Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
12949 vizualizări 29 dec 2014

Băsismul nu a murit odată cu plecarea celui care i-a dat numele din funcţia de şef al statului. Ca să existe, curentul acesta eterogen - în care se combină ideile, stilul de a  face politică, atitudinile, concepţiile fostului preşedinte şi care-i adună laolaltă pe admiratorii săi - are nevoie ca dl Băsescu să rămână activ politic. Şi domnia sa, deşi s-ar putea reinventa moşier de succes la Nana, e mai probabil să evolueze tot în vechea arie, trăind, ca şi Ion Iliescu, pentru politică. În ziua în care a spus „Adio!” Administraţiei Prezidenţiale, ar fi trebuit să-şi ia carnetul de partid, închizând, astfel, cel mai important capitol din viaţa sa şi deschizând unul nou, plin de provocări. N-a făcut-o, dar asta nu înseamnă că refuză implicarea politică.

În Partidul Mişcarea Populară (PMP), formaţiune botezată, întemeiată şi înregistrată la indicaţiile sale, ca mijloc de locomoţie personal, dl Băsescu nu  este, deocamdată, nimic. Dar altul n-are şi, fie că îi place sau nu, cu acesta defilează. „Preşedintele este prea mare pentru un partid”, declara şefa PMP, Elena Udrea, aleasă în funcţie cu ajutorul dlui Băsescu şi susţinută de acesta în competiţia electorală pentru Preşedinţia României, chiar  dacă, aşa cum el însuşi mărturisea, ambiţioasa doamnă nu avea nicio şansă. De la alegeri încoace, glasul şefei PMP, nelipsit de la microfoane înainte, nu se mai aude aproape deloc, ca şi cum s-ar pregăti pentru o retragere discretă. Ar fi, de altfel, singurul gest normal, după ce împotriva fostului ei soţ, Dorin Cocoş, a început urmărirea penală pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în două dosare de contracte cu statul, fapte care ar fi fost comise pe vremea când cei doi erau căsătoriţi, iar doamna presta ca ministru. Cu fostul soţ şi cea mai bună prietenă, judecătoarea Alina Bica, închişi pentru corupţie, dnei Udrea nu-i este confortabil politic, imaginea domniei sale, deja suferindă din cauza exceselor, fiind asociată cu lăcomia pecuniară şi faptele penale. Cu o asemenea aură, Elena Udrea nu va putea creşte nici măcar o găină, darămite un partid, iar băsiştii dau semne că nu o mai vor. De aceea, este de aşteptat ca, anul viitor, dna Udrea să demisioneze din funcţia de preşedinte al PMP, predându-i cheile unui urmaş desemnat tot de Traian Băsescu.

Neinteresat de vreo poziţie în ierarhia partidului unde, oricum, este  Zeus, dl Băsescu are un ţel clar: să bage PMP în liga mare. Adică să-l ridice de la şase la sută, cât are în prezent, la 15-20 la sută la alegerile parlamentare din 2016. Numai astfel PMP va deveni necesar oricărei combinaţii la Putere şi va intra la guvernare pe picior de egalitate cu o altă formaţiune politică, aşa cum a procedat PNL, care a fost mereu cel de-al treilea clasat. Traian Băsescu are la dispoziţie aproape doi ani ca să-şi atingă scopul, timp în care va umbla atât la împrospătarea garniturii umane, ca să susţină ideea de partid nou, cât şi la preluarea rolului de vioara întâi a opoziţiei, deţinut acum de PNL. Nu va mai apărea în fiecare zi, la ora 18, în Breaking news, dar îşi va juca rolul ori de câte ori va fi cazul, amendându-l când pe premier, când pe preşedinte. Primejdia care-l paşte, dacă nu-şi temperează natura belicoasă, este aceea de a le reaminti românilor lanţul de scandaluri politice din mandatele sale, lucru care nu-i va aduce mai mulţi simpatizanţi decât avea in vara acestui an (26 la sută), simpatizanţi din care a mai risipit, dar încearcă să-i recupereze. Fie că va fi în PMP, fie în fundaţia cu acelaşi nume, fie pe dinafară, dl Băsescu  nu poate fi imaginat decât în priză politică, înhămat la un trenuleţ, care-i poate da senzaţia tare, că e conducătorul cel mai bun.          

Citește și: