Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4019 vizualizări 24 sep 2017
Din multe puncte de vedere înclin să-i dau dreptate lui Zakaria, presupunând că nu s-a referit şi la liderii kurzi (Masud Barzani s-a îmbogăţit din petrol şi comisioane).
 
Mai sunt câteva ore până când va începe, în Kurdistanul irakian, referendumul pentru independenţă. Nici să vrea preşedintele Barzani nu mai poate da înapoi. Presiunile guvernului de la Bagdad şi ale puternicilor  vecini nu vor înceta până în ultima clipă.
 
Premierul Haider al-Abadi repetă ultimativ că va fi nevoit să ia “toate măsurile legale pentru protejarea securităţii sociale şi a păcii” împotriva demersului neconstituţional al regiunii Kurdistan. Al-Abadi a comunicat dimineaţă că a discutat cu  Secretarul de Stat Tillerson,  care i-a telefonat ieri reasigurându-l de faptul că America sprijină integritatea teritorială a Irakului.
 
Imediat după ce s-a întors de la New York, preşedintele Erdoğan a convocat Consiliul de Securitate şi a concluzionat că referendumul din Kurdistan – “ilegitim, nul şi neavenit” - reprezintă o ameninţare la securitatea Turciei. Ca urmare, a trimis trupe, aproximativ o sută de tancuri plus lansatoare de obuze la graniţa cu “secesioniştii”, în zona Silopi, cu scopul, declarat de premierul Binali Yildirim, de a înnăbuşi în faşă “orice tentativă care, din interiorul sau din exteriorul frontierelor noastre, care ne-ar ameninţa securitatea”.
 
Cât priveşte Iranul, acesta îşi afirmase puternic sprijinul pentru unitatea şi integritatea teritorială a Irakului, subliniind necesitatea respectării Constituţiei “de către toate părţile” – adică de către Kurdistan. (Zilele trecute a existat chiar un comunicat comun irakiano-turco-iranian, care solicita cu fermitate anularea referendumului). 
 
La cererea guvernului central de la Bagdad, Tehranul şi-a închis graniţa aeriană pentru Kurdistan, interzicând zborurile de pe cele două aeroporturi, Erbil şi Suleimania, deasupra teritoriului iranian.
 
O stire, confirmată deocamdată doar din surse kurde, arată că, în dimineaţa aceasta, artileria iraniană a bombardat intens zona de graniţă aflată la nord-est de capitala Erbil.
 
Tot astăzi preşedintele Masud Barzani l-a primit pe reprezentantul secretarului general al ONU, într-o ultimă încercare a acestuia din urmă de a-l determina pe liderul de la Erbil să anuleze referendumul şi să se aşeze la masa verde a tratativelor cu conducerea de la Bagdad. Barzani a reproşat ONU – care definise demersul kurzilor irakieni ca un “referendum unilateral” (!) - că acţionează în contradicţie cu propriile sale valori.
 
În fine, în seara aceasta, vorbind presei, Barzani a asigurat opinia publică internaţională că mâine referendumul va avea lor, la ora şi în condiţiile stabilite.  

Citește și: