Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
50745 vizualizări 10 mai 2017

Preşedintele Iohannis, mare maestru al Ordinului Steaua României României, spunea ieri în plenul reunit al Parlamentului: 

"9 mai este o zi cu multiple valenţe istorice şi politice pentru România.  Aniversăm astăzi 140 de ani de la declararea independenţei de stat şi celebrăm, în acelaşi timp, Ziua Europei" . Pampam.  

Pe de altă parte, avem o Lege pe numele ei: 103/2015 care are un singur articol: "Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită in fiecare an ca sărbătoare naţională". Adicătelea nu ştim de ce. Nu avem un motiv să spunem despre ea ceva. Pentru că dacă 9 mai este ziua Independenţei cum zice Inaltul patronaj la Sasului, atunci 10 mai ce mai e?! 

Dacă aş fi preşedinte mi-aş permite consultarea unui conclav de istorici, aşa cum l-am consultat la rându-mi pe cel mai tânăr dintre toţi, Tudor Vişan-Miu. Aşa am afla că :

10 mai este sărbătorea independenţei, pentru că la 10 Mai 1877 se instituie Ordinul Steaua României, ceea ce este, de fapt, primul act de independenţă al României faţă de Poarta Otomană, dar fizicianul republican din Sibiu şi capul Ordinului Steaua României zice că e pe 9 mai, adică nimic altceva decât ce-au instituţionalizat comuniştii de frica aceleiaşi 10 mai care este şi ziua de naştere a Regelui şi a Principatelor Unite şi apoi şi Ziua Naţională a României. 

Pentru cine ştie sau cine-ntreabă, în 9 mai s-au votat moţiunile în Adunarea Deputaţilor şi în Senat, iar pe 10 mai 1877, atât membrii Parlamentului cât şi Guvernul Brătianu au mers la Palatul Regal unde au fost semnate de Principele Carol I, care proclamă Independenţa României şi promulgă decretul de instituire a Ordinului Steaua României pe 10 mai. 

Pe subiectele leagate de regatul României, aceeaşi mentalitate comunistoidă pluteşte juridic ca şi la abdicarea forţată a Regelui Mihai din 30 decembrie 1947, abdicare ce nu este valabilă nu numai pentru că pe 3 ianuarie 1948 abdicarea a fost denunţată de Rege la părăsirea ţării, ci dintr-un motiv pur constituţional: nevalidarea ei de către Parlament. Problemă pe care feseniştii Constituţiei lui Iliescu nu au avut onoarea s-o bage în seamă şi să facă un referendum pe această chestiune, ci doar pe noua Constituţie, atât de republicană, încât Regele Mihai I nu a fost lăsat să vină-n ţară până-n 1992. 

Atunci, doar cererea BOR de a-i canoniza pe Ştefan cel Mare şi pe Constantin Brâncoveanu "în prezenţa unui cap încoronat" a făcut ca Iliescu "să treacă de la el" invitaţia Patriarhului Teoctist, care constatase că în registrul atemporal al Bisericii abdicarea forţată din 1947 nu are nici o valoare. 

Cum ar veni, şi azi BOR este monarhist, dar nu o poate recunoşte public pentru că, nu-i aşa, Preafericitul este un republican în deplină Securitate.

Bunăoară, la fel ca toţi preşedinţii României de când există această funcţie nu au făcut altceva nimic până în 2015 când ni s-a decretat că 10 mai este o sărbătoare naţională. Numai că noi nu ştim asta, că, deh, nu se face monşer aşa deranj constituţional. 

Cum să scriem în acte că e ziua Independenţei României când e şi ziua Regatului şi noi ne-am născut republicani, făcând ca blestemul juridic originar al României să meargă inainte în ţara cu cea mai mare favorabilitate a Monarhiei din toate fostele Monarhii europene.

Citește și: