102 vizualizări 12 sep 2010

Văd că Hotnews a făcut o listă neagră cu avocaţii politici şi mediatici ai lui S.O Vântu care au sărit să-l apere. A face liste negre pe baza opiniilor exprimate public de nişte oameni e un procedeu introdus în presa postdecembristă de lătura, maculatura "România mare" în anii '90. Nu pot fi de acord cu un asemenea procedeu specific presei din regimurile securist-dictatoriale. (Nu mă aflu pe această listă, deci vorbesc de un principiu, nu de ceva ce m-ar afecta personal). Dar dacă tot au făcut-o, le sugerez ziariştilor de la Hotnews să îl adauge pe listă, la loc de frunte, pe dl. Traian Băsescu.

Sunt unii care îl apără pe Vântu astăzi în mod deloc dezinteresat? Evident că da. Ce făcea însă dl. Băsescu în 2007, chiar înaintea referendumului privind suspendarea sa? Într-o emisiune la Realitatea TV, pe atunci post pro-Băsescu până în albastrul infinit al ochilor d-nei Melania Medeleanu, dl. preşedinte a susţinut o adevărată trântă verbală în direct, cu subsemnatul, pe tema clasificării d-lui Vântu printre oligarhi, preluând cuvântul din propaganda rusească. Pe atunci, dl. Băsescu nu folosea încă moguli. La întrebările mele repetate, de ce nu îl pune şi pe Vântu alături de Patriciu şi Voiculescu ca oligarh, dl. Băsescu a răspuns, n-o să vă vină să credeţi, dar luaţi înregistrarea, "pentru că Vântu nu este implicat în politică, domnule Popescu, spre deosebire de Patriciu şi Voiculescu care vor să aibă, în afară de putere financiară, şi acces la pârghiile politice ale statului în interes personal". Minute în şir, acelaşi domn Băsescu care de doi ani încoace vorbeşte de complotul antistatal al mogulului Vântu, cumpărător de oameni politici şi formatori de opinie, l-a apărat pe S.O. Vântu. Atunci, Vântu era mogulul bun, aşa cum este astăzi patronul B1TV, clanul Păunescu. Finalmente, dl. Băsescu mi-a făcut un hatâr: "Domnule Popescu, pentru dumneavoastră, numai pentru dumneavoastră, accept să fie numit domnul Vântu oligarh financiar." Astăzi, astfel de replici pot părea suprarealiste, dar memoria ecranului le consemnează la virgulă.

Ceea ce am încercat să spun în aceste zile pe posturile tv şi în ziarul Gândul este că în confruntarea Băsescu - Vântu nu există personaje pozitive. Este o luptă între doi foşti golani de cartier, specializaţi în "perverse" cu sau fără dosul palmei, care, până într-un anumit moment s-au înţeles de minune. Apoi, ceva s-a întâmplat, o treabă atât de puturoasă încât niciunul dintre cei doi nu o face publică, oricât de mult s-ar ascuţi ostilităţile. Nu am date din care să rezulte că Băsescu a ordonat arestarea lui Vântu, dar modul în care preşedintele foloseşte orice prilej pentru a-l ataca pe patronul postului Realitatea TV, ceea ce este sub demnitatea şi atribuţiile funcţiei supreme în stat, poate duce cu gândul la asta pe oricare cetăţean. Şi sunt convins că dacă nu se strica căruţa între ei, Vântu n-ar fi ajuns nicidecum în arestul poliţiei.

Nu am date din care să rezulte o sentinţă de condamnare în Justiţie pentru Vântu, dar îl cred în stare de orice speculaţie financiară infracţională şi văd de multă vreme cum a sunat mobilizarea generală la postul Realitatea TV pentru a-i servi în bătălia lui personală cu Băsescu.

Chiar dacă probele care să-l incrimineze pe Vântu în cazul Popa - FNI vor fi suficient de solide, miza politic-manipulatorie a priponirii lui e mult mai mare. Propaganda băsesciană vrea să inducă populaţiei ideea că din cauza lui Vântu şi nu din cauza guvernului-calamitate Băsescu-Udrea-Boc nu vor avea oamenii cu ce să-şi plătească întreţinerea la iarnă. Şi că Băsescu, cel care dă de pământ cu hoţii, îi lipeşte de pereţi, îi termină cu mâna lui, expresii care nu ţin câtuşi de puţin de ideea de justiţie, ci de ameninţări golăneşti, reuşeşte în fine să tragă în ţeapă pe altcineva decât propriul său popor.

Socoteală păguboasă, după părerea mea. În actuala stare de spirit a populaţiei exasperate de regimul pedelist, această manipulare va da rezultate modeste. În schimb, riscul ca, în cazul ratării ţinerii la răcoare a lui Vântu, ultima rămăşiţă din legenda - poate singura - de caftangiu politic a lui Băsescu să se spulbere e foarte mare.

P.S. Inşi din secta Martorii lui Băsescu, neavând ce să-mi găsească în relaţia, cvasiinexistentă, cu Vântu s-au agăţat de faptul că am spus despre domnul în cauză că are certe înclinaţii literare. Atât - nu că ar avea talent literar, nu că ar fi un mare intelectual, biznismen, urmaş al lui Maiorescu. Pur şi simplu îi place literatura şi are lecturi semnificative în domeniu, fapt de care am putut să îmi dau seama în cele câteva dăţi când m-a sunat, în cei 14-15 ani care au trecut de când l-am văzut faţă către faţă. Redescopăr din nou, cu un dezgust resemnat, la jurnalişti mult mai tineri decât mine, năravuri din bolşevismul anilor '50, când, dacă spuneai despre un tovarăş care urma să fie declarat de colectiv duşman al poporului că joacă bine şah, îl însoţeai curând la Jilava.

Citește și: