Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1689 vizualizări 3 iul 2019

Doamna Victoria Nuland – (v-o mai amintiţi? „Fuck the EU!”, în discuţia cu ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, pe vremea cînd era asistent al Secretarului de Stat pe zona Europa şi Eurasia în Administraţia Obama) – are un soţ celebru: Robert Kagan, istoric şi publicist (editorialist de politică externă la Washington Post).

Citesc abia acum „The World America Made”, cartea pe care a publicat-o în 2012.

În 2012, Barack Obama era în campania pentru al doilea mandat, iar Trump nu apăruse nici măcar ca anecdotă politică.

Am multe de obiectat autorului, nu în ultimul rând desele referiri la Samuel  Huntington, dar am găsit la Robert Kagan cea mai profundă definire a spiritului şi temperamentului american. 

Pasajul de mai jos poate oferi o explicaţie inclusiv pentru alegerea lui Trump (amestecul sovietic decisiv e o uriaşă prostie):

„Americanii afirmă că doresc stabilitatea sistemului internaţional, dar adesea chiar ei pun în cea mai grea cumpănă această stabilitate. Exaltă virtuţile legilor şi instituţiilor internaţionale, însă apoi, aproape pe negândite, le încalcă şi le ignoră. Sunt o putere revoluţionară, dar se declară o putere care susţine statu-quo-ul. Doresc să fie lăsaţi în pace, dar nu se arată dispuşi să lase în pace pe nimeni altcineva. Permanent surprind lumea prin comportamentul lor, dar parcă în mult mai mare măsură se surprind permanent pe ei înşişi.”

Robert Kagan interpretează ca pe un „compliment sardonic”  faimoasa butadă a lui Churchill – „Americanii vor face mereu ce trebuie, după ce vor fi epuizat toate celelalte alternative”.

Citește și: