Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1926 vizualizări 31 aug 2017

Cum nu se întâmplă mereu, e şi o conştiinţă. Trăieşte din 1981 în Marea Britanie, la Oxford. A ales să părăsească Siria, nu doar fiindcă opera lui fusese pusă la index. A fugit mâncând pământul, după ce, în faţa casei sale din Damasc, s-a petrecut următoarea scenă, povestită de el însuşi, după decenii, ca şi cum s-ar fi derulat atunci în faţa ochilor săi: “O luptă sângeroasă a început între oameni ai serviciilor secrete şi un urmărit, adept al Fraţilor Musulmani. Când li s-a terminat muniţia, l-au aruncat în aer cu două grenade. Bucăţi din el au rămas împrăştiate pe stradă, vreme de două ore. Am văzut nişte copii jucându-se cu hălci de carne, azvârlind cu ele. Am simţit că trăiesc într-o lume  pe care n-o pot înţelege, de care nu mă leagă nimic şi cel mai bun lucru pe care îl pot face e să fug de ea. Ceea ce am şi făcut, fără urmă de regret sau de durere. N-are importanţă unde locuiesc, în Oxford sau la Damasc, important pentru Siria e ca să fie eliberată de acest regim brutal care mutilează şi corupe fiinţele umane dincolo de orice inchipuire”.

Zakaria Tamer a mai adăugat atunci, în interviul din 2012: “Fiecare cetăţean sirian are dublă personalitate, o personalitate ascunsă, care urăşte orbeşte regimul dominant, îl dispreţuieşte şi îi doreşte moartea, şi cealaltă personalitate, făţişă, care sprijină public regimul, umplându-l de laude şi respectându-i toate directivele. Revoluţia siriană a reuşit să unească cele două personalităţi într-una singură, foarte solidă, gata să-şi dea viaţa pentru lucrurile în care crede şi să nu ceară nimic altceva decât libertate şi mântuirea de tiranie”.

N-a mai putut ajunge în patrie după izbucnirea războiului civil, ar fi fost întors de la graniţă.

Mai are o singură dorinţă: “Înainte de a părăsi această lume, aş vrea să stau într-o cafenea din Damasc şi să urlu la oficialii sirieni, la fiecare dintre ei, fără să mă simt intimidate şi fără teama că voi fi arestat”.

Aseară, Al Jazeera a publicat o discuţie cu marele prozator. De peste un an şi-a deschis o pagină de Facebook, “Pintenul”, unde postează conştiincios tot ce crede că le poate folosi concetăţenilor săi de departe.  

Ce le-a spus, între altele, celor doi jurnalişti, Franco Galdini şi  Alessandro Columbu, care l-au intervievat:

“Dacă vrei să te opui regimului, trebuie să îl loveşti în inimă, motiv pentru care în textele mele mi-am concentrat invectivele asupra preşedintelui Bashar al-Assad şi asupra armatei. Toate ordinele vin de la preşedinte, care foloseşte armata ca pe propriul instrument pentru a rămâne la putere, făcând din ea un duşman al poporului sirian. Asta a fost istoria Siriei în ultimii zeci de ani. Armata siriană a fost, tradiţional, inamicul numărul unu al poporului: întâi, a ucis orice formă de politică democratică în ţară, după declararea independenţei, în 1946, au urmat apoi o serie de lovituri de stat, până a venit la putere Hafez al-Assad, în 1970. Chiar şi în perioada colonială, francezii au folosit armata siriană împotriva poporului “.

Despre actuala opoziţie la regimul lui Bashar al-Assad, alcătuită din personaje pe care le numeşte clovni, şerpi şi hiene: “Ei vorbesc permanent pe canalele internaţionale în numele revoluţiei, în timp ce se plimbă cu avioanele şi se vântură prin hoteluri de cinci stele, profitând de suferinţa poporului sirian (...). Susţin ideea şi idealurile revoluţiei, dar nu şi opoziţia siriană, care e la fel de rea ca regimul”.

 

Citește și: