Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
45470 vizualizări 2 iun 2015

E mai igienic aşa: acum nici măcar nu se mai obosesc să mimeze. Şarada penibilă jucată de Victor Ponta după ce s-a speriat de votul de la sfârşitul anului trecut s-a terminat. Cei care-l compătimeau văzându-i ochii trişti, cei care-i crezuseră chiar şi o secundă promisiunile că se va schimba şi că va respecta oameni, instituţii, legi şi bunul simţ, cei care sperau că partidul său va învăţa din greşelile trecutului şi că va face un ultim efort să se reformeze, toţi aceştia văd în această seară faţa nesulemenită a lui Victor Ponta: el este esenţa răului în România.

L-am văzut azi din nou aşa cum îl ştiam: o fantoşă a alianţei penalilor. Eliberat, în fine, de legământul tăcerii – pe care îl luase imediat după ce a pierdut alegerile -, Victor Ponta redevine acelaşi nepot îmbătrânit în rele al Partidului.

Este aceeaşi copie neterminată a lui Adrian Năstase. Chiar dacă, faţă de opera maestrului, lucrarea lui Victor Ponta este cea a unui copist modest,  să nu-i subestimăm capacitatea de a face rău.

Aroganţa nu i s-a copt şi, de aceea, oricât ar încerca, reuşeşte să fie doar un Goe obraznic şi răzgâiat, dar violent şi vindicativ.

Faţă de tunurile Împăratului, inventarul faptelor lui Victor Ponta înregistrează furtişaguri academice şi mici pungăşii sau asocieri lucrative cu geamănul Dan Şova, dar extrem de nocive prin puterea lor de exemplu. Uite, dacă primul ministru fură, eu de ce să nu copiez?!, se poate întreba orice elev care vara asta dă bacul.

Spre deosebire de Adrian Năstase, la Victor Ponta instinctul de conservare funcţionează însă mai bine: nicio surpriză deci votul din această seară din Senat care l-a scăpat pe Dan Şova de puşcărie. „Dai în Şova, dai în mine!” este mesajul pe care Victor Ponta l-a transmis constant partidului.

Şi Adrian Năstase dispreţuia ziariştii mici. El „lucra” numai cu marii gazetari, pe care-i „ungea” şi care-i cântau în strună. Dar nici chiar Adrian Năstase nu şi-a permis vreodată să-i catalogheze drept „proşti” pe ziarişti, de la masa şedinţei de Guvern. Am văzut în ultima lună un Victor Ponta resentimentar şi revanşard, aruncând cu jigniri contra puţinelor voci critice care mai mişcă în front. Acest om, care a renunţat de mult să mai fie premierul unei ţări, face tumbe, scoate limba şi înjură „sistemul”, ca un etern aspirant la statutul de invitat la Antena 3.

5 minute – atâta i-a luat lui Victor Ponta azi în Parlament să enumere rezultatele sale economice. În primul minut a vorbit despre Emil Boc. După trei ani de guvernare, Victor Ponta încă vorbeşte de Emil Boc. Ce penibil!

Adevărul e că, după ce Traian Băsescu s-a sinucis politic de dragul Elenei Udrea, nu prea i-au mai rămas adversari după care să-şi ascundă impotenţa de a guverna ţara, cu o singură excepţie: Justiţia. Aşa se explică de ce Victor Ponta, fie ca să-şi scape pielea, fie ca să-şi mascheze incapacitatea să guverneze, a început, susţinut de Ciomag TV, o campanie furibundă de demolare a tuturor instituţiilor care înfăptuiesc actul de justiţie în România. Atacuri în rafală la DNA, Înalta Curte, CSM, instanţe judecătoreşti. Mima că „respectăm deciziile instanţei” s-a încheiat. Ponta s-a săturat să mai „facă frumos”. Nu-l interesează nici democraţia, nici separaţia puterilor în stat, nici imaginea ţării, nici reacţiile externe, nici o parte importantă din populaţia ţării pe care pur şi simplu o sfidează cu votul de azi din Senat. Nu-l mai interesează ce zice lumea. Sistemul s-a regenerat şi-şi revendică puterea totală. Măştile au căzut. Vom asista la o încleştere pe viaţă şi pe moarte în lunile ce vin, miza fiind demolarea Justiţiei.

Iar în aceste momente, politicianul care are cea mai mare legitimitate şi încredere - preşedintele ţării - dă un mesaj unde altundeva decât pe Facebook: „Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucţiona procesele din justiţie, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate”. Aşa, şi…?

 

Sistemul s-a regenerat: urmează o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru demolarea Justiţiei. Şi-n acest timp unde e Klaus Iohannis? Pe Facebook. Pas!

Posted by Florin Negruţiu on 2 Iunie 2015

 

Citește și: