Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1517 vizualizări 10 apr 2019

Deşi competiţia s-a dovedit foarte strânsă, n-a fost greu de anticipat că uriaşul talent al Regelui Bibi, îndelung exersat, va învinge.

De remarcat performanţa coaliţiei lui Benny Gantz, alcătuită în urmă cu doar trei luni. Dacă va rămâne unită, şi nu va intra în siajul celorlalte alianţe contra-Likud care n-au rezistat istoric, „Albastru şi alb” va avea un cuvânt greu de spus, iar generalul Gantz toate şansele de a deveni un om politic.

După ce va alcătui majoritatea şi se va instala la cârma Guvernului, Benjamin Netanyahu va trebui, în primul rând, să-şi rezolve problemele cu Justiţia.

Azi-dimineaţă, procesul s-a pus în mişcare. Vor fi date publicităţii detalii ale capetelor de acuzare (publicarea acestora a fost interzisă înainte de alegeri). Audierea premergătoare primei înfăţişări e fixată pentru 9 iulie. E foarte posibil ca Bibi să câştige o amânare, doar are de condus o ţară! Va demara probabil şi ancheta în dosarul submarinelor, dar pericolul a trecut. Justiţia nu va avea lipsa de patriotism de a-l hărţui pe Salvatorul Patriei, pregătit să-şi promoveze prin Knesset aşa-numita „lege franceză” care să-i ofere imunitate.

A doua problemă pe care va trebui s-o rezolve, chiar la începutul mandatului, e anexarea coloniilor din Cisiordania, promisă în campania electorală, primul pas spre anexarea totală, pentru care Washingtonul e pregătit, se pare, să-şi dea acceptul. Încet-încet, începe să se configureze promisul plan de pace Trump pentru Orientul Mijlociu.

Fireşte că revenirea lui Netanyahu în fruntea Executivului israelian nu e o veste bună decât pentru Vasilica Dăncilă.

Citește și: