54 vizualizări 24 iun 2010

Ministrul Blaga, altfel unul dintre cei mai puţin plezirişti oameni din Guvern, om echilibrat şi analitic, critică partidele politice pentru că, atunci când vine vorba de regionalizare, acestea se blochează pe "ideea simplă a Secuimii". Poate pe ideea, deloc simplă a "secuimizării", ar fi fost mai potrivit să spună domnul Blaga, întrucât, despre secui şi Secuime nu i-am prea auzit pe români şi partidele lor să vorbească, cel puţin în ultima perioadă, de când se luptă ca la Verdun să-şi apere pensiile şi salariile. Totodată, ministrul Administraţiei şi Internelor le-a cerut românilor şi maghiarilor să renunţe la discursurile "pre-electorale sau electorale" şi să ajungă la o formulă în care interesul fiecărui cetăţean din această ţară să fie şi interesul celor care iau decizii. Frumos şi electoral spus, dar nu se-nţelege care români şi care maghiari trebuie să ajungă la o anume formulă.

Oare aflarea formulelor de bună rânduială a ţării şi teritoriului ei nu este meseria guvernelor? Şi, mai pe urmă, dacă vorbim de Guvern, nu înseamnă el astăzi pacea şi buna înţelegere între românii de la PDL şi maghiarii de la UDMR? N-ar fi cel mai nimerit ca tocmai aceste două partide să iasă din blocaj şi să înfăptuiască regionalizarea, în interesul ţării şi al cetăţenilor săi?

Sincer, nu mi-e clar dacă ministrul Blaga a încercat să suprapună astfel încă o temă de dezbatere civică peste toate celelalte fumigene aruncate în piaţă, ca să pitească excesele Cabinetului Boc, ori vrea să se spele pe mâini, ca Pilat din Pont, de o obligaţie extrem de sensibilă. Concluzia sa de etapă a fost aceea că nici "fragmentarea administrativă" - în zeci de judeţe -, dar nici "consolidarea radicală" - a Secuimii, probabil - nu sunt de dorit. E limpede. Şi atunci, de ce ministrul Administraţiei nu a abordat la fel de limpede această temă într-o şedinţă de guvern, în prezenţa vicepremierului Marko Bela şi a celorlalţi miniştri UDMR, şi s-a văzut nevoit să arunce pisica în curtea "partidelor politice"?

Cu siguranţă, PDL nu-şi permite să-şi deranjeze partenerul de guvernare spunându-i că Ţinutul Secuiesc va fi descentralizat în două, trei regiuni. Aici nu e vorba doar de simple mesaje electorale. Strategia UDMR, declarată într-un fel sau altul, este aceea de a construi cadrul legislativ în interiorul căruia să meargă, "cu paşi mici", către "secuimizare".

"Deşi nu-şi găseşte expresie administrativă ca atare, Ţinutul Secuiesc este o entitate distinctă prin tradiţii, cultură şi posibilităţi de dezvoltare economică", spunea, la Miercurea Ciuc, un lider UDMR, cu o zi înainte ca Adunarea Aleşilor Locali din Secuime să ceară organizarea de referendumuri locale pentru stabilirea stemei, imnului şi drapelului Ţinutului Secuiesc. În aceleaşi împrejurări, conducerile Consiliului Naţional al Secuilor şi Partidul Civic Maghiar au anunţat că sprijină un proiect de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi intenţionează să obţină, printr-o decizie a locuitorilor din zonă, dreptul de a avea un reprezentant în Consiliul Europei sau în Uniunea Europeană, care să aibă rolul de a pleda pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. La evenimentul respectiv a participat şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, care, între timp, a devenit vicepreşedinte al PE.

Poate că din aceste motive, unele partide se mai blochează, iar unii români, cărora neam de neamul lor nu le-ar fi stat mintea la descentralizare, dacă ar fi avut de-a face cu una corectă, în interes naţional, mai tresar când şi când, patriotic.

Citeşte şi Boc: "Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federală în România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sau ca în America de state"

Citește și: