Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3167 vizualizări 14 mai 2018


Neta, câştigătoarea Eurovisionului, e o fată deşteaptă. Replica ei, “Le-shana Ha-baa bi-Yerushalayim!” (La anul, la Ierusalim!), a fost uriaşă, rostită în ajunul Zilei Ierusalimului. Semnificaţia expresiei e profund mesianică, cu ea se încheie postul de Yom Kippur şi se referă la refacerea Templului. Pe de altă parte, într-adevăr, ţara celui care câştigă concursul e gazda următoarei ediţii.

Nu e însă uşor de realizat ediţia 2019 a Eurovisionului la Ierusalim. Din două motive: întâi că Ierusalimul nu are un stadion acoperit (amploarea showului reclamă un spaţiu mai mare decât al unei clasice săli de spectacol), iar în al doilea rând ziua de sâmbătă, când se desfăşoară, e una problematică în Israel – ultrareligioşii nu vor permite să le fie tulburată. (În presa locală au început deja controversele). Oricum, premiul Eurovision a picat cum nu se poate mai bine şi nu mă număr printre cei care consider că a fost influenţat politic.

Netanyahu a oferit aseară, de Ziua Ierusalimului, o recepţie grandioasă, celebrând personalitatea vizionară a preşedintelui Donald J. Trump, o recep’ie la care însă, dintre cele 86 de misiuni diplomatice prezente în Israel, n-au onorat invitaţia decât mai puţin de 35 (între care şi România, care altminteri nu s-a învrednicit să-şi numească un ambassador de vreo doi ani). Şi premierul a susţinut, ca de obicei, propriul spectacol: “Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, pentru că aşa e corect. Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, pentru că aşa se promovează pacea,  căci pacea nu se poate construi pe baza unor minciuni! (…) În orice acord de pace imaginabil, Ierusalimul va rămâne capitala Israelului”.

Astăzi, până la ora 16, când ambasada a fost mutată oficial şi festiv în clădirea consulatului, 37 din cei aproximativ 40.000 de palestinieni care îşi continuau protestul la graniţa cu Gaza, fuseseră ucişi, iar 1.800 - răniţi.

Trei ore mai târziu, numărul morţilor crescuse la 52.

“Ce zi glorioasă pentru Israel!”, a exclamat prim ministrul Benjamin Netanyahu, după ce toţi cei prezenţi s-au pătruns mesajul video al preşedintelui Statelor Unite ale Americii.

Netanyahu l-a elogiat pe Donald Trump pentru curajul deciziei sale şi l-a anunţat că şi-a asigurat un loc în istorie. Cred, cum spuneam lunile trecute, că i-a promis şi un Nobel pentru Pace (eventual, luându-i-l lui Barack Obama). Apropo de pace, proiectul promis de pace între israelieni şi palestinieni tot nu e gata. E drept că, în mesajul său video, preşedintele Americii a declarat şi că ţara sa îşi “menţine în totalitate angajamentul de a facilita acordul de pace”. După recunoaşterea Ierusalimului drept Capitală a Israelului poziţia Statelor Unite de mediator onest e greu de crezut că va fi menţinută. De altfel, tot mai multe ţări (astăzi, Turcia) au anunţat că această ipocrizie nu mai poate continua.
“Israel Hayom” (Israelul azi), cotidianul dăruit lui Bibi de miliardarul Las Vegasului, Sheldon Adelson, l-a numit pe Donald J. Trump “noul Truman”.

Citește și: