne agăţăm cu sufletul de televizoare. Un brand în handbalul european. Un brand care a murit.

Cristinei Neagu i-au bătut la uşa din Muntenegru oferte care mai de care mai tentante. Gyor a întâmpinat-o cu ştiinţă, eleganţă şi propuneri interesante. Dar jucătoarea promovată de legendara Mariana Târcă la Rulmentul a ales să joace acasă. La Bucureşti. La CSM Bucureşti.

Cristina Neagu a participat la două ediţii ale JO şi, probabil, va fi şi la Tokyo. În cazul în care intraţi în pană de idei, domnilor de la COSR, să ştiţi că umărul Cristinei rezistă. Rezistă chiar şi la un tur de pistă cu drapelul României purtat cu mândrie în faţa plutonului.

Cristina Neagu împlineşte azi 29 de ani. Iubeşte sportul. Iubeşte oamenii. Şi, prin tot ce spune şi face, iubeşte handbalul ca în ziua în care şi-a propus să devină cea mai bună jucătoare a lumii.

Citește și: