Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2020 vizualizări 31 mai 2018

După ce ne explică ceva, derutant, amestecând nişte ani cu nişte legi şi cu nişte zeci de mii de români, reuşeşte să pronunţe articulat: „Din calculele de la Comisie putem spune că în perioada 2004-2016 au fost interceptate peste 6 milioane de persoane. Mi se par nişte cifre extraordinar de mari, nu putem să le comentăm noi la Comisie, însă credem că e prea mult, în contextul în care populaţia activă a României este de 9 milioane de oameni”.

În consecinţă, e prea mult, e prea puţin, vorbim despre „mulţimi” de interceptaţi relativ exacte, despre nişte mega-fake-uri, sau despre ce?!

În acelaşi context, Claudiu Manda mai spune că ”la nivelul anului 2012, întreg Guvernul era interceptat pe bază de mandat de securitate naţională”, iar în ceea ce-i priveşte pe aleşi, „am primit o statistică şi observăm că cei mai vocali lideri ai Parlamentului erau interceptaţi”. Şeful comisiei afirmă, de asemenea, că s-a interesat şi despre interceptarea membrilor CSAT, dar nu a primit, încă, un răspuns.

Sincer vorbind, mie mi se pare ireal ce a declarat omul ăsta pe ziua de azi.

Cum să asculţi 6.000.000 de români, ce vorbesc ei la telefon?! Cine să asculte 6.000.000 de români vorbind la telefon?! De ce să asculţi 6.000.000 de români ce-şi spun ei la telefon?! Că doar n-am înnebunit cu toţii! Doar nu suntem suspectaţi, toţi 6.000.000, că vrem să vindem ţara. (Zic suntem, pentru că nu-mi convine să mă aflu printre cei 3.000.000 neascultaţi, întrucât aş vrea să-i întreb pe ascultători, dacă tot îi plătim din banii noştri pentru asta, cui i-am dat nişte scule „îndemănatece” de maşină, despre care am vorbit la telefon, şi nu mai ştiu cu cine…).

Pe bune?! Păi eu am crezut că pentru alte lucruri, mult mai deştepte, iau oamenii ăştia salarii, şi că de aia se numesc ei „intelligence”, nu ca să ne ştie bolile, necazurile şi tot restul, fără legătură cu siguranţa naţională. (Sigur, mai exagerez şi eu, dar dacă tot vorbim ca de la acoperit la descoperit, nu…).

Întrucât, nici Dracu nu poate crede că două treimi din populaţia activă a ţării are în cap numai şi numai subminarea siguranţei naţionale, ce Dumnezeu?!

Dar şi să avansezi o astfel de mulţime de ascultaţi, fără nici un temei, mi se pare tot o nebunie.

De altfel, la scurt timp după declaraţia sa, Manda a primit o „precizare” din partea SRI, care spune: "Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la numărul de mandate de securitate naţională solicitate de Serviciul Român de Informaţii în perioada 2004 - 2016, Biroul de presă face precizarea că, în perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) şi 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate naţională (iniţiale, prelungiri şi completări) solicitate de Serviciul Român de Informaţii a fost de 28.784.

Cum s-ar spune, dacă pentru aproximativ 30.000 de români s-a cerut mandat, timpanele ascultătorilor au rumegat, în medie, discuţiile acestora cu alte 200 de persoane, printre care, fără să ştim, ne-am aflat şi eu, şi dumneata, şi dumnealui…

Nici securitatea lui Ceauşescu n-a ascultat atâţia români (lasă că nici nu existau atâtea telefoane în România), iar ascultatul a fost unul dintre capetele de acuzare în procesul de la Târgovişte.

Eu cred, mai degrabă, că adevărul iar a căzut la mijloc şi că este posibil ca, dincolo de numărul de mandate solicitate legal, „să fi picat pe tehnică”, până la rotunjirea milioanelor, diverşi români, dar nu întâmplător, ci pe alte motive şi temeiuri decât siguranţa naţională (vezi protocoalele semnate de serviciu cu diverse entităţi de forţă).

Este periculos ca un serviciu de informaţii să meargă atât de departe, dincolo de lege. Este împotriva oricărei forme de democraţie, stat de drept sau ce-o mai fi el, să-i ţii cetăţenii şi conducătorii, la grămadă, sub observaţie în aşa hal.

Sigur, asta în măsura în care afirmaţiile lui Manda sunt, cât de cât, „vecine cu realitatea”, caz în care, numărul celor ascultaţi în „fals”, şi neinformaţi despre asta, a trecut, şi doar cu unul (nu mai vorbim de cele aproape 6.000.000) peste numărul aproximativ al celor 30.000 de interceptaţi, legal, pe mandat.

Citește și: