Adrian Onciu
Adrian Onciu
9133 vizualizări 25 ian 2019

Pentru că, în ultima vreme, cursul valutar o luase pe arătură, preţul la medicamente crescuse şi pacienţii deveniseră irascibili. Le sărea muştarul din te miri ce, erau puşi pe harţă, se băteau între ei, dar şi cu doctorii. Unii fuseseră nevoiţi să recurgă la tratamente naturiste, chiar dacă eficienţa lor lăsa mult de dorit. De pildă, Dacian apelase la tinctura de coada şoricelului, ca să-i treacă durerea de cap pricinuită de un fost securist, care îi pusese pe tavă un partid la cheie.

Întors din concediul prelungit, preşedintele Liviu a găsit repede vinovaţii haosului din spital. Bancherii puseseră la cale o răzbunare pentru taxa pe lăcomie. În acelaşi timp, multinaţionalele plătiseră bani grei în contul ziarului Habarnam, în scopul discreditării Vioricăi. Doar că discreditarea se întorsese ca un bumerang, lovindu-i în plină figură.

Pe scurt, jurnaliştii de la Habarnam pretindeau că Viorica ar fi adoptat (printre altele) şi un pui de căţel abandonat în prima zi de Crăciun a anului 1998. Maidanezul crescuse în curtea spitalului până de curând, când îi muşcase de fund pe Klaus şi pe Dacian. Incidentul a devenit viral pe reţeaua Madbook, ajungând subiect principal în talk-show-urile televizate. Analiştii îşi puneau problema dacă vinovat era câinele adoptat, Rex, stăpâna lui, Viorica sau chiar victimele (pentru că nu şi-ar fi păzit fundul).

La unicul post de televiziune recepţionat pe raza spitalului începuse o dezbatere aprinsă. Cât de periculoase sunt adopţiile? Cine îşi asumă responsabilitatea dacă se ajunge la violenţe? A procedat corect Viorica adoptând un căţel sau ar fi trebuit să se limiteze la o jucărie inofensivă, de pluş? Ce s-ar fi întâmplat cu fundurile victimelor Klaus şi Dacian, dacă în locul lui Rex ar fi fost adoptat un pui de crocodil?

Moderatoarea emisiunii, doctoriţa Denise, îi invitase în platou atât pe stăpâna ”agresorului”, cât şi pe cei doi pacienţi muşcaţi. Deşi se străduia să pară echidistantă, se vedea lesne că empatiza cu suferinţa bărbaţilor (care din cauza durerii în fund rămăseseră în picioare, refuzaseră să ia loc lângă Viorica).

După pauza de publicitate cu reclamă la joint-uri de cannabis, moderatoarea intră frontal în miezul problemei:

- Am informaţii pe surse că Viorica ar dori să candideze la preşedinţia spitalului, de aceea a încercat să pozeze în protectoarea câinilor fără stăpân. Pontul cu adopţia lui Rex nu a ajuns deloc întâmplător în redacţia cotidianului Habarnam. Am dreptate, Viorica?

Invitata îşi scoase ochelarii şi se uită în gol, ca o profesoară de Maşini şi utilaje petroliere din Videle care a uitat cum se traduce expresia ”what the fuck is going on?”. Ca să-ţi ţină-n frâu nervii ce stăteau să explodeze, Denise învârti linguriţa, cu zgomot, într-o cană goală de ceai. Îşi dădu ochii peste cap şi continuă tirul fără să aştepte răspunsul.

- Şi de ce, mă rog, ai venit aşa îmbrăcată? Vrei să-i înduioşezi pe iubitorii de animale aflaţi acum în faţa televizioarelor?

Într-adevăr, Viorica purta o bluză de pijama imprimată cu poza căţelului Rex (pe când avea doar două săptămâni) şi mesajul ”Din bucata mea de pâine, am hrănit un om şi-un câine!”.

Invitata Denisei scoase tigaia de teflon de sub masă, se dădu cu ruj şi zâmbi larg spre camera de filmat:

- În primul rând, mulţumesc pentru invitaţie. Întotdeauna am visat să ajung la Demenţial TV. Îmi place cum îşi asortează Rareş cravata cu batista şi chiloţii. În legătură cu adopţia lui Rex, n-am făcut-o pentru reclamă. Mi-am dorit un suflet. Ce vină am eu că Rex i-a muşcat de fund pe Klaus şi pe Dacian? Poate l-au provocat. Sau poate sunt nişte oameni răi. Eu ştiu că Rex al meu latră doar la golanii de la #rezist.

Cu o dexteritate de jongler la circ, Denise aruncă trei pastile în aer şi le prinse-n gură, pe rând, înainte de-a le înghiţi cu tot cu lămâia stoarsă într-o ceaşcă de cafea.

Se uită chiorâş la Viorica, apoi îl abordă pe Klaus.

- Ce-ai simţit atunci când Rex te-a muşcat de fund? A durut tare?

Bărbatul scrâşni din dinţi şi suspină. Prin pantalonii de pijama i se vedea bandajul înroşit care-i susţinea muşchii fesieri.

- Am luat calmante şi nu mai simt nimic, o lămuri Klaus. Dar tot mă doare capul. Suntem în plină campanie electorală şi mi se pare josnic să foloseşti o diversiune de presă ca să-i înduioşezi pe pacienţii săraci cu duhul... Şi mie îmi plac animalele. Vă spun acum, în premieră, în direct la Demenţial TV, că în urmă cu 20 de ani am adoptat un hamster pe nume Dizzy. Mi-a adus decât bucurii. Uitaţi, ăsta-i Dizzy al meu.

Scoase din chiloţi telefonul mobil şi arătă fotografia spre cameră.

- M-am ataşat foarte mult de Dizzy. Este blând, afectuos şi nu muşcă.

La rândul său, Dacian simţi că venise momentul să intervină:

- Mie mi-a fost mai greu să găsesc un suflet pentru adopţie. Într-o zi călduroasă de vară am întâlnit pe câmpurile agricole din Zalău o tânără care făcea plajă topless, lângă două căpiţe de fân. M-am oferit s-o adopt şi mi-a spus să nu fiu bădăran. Mi-a dat cu spray în ochi, pocnitoarea!

Şocată în urma dezvăluirilor din platou, Denise îşi turnă o sticlă de apă rece în pantaloni şi anunţă intervenţia telefonică, în direct, a patronului staţiei de televiziune, doctorul Cozmin:

- Bună seara telespectatorilor şi invitaţilor Denisei. Legat de subiect, vreau să spun că adevăratele adopţii din spitalul nostru sunt altele, mult mai spectaculoase. De exemplu, Crin l-a adoptat pe Klaus, Klaus l-a adoptat pe Dacian, Victor pe Corina, Ludovic pe Crin şi nu m-ar mira ca în final Traian să-l adopte pe Victor. În spitalul Micul Pentagon, orice combinaţie este posibilă. Numai sinucigaşii nu fac compromisuri. Aşa că, dragă Denise, altele sunt problemele cu adevărat importante. Ca de pildă lovitura de stat din Venezuela.

- OK, am înţeles, boss. Revenim după zece secunde de publicitate. Rămâneţi pe Demenţial TV.

Pe ecranul imens din spatele invitaţilor apăru asistenta Olguţa, cu o cutie de Xanax în mână:

- Vreţi să vă doară-n cur atunci când preşedintele statului paralel îşi bate joc de voi? Nimic mai simplu! Pastilele Xanax vă ajută să visaţi frumos.  Comandaţi acum! Stoc limitat!

(va urma)

 

Citește și: