Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2479 vizualizări 20 dec 2017

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite e alcătuit din 15 membri, 5 permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa) şi 10 nepermanenţi, al căror mandat se întinde pe doi ani (Japonia, Italia, Suedia, Egipt, Ucraina,  Kazahstan, Uruguay, Bolivia, Senegal, Etiopia).

Egiptul a supus la vot, în şedinţa de luni, un proiect de rezoluţie care amenda decizia-dictat prin care, pe 6 decembrie, preşedintele Donald J. Trump recunoaştea unilateral faptul că întreg Ierusalimul aparţine Israelului, compromiţând definitiv rolul de mediator al Statelor Unite în procesul de pace israeliano-palestinian.

America şi-a folosit dreptul de veto, însă celelalte 14 state au votat proiectul de rezoluţie.

Cu o excepţie, la finalul mandatului preşedintelui Obama (când s-a abţinut să-şi exercite dreptul de a se opune, în legătură cu o rezoluţie care cerea oprirea colonizării din Cisiordania), veto-ul Statelor Unite a apărat mereu Israelul de sancţiuni internaţionale. (Cel de luni este primul veto al preşedinţiei lui Trump).

Cu o zi înainte de vot, mintoasa doamnă ambasador Nimrata Haley, cunoscută prin modul de-a dreptul violent în care îşi apără preşedintele şi susţine cauza Israelului, a trimis celorlalte 14 ţări câte o epistolă de ameninţare, gest diplomatic fără precedent. Nu însă unul neaşteptat, dacă ne gândim că Haley, încă de când a preluat funcţia la ONU a declarat că misiunea sa este de a lupta cu prejudecăţile care planează asupra statului evreu. Discursul său la Conferinţa din martie a Comitetul americano-israelian pentru activităţi politice (AIPAC) merită reamintit în actualul context: “Astăzi e un nou şerif în oraş!  Zilele când Israelul era muştruluit la Naţiunile Unite s-au încheiat. Port tocuri. Nu e o declaraţie referitoare la modă. E fiindcă, dacă văd ceva greşit, vom lovi cu piciorul de fiecare dată! (..) Noi nu avem un prieten mai măreţ ca Israelul!”.

Redactată în termeni mai puţin... coloraţi, epistola de ameninţare sună astfel: ”După cum ştiţi, Adunarea Generală are în vedere o rezoluţie privitoare la decizia preşedntelui Trump privind Ierusalimul.  În ce priveşte votul dumneavoastră, vă invederez că Preşedintele şi Statele Unite iau votul acesta personal (...). Nu am cerut altor state să-şi mute ambasadele la Ierusalim, ci cerem pur şi simplu să recunoaşteţi prietenia istorică, parteneriatul şi suportul pe care îl acordăm [statului Israel] şi să ne respectaţi decizia cu privire la ambasadă (...). Preşedintele va urmări cu atenţie acest vot şi mi-a cerut să îi raportez  despre cei care au votat împotriva noastră”.

Fără să vrea, cu o zi înainte de şedinţa Consiliului de Securitate, ambasadorul SUA a definit votul – nu neaparat împotriva Israelului, ci împotriva Americii lui Trump. Astfel încât decizia celor 14 (între care Ucraina s-a codit îndelung), deşi lipsită de consecinţe dat fiind veto-ului Statelor Unite, devine un semnal serios pentru regimul de la Washington.

Urmează să vedem în ce fel îşi va concretiza cuplul Trump-Haley ameninţarea, care se adresează nu greilor membri permanenţi,  ci celor 10 membri nepermanenţi. Cel puţin două state au a se teme în viitorul foarte apropiat: Egiptul şi Ucraina.   

Citește și: