Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
74597 vizualizări 24 nov 2014

Ar fi putut să-şi lichideze toate afacerile şi să stea cu burta la soarele caraibian, ronţăind bucăţele de ananas din cocktail-urile cu umbreluţă. Din când în când, în funcţie de importanţa numărului afişat pe ecran, ar fi răspuns la mobil. Dacă era rost de un comision de peste cinci milioane de euro, merita să-şi mute trupul la clasa Business şi să zboare spre ţară,  ca să pună personal la punct detaliile intervenţiei şi tranzacţiei. Pentru un milion de euro însă, la rangul său de ministru consort, n-ar fi fost de bon ton să se mişte din loc. Iar Dorin Cocoş a ştiut să înalţe ştacheta.

Urmărit penal în două, deocamdată, mari dosare de corupţie („Microsoft” şi „Despăgubirile de la ANRC”), omul de afaceri este acuzat de DNA de trafic de influenţă şi spălare de bani. Concret, Dorin Cocoş ar fi intervenit pe lângă persoane din Guvernul Boc şi din ANRC să acorde unor solicitanţi contracte sau despăgubiri supraevaluate, el însuşi trăgându-şi super comisioane de 9 şi 10 milioane de euro. Cum de a ajuns dl Cocoş să intermedieze trecerea ilegală a sute de milioane de euro din banii publici, în conturile unor inşi lacomi, puşi pe înavuţire? Simplu: avea calitatea de soţ al Elenei Udrea, de două ori ministru în guvernele PD-L şi protejata preşedintelui Traian Băsescu.

Ca ministru consort, dl Cocoş beneficia, pe lângă propria-i listă, de aceea cu oameni de partid şi prieteni în posturi publice ai soţiei, ştiind precis la cine să meargă când i se solicita ajutorul. Contactele sale din dosarele mai sus menţionate sunt persoane apropiate Elenei Udrea, precum primarul Gheorghe Ştefan, fostul ministru Gabriel Sandu sau Alina Bica, fostă şefă a DIICOT şi membră în comisia pentru despăgubri a ANRC. Nivelul comisioanelor – chiar şi de şapte-opt ori mai mari decât ale unor oficiali implicaţi – reprezintă nu atât dificultatea serviciului, cât „valoarea” traficantului de influenţă, dl Cocoş părând să fie lider recunoscut în domeniu. Afacerea sa se cheamă Elena Udrea, nevasta bine promovată politic, ale cărei poziţie, relaţii, imagine şi protecţie le exploatează şi le trafichează.

Dna Udrea a divorţat, anul trecut, de Dorin Cocoş şi, mai târziu, când acesta a fost săltat de DNA, dumneaei a comentat scurt: „Fiecare răspunde pentru faptele sale!”. În felul acesta, a tras o linie de separare între persoana sa şi a fostului soţ, inducând ideea că n-a fost amestecată în ilegalităţile lui. Dacă a participat sau nu, va stabili, cândva, justiţia, dar este aproape imposibil să nu fi ştiut de ele. La data comiterii faptelor de către soţ, dna Udrea era în funcţii şi, prin urmare, bine informată cu privire la cele mai profitabile afaceri din administraţia  centrală. Cineva din cercul strâmt al Puterii - dacă nu prietenii buni ai domniei sale, cu care Cocoş se asociase – trebuie să-i fi şoptit despre matrapazlâcurile consortului, telefonul fără fir mergând uns. La data comiterii faptelor, cei doi împărţeau, în armonie conjugală, aceeaşi casă şi aceeaşi masă, ceea ce denotă că soţii comunicau. Rămâne de stabilit dacă dna ministru l-a girat pe inculpatul Cocoş în mijlocirile sale ori este simplu complice, fiindcă nu l-a turnat. Mie îmi vine greu să o văd pe dna Udrea în postura de nevastă prostuţă, folosită de soţ, adică şi exploatată, şi sărită de la bani. Cred că a divorţat la timp, scăpând de balast,  şi, cuibărindu-se în braţele apărătorului justiţiei, Traian Băsescu, ne salută Albă ca Zăpada.         

Citește și: