222 vizualizări 26 nov 2009

"Şi atunci, dl Băsescu a trecut la ceea ce i-a rămas şi ştie cel mai bine să facă: să manipuleze, să ameninţe, să insulte, să şmecherească, să prostească lumea în faţă. Mi-e pur şi simplu lehamite să mai comentez ieşirea sa în replică la declaraţiile dnilor Antonescu şi Geoană. Cine vrea să-l creadă, n-are decât". Aşa îmi încheiam editorialul de marţi. Când Dinu Patriciu a afirmat miercuri seara că Traian Băsescu a dat un pumn unui copil pentru că ar fi strigat: "Trăiască Iliescu!", cu toate că am încheiat ultima emisiune "Cap şi Pajură" spunându-i dlui Hurezeanu că Traian Băsescu este un om josnic şi punct, nu mi-am spus decât că în campania asta se depăşesc nu limitele bunului simţ, ci ale umanului. Oricât de proastă ar fi părerea mea despre Băsescu ca om, n-aş fi pus vreodată printre verbele de mai sus - să manipuleze, să ameninţe, să insulte… - să lovească un copil cu pumnul în gură. Chiar şi când am vâzut pe net imaginile loviturii pe care personajul T. Băsescu o aplică unui copil aflat lângă o femeie disperată care îi cere să-i rezolve o petiţie, deşi m-am înfiorat, mi-am păstrat rezerve ca ziarist. Trebuie să vedem şi ce spune Băsescu. Filmul ar putea fi trucat. Însă când T. Băsescu a răspuns la întrebarea dlui Răzvan Dumitrescu "Poate că m-a înjurat copilul" nu mi-am putut stăpâni un icnet, pentru că primisem un pumn în faţă.

Din acel moment nu mai conta dacă filmul e trucat sau nu. Singurul lucru pe care îl mai aşteptam de la T. Băsescu era să spună, aşa cum a făcut-o de atâtea ori, cu privirea în cameră, fără să clipească, rostind rar: "Nu numai că nu am făcut ce se vede în imagini, niciodată în viaţa mea şi sub nici un motiv n-aş putea să lovesc în felul ăsta un copil". Iar Traian Băsescu a spus: "Poate că m-a înjurat copilul".

Întrebat ce consecinţe ar trebui să suporte un oficial în Occident în ipoteza că s-ar face vinovat de o asemenea lovire, T. Băsescu răspunde: "Nu ştiu, trebuie văzut". Am rămas fără grai!

Mai observ un singur lucru: lovitura pe care în aceste imagini personajul T. Băsescu o dă acelui copil este tipică pentru agenţii de pază ai serviciilor secrete: scurtă, laterală, fără elan, din încheietură, fără a-l privi în ochi pe cel lovit.

În rest, aş vrea ca filmul să fie trucat. E mai suportabil decât să fie adevărat.

Citește și: