Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
42196 vizualizări 18 ian 2012

Nu există decât o singură idee în tot ce a spus Boc după aşa-zisele discuţii cu USL: trasul de timp. Chiar această întâlnire cu Opoziţia, sesiunea extraordinară din Parlament, crearea unui Consiliu de nu ştiu ce, nu sunt decât tergiversări în speranţa că frigul îi va învinge pe oamenii din stradă.

Acestei tactici obstrucţioniste i se subsumează şi "decizia" revoltătoare a Curţii Constituţionale: Se amână! Ce motiv pot invoca aceşti domni în robă pentru a amâna încă o dată validarea sau invalidarea "comasatelor" lui Băsescu şi Boc? Au gâlci, îi doare capul, merg la un botez? O ruşine pentru cea mai înaltă instituţie de justiţie a ţării pe care istoria o va consemna.

Dacă se fac anticipate, se pune în pericol stabilitatea economică a ţării, zice Boc. Fals total, nutreţ pentru imbecili. Odată ce s-ar anunţa alegeri anticipate, demonstraţiile ar înceta. În caz contrar, ele pot continua până la greve, chiar grevă generală, ceea ce ar afecta, într-adevăr, economia.

Sau: şi cine să vină în locul ăstora, dacă se fac anticipate? Această întrebare pur şi simplu nu se pune, e lipsită de sens.
În democraţie, alegerile se fac pentru a reduce tensiunile negative acumulate în societate în timpul unei guvernări. De aceea, ele se organizează periodic sau înainte de termen, nu doar atunci când va fi apărut un partid sau un politician mesianic, pe placul tuturor, care să-i înlocuiască pe cei de la putere.

Şi, în sfârşit: o să fie mai bine? Iarăşi, nu despre asta e vorba. Alegerile libere nu au fost inventate ca să garanteze laptele şi mierea a doua zi după vot. Ele sunt mecanismul care previne alunecarea în dictatură sau anarhie.
Refuzând soluţia democratică a alegerilor anticipate, PDL se autocondamnă cu certitudine la o înfrângere politică devastatoare înainte de sfârşitul acestui an.

Mai rămâne de văzut cum se va întâmpla asta, căci o a doua certitudine e că Băsescu, cel care - vă mai amintiţi? - cerea în fiecare zi alegeri anticipate fără să fie vreun manifestant pe stradă, e în stare de orice şi va merge până la capăt.

Citește și: