Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2237 vizualizări 4 mar 2018

Premierul Israelului şi preşedintele Statelor Unite au multe în comun. Chiar dacă cel dintâi e un iscusit politician şi un redutabil cunoscător al geopoliticii iar al doilea un novice, amândorura le plac ceremoniile (Trump a ordonat paradă militară de 4 Iulie, cum a văzut-o pe cea de la Paris din 14 Iulie), amândoi se cred victimele inocente ale unor vânători de vrăjitoare, şi unul şi celălalt au aceeaşi marotă – “fake news”, ambii visează să se eternizeze la conducerea ţărilor lor.

Donald J. Trump exclamase entuziast zilele trecute, aflând că Republica Populară Chineză urmează să-şi schimbe Constituţia ca să-l păstreze perpetuu la putere pe preşedintele Xi Jinping: “E acum preşedinte pe viaţă! Preşedinte pe viaţă! Şi e măreţ! Poate ar trebui să încercăm şi noi într-o bună zi!”. De altfel, la Casa Albă, de o bună bucată de vreme, contrar uzanţelor, Jared Kushner îi pregăteşte următoarul mandat, convocând diverşi experţi de campanie.

În ce-l priveşte, Benjamin Netanyahu – dacă ar rămâne în funcţie până pe 17 iulie anul viitor - ar împlini 13 ani şi 128 de zile ca premier în funcţie (cumulat, în cele două mandate), depăşind astfel recordul lui Ben Gurion, cel dintâi prim ministru al Israelului şi unul dintre Părinţii Fondatori.

Azi-noapte, la plecarea spre Washington, Bibi le-a declarat ziariştilor că nu vor fi alegeri anticipate, cum se zvonea, ci că intenţionează să-şi ducă mandatul până la capăt, adică până în decembrie 2019. Greu de crezut, din mai multe motive: întâi, din cauza dosarelor penale (Cazul 1000 şi Cazul 2000 sunt deja pe biroul Procurorului General, Cazul 4000 se desfăşoară cu mare celeritate, iar Cazul 3000 pare a înainta şi acesta mai repede); în al doilea rând, coaliţia de extremă dreapta pe care o conduce se confruntă cu problema studenţilor ultrareligioşi, pentru care se cere scutirea de armată, un refuz blocând adoptarea bugetului, ceea ce ar conduce, conform legii, la dizolvarea guvernului şi la alegeri anticipate.

Premierul Netanyahu a prezentat obiectivele pe care şi le-a fixat  pentru vizita în Statele Unite: să-i mulţumească preşedintelui Trump pentru decizia de a devansa mutarea  ambasadei în cinstea celei de a 70-a aniversări a Israelului şi să-l invite, pe 14 mai, la ceremonie; să discute problematica Iranului;  să se intereseze de evoluţia planului de pace cu palestinienii.
 
Pe aeroport, i-a dăruit soţiei sale un buchet de flori pentru aniversarea celor 27 de ani de căsnicie (în chestiuni de imagine nu-l întrece nimeni).  

Dacă în ultimii doi ani a transmis speech-uri video Congresului AIPAC (puternicul lobby pro-israelian din America), anul acesta o baie de ovaţii (vor fi peste 18.000 de participanţi) s-a gândit că i-ar face cum nu se poate mai bine. La tribuna AIPAC se simte chiar mai bine decât acasă şi de acolo îşi poate transmite mesajele către conaţionali. Dacă în privinţa sa părerile evreilor americani sunt împărţite, în AIPAC sprijinul pentru guvernul pe care îl conduce e deplin şi necondiţionat.

Celor din AIPAC Bibi le va trasa sarcini, celor din Israel va trebui să le demonstreze, o dată în plus, că fără el umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea închide.

Citește și: