Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1547 vizualizări 17 oct 2017

Singur îşi face patul şi, până când coboară pentru Liturghie în capela Pensiunii Sfânta Marta unde locuieşte, se roagă şi meditează. Apoi, după micul dejun, urcă în Palatul Pontifical.

Despre toate acestea povesteşte Frédéric Lenoir în “Francisc, primăvara Evangheliei”, adăugând că, pe parcursul unei zile, în preajma Suveranului Pontif se schimbă trei secretari.

Acelaşi program care începea înaintea răsăritului – şi pe vremea când era arhiepiscop primat al Argentinei. Când îşi apăra turma, luându-se la trântă cu elitele politice.

Lenoir invocă un episod din 25 mai 1999, în catedrala din Buenos Aires. Erau de faţă preşedintele ţării şi prim ministrul, iar din amvon, privindu-i în ochi, Jorge Bergoglio, întâistătătorul locului, a vorbit cu glas mare despre “o Argentină în care nu toţi au locul la masă, în care o minoritate profită, în care ţesutul social se destramă, în care se sapă prăpăstii, când ar trebui făcute eforturi pentru binele comun (...). Trebuie, după exemplul lui Isus, să încercaţi să renunţati la puterea care obsedează şi orbeşte şi să acceptaţi să exercitaţi autoritatea care slujeşte şi însoţeşte. O minoritate deţine puterea politică şi financiară, însă doar o comunitate solidară, lucrând împreună, poate impinge barca binelui comun”.

 

Citește și: