Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1601 vizualizări 12 aug 2017

E de neimaginat ca fiecare cetăţean, responsabil pe termen limitat cu actul educaţional desfăşurat în tot felul de unităţi de învăţământ – cele mai multe improprii acestui act, funcţionând fără avize şi fără bun simţ -, oameni care se târăsc în „genunche” în faţa limbii române, a matematicilor şi a dirigenţiei, a sportului şi a profundei educaţii fizice, să-şi dorească nemurirea bronzului în care vor fi „ciopliţi” drept „busturi ale providenţialilor constructori de şcoală nouă”.

Unul dintre aceşti neliniştiţi ai fenomenului, unul dintre cei care, potrivit chiar spuselor sale, nu se „odihnesc” în scaunul ministerial mai mult de şase luni din memorabila lor viaţă, este actualul ministru al Educaţiei (mai ales fizice), Marian Liviu Pop.

Ei bine, acest bust în… picioare al Educaţiei româneşti a anunţat, ieri, la Cluj, următoarele:

"Nu vreau să discut de Legea educaţiei naţionale pentru că sunt în Cluj, respect acest oraş şi premier, atunci când s-a angajat legea răspunderii pe Legea educaţiei naţionale, era actualul primar al Clujului. Dar vă asigur că, începând cu 1 septembrie, veţi fi parte a procesului de modificare a Legii educaţiei naţionale, exact cum am spus în programul de guvernare. Avem deschisă fişa de proiect, în aşa fel încât în septembrie anul viitor, după ce facem o analiză temeinică a ceea ce s-a întâmplat şi în cei şase ani de zile de implementare şi ce am avut înainte, cu experţi din universităţi, Academie, organizaţiile studenţeşti, federaţiile sindicale, vom finaliza proiectul de lege în septembrie anul viitor, când îl vom lansa către Parlament, un document care va atinge o bună parte dintre punctele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat".

În consecinţă, Liviu Pop ţine morţiş să schimbe şi el Legea Învăţământului – pentru a câta oară - spre a-i bulversa, definitiv, pe copiii care au ghinionul să înveţe buchea cărţii în vremea lui Pop, precum şi pe părinţii acestora.

Nu există ministru de la Dumnezeu, care să practice în acest domeniu, şi să nu vrea să schimbe ceva în viaţa mult prea agitată a copiilor-cobai, începând de la clasa „zero” şi ajungând la plus infinit.

Şi acum, Pop vrea ca la rându-i să le rămână tuturor copiilor în cap.

Iată deci, pentru a da o mână de ajutor acestora, câteva aspecte din viaţa şi cariera demnitarului în scaun: odată devenit ministru al Educaţiei, în 2012, în toiul scandalului generat de acuza de plagiat lansată la adresa lui Ponta, Liviu Pop a desfiinţat prin ordin de ministru Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), aproape simultan cu emiterea de către acesta a primului verdict de plagiat la adresa lui Ponta. Personajul nostru a decretat că CNATDCU nu avea competenţă în a se pronunţa în speţă. Astfel teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost transmisă Consiliul Naţional de Etică, care, la 16 iulie 2012, a emis singurul verdict favorabil în „dosar”. Un verdict infirmat ulterior de toate instanţele;

„Educaţia”, sub conducerea sa - abia venit la minister, în actualul mandat -, a inventat „judeţul Târgovişte”, susţinând, într-un comunicat, că acolo „s-au făcut verificări la un centru de examen”;

- au urmat anunţurile ministrului, vizavi de „naşterea prematură a manualului de „Educaţie fizică şi Sport”, ba, încă una şi mai gogonată – apariţia manualului de „Dirigenţie”;

- ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, a fost interzicerea manualelor auxiliare/culegeri neavizate de MEN, care îngreunează, prea tare, ghiozdanele copiilor.

În sfârşit, personal, cer îngăduinţa guvernului Tudose să fie amânată elaborarea noii Legi a Educaţiei, până se schimbă titularul portofoliului. Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că, până va fi adoptat, documentul cu pricina o să apară şi o să dispară de mai multe ori, pe sistem: a apărut comisia CNATDCU, după care a dispărut; a apărut „judeţul Târgovişte”, după care a dispărut; au apărut manualele de „Sport” şi „Dirigenţie”, după care au dispărut; a apărut „genunchele”, după care a dispărut melodia „În genunche mă întorc la tine!”.

Şi astăzi, şi mâine, mereu…

Citește și: