Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
26678 vizualizări 30 mar 2015

De unde a pornit

Gelos pe popularitatea crescândă a DNA, Victor Ponta dorea şi el să raporteze succese pe ramură în lupta anticorupţie. Numai că, ghinion! De lupta anticorupţie se ocupau alţii, cu ceva succes de la o vreme, iar în jurul premierului miniştrii cădeau ca muştele sub acuzaţii grave de corupţie. Premierul a găsit atunci o afacere de nişă: Antifrauda de la ANAF, o structură aflată practic în familia Pontaghiţă, dar prăfuită, obosită şi detestată de orice contribuabil care a trecut vreodată pragul unei sucursale a Fiscului.

Schimbarea la faţă

Rebranding&PR sau propagandă&gargară, cum doriţi să o luaţi.

• Victor Ponta: „Vreau să vă adresez felicitări pentru primul an de viaţă instituţională şi să vă urez mult succes în continuare (…) Cineva îmi spunea: dacă chiar ai curajul şi dacă chiar reuşeşti să faci o structură, îţi promit că în primul an de funcţionare o să vezi că la buget o să ai un miliard de euro în plus”. Sursa

Sucursală ANAF. Aici îmi plătesc eu taxele Sursa

ANAF îşi prezintă dotările.  Acum 10 zile, în parcarea unui mall din Cluj, Antifrauda a descins cu 60 de maşini şi sute de inspectori. Sursa

Pri(goana) după bani

Evaziunea fiscală este o problemă. Cam de 100 de miliarde de lei, circa 16 la sută din PIB, din evaluările Consiliului Fiscal. Scăderea TVA anunţată de Guvern nu poate să devină realitate fără reducerea evaziunii fiscale. „Miliardul de euro în plus” de care vorbea Victor Ponta era necesar pentru susţinerea programului său de relaxare fiscală, care să-i repare imaginea catastrofală din ultimele luni. Din acest punct de vedere, direcţia era corectă: ca să reduci taxele, îmbunătăţeşti colectarea. O teorie pe care orice premier al României a repetat-o obsesiv şi pe care Victor Ponta părea să o fi pus în practică prin crearea unei instituţii care, în sfârşit, avea să scoată eficient la suprafaţă banii negri din economia subterană. Dar...

O operaţiune descreierată împotriva micilor întreprinzători

...de o săptămână, vedem un film stupefiant: magazine, restaurante, baruri, şaormerii, florării, cofetării sunt luate cu asalt. „N-am, mă, Jupuitule...” „N-ai? Ţi-am închis magazinul pe 30 de zile”. Culmea e că s-au închis unităţi pentru 3 lei şi 28 de bani în plus în gestiune. Băţos, şeful ANAF, Gelu Diaconu, transmite prin comunicate de partid că va merge neabătut pe drumul combaterii evaziunii şi că el nu vede nicio diferenţă între mica evaziune şi marea evaziune, el vede doar evaziune. Suspect! Marea evaziune a cumnatului lui Victor Ponta, cea de milioane de euro bani europeni, n-a văzut-o. Ghinion: a văzut-o DNA-ul!

„Micul DNA” al lui Ponta, o miliţie economică

Miliţia economică de pe vremea lui Ceauşescu n-a murit. Ea doar a primit haine noi, caşchetă, maşină şi girofar ca să lovească în mafia urzicilor şi a şteviei, în timp ce şefimea din Guvern se delectează cu Picasso şi weekend-uri în Dubai. Păzea, că urmează săptămâna ouălor de Paşte!

Da, statul a creat o maşinărie infernală în care dacă nu cotizezi, îţi pierzi afacerea. Zelul din zilele acestea al inspectorilor Antifraudă seamănă izbitor de mult cu grevele vameşilor care, atunci când nu se înţeleg cu şefii lor pe linie de şpagă, controlează la sânge toate paporniţele căpşunarilor care se întorc din Spania, blocând practic cu zilele punctele de trecere a frontierei. Câţi dintre inspectorii răi de azi nu sunt băieţii buni de ieri care închideau ochii la nereguli pentru o atenţie între 100 şi 1000 de euro, în funcţie de amplasamentul afacerii? Şi câţi dintre patronii care se plâng azi de prigoana statului au curajul să facă denunţuri contra ANAF sau să se angajeze în procese colective împotriva statului care le închide azi afacerea?

Mai grav este că această operaţiune de imagine a premierului Ponta trădează filosofia etatistă a celui mai antibusiness Guvern: orice mic întreprinzător este un prezumtiv evazionist, orice mică afacere trebuie să aibă agăţat un mic bacşiş, orice om din clasa de mijloc care şi-a luat viaţa în propriile mâini, care angajează, plăteşte salarii şi încearcă să nu mai depindă de stat trebuie omorât pentru că nu plăteşte îndeajuns.

PS

Celor care se vor grăbi să-l înjure pe „evazionistul Negruţiu” pe 30 de bani postarea le doresc să treacă măcar o dată pragul Fiscului şi să pătrundă, în locul şefului lor Victor Ponta, prin cele opt praguri pe care le-am descris în Gândul în anii în care mi-am plătit conştiincios şi încăpăţânat TVA-ul pe drepturile de autor. Am pierdut zile întregi de stat la cozi ca să dau bani la stat: mi-am plătit întotdeauna nu doar toate taxele, dar şi preţul umilinţei pe care ţi-l cere această instituţie opresivă care se numeşte ANAF şi care a practicat şi practică un adevărat terorism de stat contra contribuabilului. Am obosit, în schimb, să mai caut banii pe care statul mi-i datorează, vreo 25 de milioane de lei, pierduţi prin diversele conturi ale Fiscului: să fie de bacşiş la Dubai, domnule Ponta!

 

Antifrauda lui Ponta – PR de 3 lei şi 28 de bani -----> http://goo.gl/vsDgZYDați mai departe: „Miliţia economică de pe...

Posted by Florin Negruţiu on 30 martie 2015

Citește și: