Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2872 vizualizări 24 oct 2017

Dacă şi-ar fi dorit, cu adevărat, un centru european, curat, nepoluat, elegant, primăriţa ar fi propus un perimetru – aici ar putea exista o discuţie cu bucureştenii – în care circulaţia autovehiculelor cu carburant convenţional să fie complet interzisă, un „rai al bicicletelor şi trotinetelor”, în care să mai circule, pe lângă acestea, doar un număr controlabil de aparate electrice de transport şi aprovizionare.

Nu e nimic SF, deşi, la prima vedere, ar putea părea.

Doar aşa, centrul Bucureştilor, numita „Zonă 0”, poate deveni un centru european de atracţie turistică, cu valenţe culturale dintre cele mai diverse. Capitala are cu ce se mândri în faţa vizitatorilor, de la arhitectura sa eclectică, pusă în valoare de o investiţie absolut necesară – inclusiv pentru renovarea, obligatorie, a clădirilor vechi, aflate în pericol iminent de prăbuşire, în caz de cutremur -, până la numărul important de muzee, deschise sau în conservare, existente în interiorul respectivului perimetru, Centrul Istoric, parcuri, cursul râului Dâmboviţa, curat şi adaptat unei navigaţii de agrement, magazine, baruri şi restaurante.

O suprafaţă cuprinsă, eventual, între Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, (Bulevardul Unirii) pe axa nord-sud, şi de la Bulevardul Libertăţii (Casa Poporului), până undeva la limita străzii Vasile Lascăr - Armand Călinescu, de la vest la est.

Transportul bucureştenilor ar fi asigurat în zonă de linia de metrou, plus mijloacele de transport RATB, de-a lungul străzilor de perimetru.

Altfel, introducerea propusei „taxe de centru” ar ajuta ca o frecţie la un picior de lemn, nefăcând altceva decât să bage alţi bani la cutia milei primăriei, bonus la bugetul actual al instituţiei - sume probabil necesare pentru acoperirea salariilor generoase ale conducerilor lanţului întreprinderilor de stat, inventate de edil.

Aroganţele primăriţei, care vorbeşte despre faptul că s-a umplut Bucureştiul de „rable” – sigur, nu toată lumea are banii familiei Pandele, trăind, fiecare, după posibilităţi, ştii şi dumneata, remuneraţie mică, după buget… - nu ajută la nimic.

Bucureştenii, „rablagiţi” cum se arată – cam cum i se arătau şi „Lenuţii”, când trecea, în limuzină, pe lângă ei, în drum spre casă – vor plăti, la o adică, şi o taxa de centru, dacă va fi cazul, de vreme ce au maşină. Ceea ce, însă, n-ar descongestiona, în nici un fel centrul Capitalei, nu l-ar face mai curat, mai frumos, mai puţin zgomotos.

Ar umple, doar, încă o dată, buzunarele primăriei.

Citește și: