Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1967 vizualizări 26 ian 2018

Preşedintele şi Premierul şi-au spus tandru pe numele mic. Preşedintele s-a lansat ieri, la sosire, într-un discurs grobian (cu banii pe masă!) de ameninţare a palestinienilor.

E înfricoşător să-l urmăreşti pe liderul celei mai mari puteri a lumii în postura de dealuitor după ureche, amestecând şantajul cu superlativele, transformând eşecurile în victorii, exhibându-şi cu suficienţă singurul plan de pace în Orientul Mijlociu  – „mai vedem”. Interlocutorul – premierul Israelului – (care n-are nici măcar scuza că ar fi ageamiu) îi ţine isonul, encomiastic.  

Trump: Vă mulţumesc foarte mult. E minunat să fii cu prim ministrul Netanyahu! Am dezvoltat o relaţie grozavă, mai puternică decât au avut-o ţările noastre vreodată, cred, şi - pot să spun sincer – o prietenie personală. Avem discuţii în curs cu Israelul pe multe aspecte, inclusiv comerţ. Dar marea mutare şi ceva care a fost foarte istoric şi foarte important a fost faptul că ne vom muta ambasada, cum ştiţi, la Ierusalim. Şi, cum de asemenea ştiţi, este mult înainte de termen, cu ani, şi anticipăm să avem o mică versiune a ei deschisă cândva în anul viitor. Deci, mult înainte de termen. Şi e o onoare. O mare onoare să fiu cu dumneavoastră. Vă mulţumesc foarte mult.

Netanyahu: Mulţumesc, mulţumesc domnule preşedinte. Donald,  mulţumesc! Domnule preşedinte, vreau să spun ceva, pentru că este prima întâlnire pe care o avem de la decizia dumneavoastră istorică de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta ambasada, iar acum de a accelera mutarea ambasadei la Ierusalim. Şi vreau să afirm că aceasta este o decizie istorică, care va fi gravată pentru totdeauna în inimile poporului nostru pentru generaţiile care vin. Unii oameni spun că că aceasta va împinge pacea înapoi. Eu spun că va împinge pacea înainte, fiindcă recunoaşte istoria, recunoaşte realitatea prezentă. Iar pacea poate fi clădită doar pe temelia adevărului. Recunoscând istoria aţi făcut istorie şi ne vom aminti asta mereu.  De asemenea, sprijinim total poziţia dumneavoastră fermă în privinţa Acordului nuclear cu Iranul. Aţi spus că e o afacere dezastruoasă. Aţi spus că, dacă deficienţele sale fatale nu sunt reparate, ar trebui să îl abandonaţi. Vreau să ştiţi că, dacă vă decideţi să faceţi asta, vă vom fi alături pe tot acest parcurs. Apreciem, de asemenea, faptul că aţi înfruntat agresiunea Iranului, cu noi şi cu alţii din regiune, ca niciodată înainte. Nu am văzut niciodată alianţa  dintre Statele Unite, Israel şi alţi aliaţi ai voştri din regiune atât de puternică şi de strânsă cum este sub conducerea dumneavoastră. Şi, în sfârşit, v-aţi ridicat pentru Israel la Naţiunile Unite, într-un mod remarcabil, ca o stâncă. Acesta (ONU, n.m.) este un loc, o casă a calomniei împotriva Israelului şi împotriva Statelor Unite. Iar prin cuvânt şi faptă le-aţi spus <destul!>. După cum aţi încheiat primul an de mandat, vreau să vă spun că aştept cu nerăbdare să continue remarcabila, extraordinara noastră prietenie în anii care vin şi doresc să exprim aprecierea poporului lui Israel pentru dumneavoastră. Mulţumesc, domnule preşedinte!

Trump: Mulţumesc foarte mult, Bibi. Mulţumesc. E onoarea mea. Trebuie să spun despre Naţiunile Unite că noi, Statele Unite, am fost în general în pustie, de unii singuri. Şi am auzit fiecare ţară pregătindu-se să fie împotriva noastră. Şi a fost foarte interesant. Am spus, ştiţi, că le dăm miliarde şi miliarde de dolari acestor ţări, ridicându-se la sume de sute de milioane şi uneori miliarde pentru anumite ţări, iar ei votează contra noastră. Şi am făcut o declaraţie foarte simplă: că urmăresc [lucrurile].  Urmăresc! Şi am ajuns ca 68 de voturi să fie <da> sau <vom adopta o poziţie neutră> ceea ce a fost în regulă, de asemenea.

Netanyahu: Ceea ce a fost un <da>.

Trump: Ceea ce a fost, în esenţă, un <da >, dar am ajuns să obţinem o mulţime de voturi (...). Şi dăm anual miliarde de dolari unor ţări care nu ne sprijină, care nu susţin Statele Unite. Israelul a sprijinit mereu Statele Unite, iar ceea ce am făcut cu Ierusalimul a fost o onoare pentru mine. Şi sperăm că putem face ceva în privinţa păcii. Mi-ar plăcea să văd asta. Ştiţi, dacă priviţi înapoi la diferitele formule de pace – şi sunt infinite – am discutat cu unii dintre cei implicaţi şi am spus: <Aţi vorbit vreodată despre cantităţile vaste de fonduri, bani pe care îi dăm palestinienilor?> Le dăm, ştiţi, sute de milioane de dolari. Iar ei mi-au spus: <N-am vorbit niciodată despre asta. Ei bine, vorbim despre asta! Iar când ne-au desconsiderat, în urmă cu o săptămână, nepermiţând marelui nostru vicepreşedinte să-i vadă, şi noi le dăm sute de milioane de dolari sub formă de ajutoare şi sprijin,  cifre colosale, cifre pe care nu le înţelege nimeni, acei bani sunt pe masă şi acei bani nu vor ajunge la ei, până când nu se vor aşeza ca să negocieze pacea. Fiindcă pot să vă spun că Israelul vrea să facă pace, iar ei (palestinienii, n.m.) vor trebui să vrea să facă pace, de asemenea,  sau noi nu vom mai avea nimic de-a face cu pacea. Acest lucru n-a mai fost adus de alţi negociatori, dar a fost adus de mine. Deci, voi spune că cel mai dificil subiect despre care au trebuit să vorbească a fost Ierusalimul. Am scos Ierusalimul de pe listă, aşa că nu nu mai trebuie să vorbim despre asta. Ei n-au trecut niciodată peste Ierusalim. L-am scos de pe listă! Nu mai trebuie să vorbim despre asta. (Lui Netanyahu): Aţi câştigat un punct şi veţi renunţa la câteva puncte mai târziu, în negociere, dacă va avea loc vreodată. Nu ştiu dacă vreodată va avea loc. Însă ei trebuie să respecte procesul şi să respecte faptul că Statele Unite le-a acordat un sprijin colosal de-a lungul timpului, sub formă de sprijin financiar şi alte tipuri de sprijin. Deci, vom vedea ce se întâmplă cu procesul de pace, dar trebuie să ni se arate repect, sau pur şi simplu nu vom merge mai departe. Vă mulţumesc tuturor foarte mult (...).

Un jurnalist către Trump: Aveţi de gând să abandonaţi orice plan sau propunere de pace pentru Orientul Mijlociu?

Trump: Vom vedea ce se întâmplă. Da, avem o propunere de pace. E o propunere mare pentru palestinieni. Cred că e o propunere foarte bună pentru Israel. Acoperă o mulţime de lucruri, care au fost discutate în cursul timpului şi aprobate, dar fapt este că (...) n-a fost nici o îneţelegere care să se apropie de final din cauza Ierusalimului, nu s-a putut trece niciodată peste Ierusalim. (...). A-l scoate de pe listă a fost cea mai grea problemă. Iar Israelul va plăti pentru asta. Iată, Israel, ceva e pe cale de a se întâmpla. Vor face ceva care va fi un lucru foarte bun. Dar ei (israelienii, n.m.) vor să facă pace şi sper că palestinienii vor să facă pace. Şi, dacă o fac, toată lumea va fi foarte fericită până la urmă. Vom vedea ce se întâmplă (...)”.

Citește și: