Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2592 vizualizări 18 feb 2018

Premierul Israelului a urcat azi-dimineaţă la tribuna celei de-a 54-a Conferinţe de Securitate de la München cu o bucată din epava dronei care a declanşat incidentul israeliano-siriano-iranian din 10 februarie.

Drona, o Shahed-141 de fabricaţie iraniană, foarte asemănătoare cu varianta rusească Orion, a fost trimisă în zori zilei de 10 februarie din Siria spre teritoriul israelian, unde a fost doborâtă. Au urmat măsurile de retorsiune ale Tzahal, în cursul cărora a fost doborât un F-16I.

Bibi, un neîntrecut showman politic, agitând în mâna dreaptă un fragment de fuselaj, l-a căutat cu privirea în public pe şeful diplomaţiei de la Tehran, Muhammad Javad Zarif şi i s-a adresat cu voce tunător-ameninţătoare:

“O recunoşti? Ar trebui, e a voastră!... Nu ne puneţi la încercare!”.

Apoi a adăugat: “Israelul nu va admite regimului din Iran să înfăşoare un ştreang al terorii în jurul gâtului nostru!”.

Problema premierulu Netanyahu - pentru rezolvarea căreia a luat drumul Moscovei, la sfârşitul lui ianuarie - e faptul că Iranul ocupă spaţiul lăsat liber de autointitulatul Stat Islamic: “Ghinionul e că pe măsură ce ISIS se comprimă, Iranul îi ia locul, încercând să întemeieze acest imperiu continuu, înconjurând Orientul Mijlociu dinspre sud, din Yemen, dar încercând de asemenea să creeze o punte din Iran în Iran, Siria, Liban şi Gaza. Aceasta e o desfăşurare foarte periculoasă pentru regiunea noastră (…) Vom acţiona, dacă e necesar, nu doar împotriva reprezentsanţilor Iranului, ci împotriva Iranului însuşi!”.

Prim ministrul Israelului nu putea pierde ocazia să se refere la Acordul Nuclear semnat în 2015 de marile puteri (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate - China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite - plus Germania) cu Iranul, pe care preşedintele Trump l-a calificat drept o înţelegere dezastruoasă. (Chiar în intervenţiile lor la Conferinţa de la München, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (vineri), şi ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel (ieri), apucaseră să declare că Acordul trebuie menţinut şi aplicat integral). Bibi, iubitor de metafore mirobolante, a declarat că Acordul “a dezlănţuit periculosul tigru iranian în zona noastră şi dincolo de ea”.

Vorbind cu câteva ore după Netanyahu, ministrul de Externe al Iranului  a calificat spusele liderului de la Ierusalim “un circ care nu merită respectul unui răspuns”. Javad Zarif  a pledat – cu carismatică ipocrizie - pentru o nouă structură de securitate în Golf şi a reamintit câteva episoade din istoria recentă, convins că ţara pe care o reprezintă s-a situat… “de partea bună a istoriei”:

“De prea multă vreme, puterile militare au avut numeroase strategii de câştigare a războaielor. Şi, de prea multă vreme, au ignorant orice strategie de câştigare a păcii. De prea multă vreme, marile puteri şi aliaţii lor regionali au făcut alegeri greşite în zona noastră, dând apoi vina pe alţii, mai ales pe Iran, pentru consecinţele propriilor gafe strategice (…): de la sprijinirea invaziei Iranului de către Saddam Hussein în 1980 la complicitatea cu el în utilizarea de arme chimice; de la războaiele purtate pentru a-l evacua din Kuweit, iar apoi de a-l elimina cu totul; de la a sprijini întâi Al-Qaeda şi pe talibani la războiul de a-i elimina din Afganistan; de la a sprijini aceeaşi terorişti extremişti care au ruinat Siria la a ocupa periculos părţi din Siria sub pretextul de a lupta cu grupările pe care le-au finanţat şi înarmat; de la invazia şi agresiunile ulterioare ale Israelului asupra Libanului şi ocuparea ilegală a Palestinei la incursiunile de rutină în spaţiul aerian al Siriei, precum şi bombardarea Yemenului cu avioane occidentale – ce au adus aceste acţiuni lumii? Statele Unite şi clienţii săi din regiunea noastră suferă consecinţele fireşti ale propriilor alegeri greşite. Dar ei folosesc acest congres şi alte forumuri pentru a reaprinde isteria legată de politica externă a Iranului şi a ascunde realitatea. I-a forţat însă Iranul să facă toate aceste alegeri greşite, cum unii, ridicol,  afirmă? Suntem noi vinovaţi că am fost de partea bună a istoriei, luptând împotriva lui Saddam Hussein, a Al-Qaeda, a talibanilor, a ISIS, a An-Nusra şi alte grupări asemene, în timp ce Statele Unite şi compania îi finanţau, îi înarmau şi îi sprijineau?”.

N-am nimic de adăugat decât să vă previn, cum am făcut-o şi zilele trecute, că, în Orientul Mijlociu cel puţin, nimic nu e ce pare a fi.              

Citește și: