Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2447 vizualizări 6 mai 2018

Pentru că, dacă PNL se „întoarce la popor”, ca să-i ceară votul, cu aceeaşi garnitură de loseri gripaţi, gata oricând să-şi scoată ochii unii altora, nu mai vedem noi capitală liberă de PSD, de Firea şi de iepuri de pluş, spânzuraţi de felinare, neam.

Până la ultimul Congres PNL, aproape că-l uitasem pe Cataramă.

Singurele amintiri despre el erau revigorate, în răstimpuri, de trecerea mea prin faţa unui sediu „Elvila”, precum şi de întâlnirile cu vreo două cunoştinţe care şi-au pierdut economiile (şi multe circuite nervoase) la SAFI-FMOA, „afacerea” care l-a compromis pe omul nostru, spre sfârşitul anilor 90.

Cum spuneam, înainte de congresul liberalilor, Viorel Cataramă a reapărut pe firmament, nu chiar ca o bombă pe generic, dar, oricum, ca un fel Matrix Reloaded, anunţându-şi, atunci, intenţia de a participa la competiţia pentru şefia PNL.

Faţă de toate vocile în falset pe care le „ascultasem” în ultima perioadă, fostul secretar general al PNL revenea cu o anumită concizie în exprimare – făcând abstracţie de unele inadvertenţele gramaticale -, cu precizări articulate, vizavi de doctrina şi politicile liberale, pe care anunţa că le va susţine şi aplica neabătut, cu „îndemânare” contondentă în desenarea profilelor de participanţi la traficul politic dâmboviţean.

Într-un cuvânt, Cataramă revenea cu stilul său cam bolovănos, dar mai aproape de fondul temelor în discuţie - faţă mulţi alţi gurişti fără glorie -, din punct de vedere politic (doctrinar şi aplicat), precum şi economic.

Una peste alta, Cataramă aminteşte întrucâtva de Băsescu: nu te poţi lupta cu PSD în semitonuri, cu sferuri de măsură, făcând compromisuri (eventual alianţe contra naturii), aşteptând, apoi, ca lamentările tale şi luptele intestine pentru funcţii să impresioneze electoratul.

Succesul fostului preşedinte s-a datorat tupeului său politic, forţei replicilor, faptului că a fost un personaj prezent, jucător, implicat (sigur că, din personalitatea lui „complexă”, aduc în discuţie aici doar trusoul pozitivelor).

Dacă Viorel Cataramă se va implica, cu fermitate, în lupta pentru Primăria Capitalei, e posibil să aibă aceeaşi vizibilitate, precum aceea a Gabrielei Firea sau a oricărui alt candidat PSD.

Condiţia e ca liberalii, în frunte cu „democratul” Ludovic, să nu se prevaleze, exclusiv, de un joc aşa-zis democratic (pentru că ştim cât ţine democraţia internă în PNL), pentru a-l şunta, fără drept de apel, pe – e drept, controversatul om de afaceri – Viorel Cataramă, un politician, totuşi, cu vână.

Iată declaraţia lui Cataramă: "Vă anunţ că îmi voi depune candidatura pentru nominalizarea la funcţia de candidat al PNL pentru Primăria Generală. (…) În Bucureşti ni s-a spus că dreapta unită o va învinge pe Firea. Nu e adevărat. PNL o va bate pe Firea, pentru că singurul partid de dreapta din România suntem noi. De un an sunt colegi care îmi vorbesc de o alianţă condusă de domnul Cioloş, un impostor politic care a supt din seva PNL şi l-a trădat”.

Drept răspuns, Orban i-a transmis, astăzi, „preopinentului” că, în luna iunie, când va avea loc şedinţa Biroului Politic Naţional, va fi adoptă o hotărâre privind procedura şi criteriile de desemnare a candidaţilor partidului pentru toate primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi pentru Primăria Capitalei. „Va fi un proces deschis democratic, în care veţi fi chemaţi să vă aduceţi contribuţia şi să participaţi la desemnarea candidaţilor. Candidaţii nu vor mai fi desemnaţi în spatele uşilor închise, candidaţii trebuie desemnaţi dintre acei oameni care se bucură de cea mai mare încredere din PNL, dintre acei liberali care într-adevăr corespund cel mai bine profilului aşteptat de publicul bucureştean”.

Eu cred că e mai puţin important de câtă încredere se bucură un candidat în interiorul PNL (unde cei mai de încredere sunt preferaţii lui Orban şi ai Cotroceniului), ci despre câtă forţă şi determinare are un astfel de candidat implicat într-o luptă deschisă cu PSD.

Întrucât, nu mă îndoiesc nicio clipă, că toate „încercările” de candidaţi, din vara lui 2016, se bucurau de încrederea neţărmurită a partidului, singurul lor defect fiind acela că n-au existat, pur şi simplu, în confruntarea pentru Primăria Generală.

Citește și: