Gandul.info
no author
Victor Rotariu
1547 vizualizări 12 mai 2011

"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru careGuvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fieintrodusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat unoficial al Ministerului Agriculturii.

După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vorpune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă,menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, braviipoliticieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt preamulte taxe.

De fapt, bravii politicieni au fost vizitaţi de mariidezvoltatori şi de marii patroni care deţin terenuri agricole pecare nu le folosesc. Reprezentanţii acelui 1% dintre proprietaricare deţin 90% din suprafeţele nelucrate s-au dus la minister şii-au cerut s-o lase baltă cu prostiile înaintea unui an electoral.Dintr-o dată, după câteva discuţii cu ei, membrii Guvernului Bocşi-au dat seama că stimularea agriculturii în România e o problemăprea sensibilă pentru a fi atacată acum, deşi au propus măsura încăde acum an. De fapt, măsura există, adică proiectul de lege estegata, doar că e ţinut într-un sertar.

Guvernul care a propovăduit importanţa muncii şi care le-aexplicat românilor că totul merge prost pentru că poporul numunceşte suficient de mult a renunţat să încurajeze munca înagricultură. Discursul ministrului Agriculturii s-a schimbat în maipuţin de o lună. De la "este gata" s-a schimbat în "e greu deimplementat, dar vom stimula arenda".

Ministrul ar fi putut veni şi cu argumente, serioase de altfel,în defavoarea impozitării acestor terenuri. Ar fi putut spune, deexemplu, că în România încă nu se ştie care teren aparţine căruiproprietar. Ar fi putut spune, de asemenea, că este dreptulfiecărui proprietar să facă ce vrea cu proprietatea lui, inclusivsă o ţină doar pentru a se uita la ea.
Nu. Ministrul a bâiguit ceva după care a venit cu o altă variantă:încurajarea arendei.

Astfel, nesurprinzător, din păcate, Guvernul Boc a ratat o nouăşansă de a face, în sfârşit, şi ceva bun, în sensul de sănătospentru economie şi pe termen mediu şi lung.

Citește și: