Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3681 vizualizări 22 oct 2017

Relaţiile noastre istorice au fost cu Patriarhia Ecumenică din Fanarul Bizanţului şi au rămas cum au fost.

Patriarhul Kiril vine săptămâna viitoare la Bucureşti nu ca un stăpân, ci ca întâistătătorul unei Biserici-surori, coliturghisitor al dumnezeieştilor Taine ale lui Hristos, dar mai ales ca mesager al puterii seculare.  

Contextul oficial e acesta: “manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, în contextul Anului Comemorativ dedicate apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi al aniversării a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel”.

Înţeleg că au primit invitaţii şi Bisericile Serbiei, Bulgariei, Georgiei şi Poloniei, dar au răspuns la cel mai înalt nivel numai Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii, Biserica Albaniei (desfiinţată în vremea comunismului) şi Biserica Ţinuturilor Cehe şi a Slovaciei.

Nu ştiu de ce nu va veni întâistătătorul ortodox al Poloniei, dar vlădicii Serbiei, Bulgariei şi Georgiei nu fac un pas fără blagoslovire rusească (ultimele două Biserici au boicotat, alături de patriarhia de la Moscova sinodul panortodox din Creta, de anul trecut).

Preafericitul Kiril se bucură nu doar de puterea rangului său eclesiatic, ci şi de imensă putere lumească, obţinută de la Vladimir Vladimirovici Putin, în schimbul ungerii sale cu mirul ţarilor. “Sfânta Rusie” funcţionează în tandemul Putin-Kiril, care cântă împreună simfonia Puterii. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii l-a ridicat simbolic pe Preşedinte în tronul împăraţilor Bizanţului, la Muntele Athos, în mai anul trecut, consfinţind Moscova ca a treia Romă, sub privirile aprobatoare ale monahilor Sfântului Munte certaţi cu Constantinopolul, noua Romă.

Ce poate Patriarhul Kiril să ne spună despre “apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului”? Ce a avut de spus a spus din rărunchi: cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost prăbuşirea comunismului.  

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii vine la Bucureşti să negocieze. Ne va oferi ceva şi va cere altceva, mai important, la schimb. Nu vine la Bucureşti în plimbare pastorală, ci cu un scop politic bine ticluit la Kremlin, pe care curând îl vom afla.
Din fericire, Kiril va avea aici un interlocutor greu de snobat. Îl cunosc pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi depun mărturie că e teolog subtil şi un negociator redutabil. Ştiu că va dialoga de la nivelul de cea de-a doua autocefalie ca număr de credincişi şi că va invoca spinoasele probleme canonice din Basarabia şi nordul Bucovinei.

Între “noua Romă” şi “a treia Romă”, Ortodoxia noastră poate fi o punte a păcii.
Chiar dacă Preafericitul Kiril e primul Patriarh rus care ne vizitează după căderea comunismului, între cele două Biserici au circulat, în toată această perioadă, emisari. Unul dintre aceştia e “ministrul de Externe” al Bisericii Ortodoxe Ruse – eruditul, machiavelicul mitropolit Ilarion Alfeiev.

Nădăjduiesc ca vizita Patriarhului Kiril să-l pună, în sfârşit, pe Preafericitul Daniel în adevărata, strălucitoarea sa lumină de care România are atâta nevoie. 

Citește și: