Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2422 vizualizări 12 dec 2017

Astăzi, la Ierusalim, a fost o zi călduţă, semi-mohorâtă. La noi, un soare indecent a scormonit până în ultimul cotlon. Am citit presa din Orientul Mijlociu, cu draperiile trase, apoi m-am gândit să-l sun pe Rabbi Mevin Lempel. A răspuns imediat, gâfâind uşor, şi nu ştiu de ce mi-am închipuit că ar putea fi în Oraşul Alb, la Alger, urcând şi coborând străzile în pantă, undeva prin preajma Moscheii Pescarilor. Adierea amărui-sărată a Mediteranei se insinua prin receptorul telefonului, ca un al treilea interlocutor, curios.

Aş fi vrut să vorbim despre Ştiinţa Ascunderii, nu ştiinţa despre care povesteşte Jacques Attali în ”Evreii, lumea şi banii. Istoria economică a poporului evreu” – ”ascunderea celei mai mari bogăţii posibile, în cel mai mic spaţiu imaginabil”, ci despre ascunderea la vedere.

N-am apucat să-l salut, să-l însiropez în politeţuri orientale. M-a întrebat el, abrupt:

- Ai auzit de inguşi?
- ?! Vag… Unii care trăiesc într-una dintre republicile-fantomă ale Caucazului de Nord. Musulmani.
- Sunt “palestinienii Rusiei”. Aşa zice Issa Kostoev, citat de David Cornwell.
- Adică de John le Carré. Nu-mi poţi da, Rabbi, informaţii dintr-un autor de ficţiune. De ficţiune educată, dacă îţi convine sintagma.
- Şi tu ce crezi că eşti? Nu tot un autor de ficţiune? Nu povesteşti tu cea  mai fabuloasă ficţiune – realitatea de pe agenţiile de presă?
- Ia-mă uşor. Nu intru în polemici despre fake news.
- Nici vorbă de fake news. Mă gândesc la prima regulă a Războiului Rece: “nimic nu e ceea ce pare”. (Aici poţi să-l crezi pe Cornwell, fiindcă ştie bine ce vorbeşte).
- Kostoev e poliţistul care l-a arestat pe marele criminal în serie şi canibal…? Discuţia asta cu inguşi, palestinieni, canibali e prea… postmodernă pentru mine. Am citit şi eu memoriile lui le Carré. Nu-mi amintesc decât povestea papagalului bătrân din hotelul Commodore, care, cocoţat pe bar, în plin război civil din Liban, cânta Oda Bucuriei şi, când explodau proiectilele, le croncănea clienţilor “Culcat, jigodie tâmpită!” şi despre care nu se ştie dacă a murit împuşcat sau a murit de alcolism…  Mi-aş fi dorit să vorbim, totuşi, despre ştiinţa ascunderii.
- Asta şi facem. Nu trebuie mare ştiinţă ca să ascunzi. De altfel, totul e la vedere. Adevărul doar că nu-ţi bagă degetele-n ochi.
- Cum rămâne cu “nimic nu e ceea ce pare”?
- Rămâne cum am vorbit. Ca în jocul cu bufniţele – ghiciţi unde e pisica. Ai tot timpul totul în faţă, dar că pe tine te fură amănuntele – o limbă scoasă, un papion, un dans al săbiilor, un tweet.
- Ce spuneai, Rabbi, despre inguşi?   
- I-a deportat Stalin în masă, i-a trimis la plimbare vreo treisprezece ani prin Siberia. Ingusul Kostoev zice: “sunt un negrotei rus”. Şi mai zice: “Întâi ne-au alungat din oraşele şi satele noastre, apoi ne-au urât că am supravieţuit”.  Apropo, papagalul tău vicios a murit de frică. Ai învăţat fotbal american?
-Cât să antrenez o echipă de liga a treia.

Citește și: