Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2196 vizualizări 25 dec 2017

”Nun” de la ”Nasrani” – Nazarinean, peiorativul pentru Masihi, Creştin.  
 
De pe zidurile bisericii Sfântului Apostol Pavel din Mosul (al doilea oraş ca mărime al Irakului) litera stigmatizantă a fost ştearsă, ca şi urmele profanării; spărturile din vitralii au fost pansate cu hârtie albă, de creştini ajutaţi de vecinii lor musulmani. Azi-noapte aici a fost celebrată, pentru prima oară după patru ani de ocupaţie a ISIS, Liturghia de Crăciun.

În biserica Sfântului Gheorghe din Alep, după cinci ani de explozii, s-au auzit colinde. Un grup de tineri le-a împărţit credincioşilor bileţele, pe care fiecare şi-a scris câte o dorinţă, înălţându-le în lampioane de hârtie spre cerul după multă vreme senin al Siriei.  

În Piaţa Ieslei din Bethlehem, lângă Biserica Naşterii Domnului, vânzătorii de mici suveniruri patetice aveau dever, îşi puteau câştiga pâinea, până pe 6 decembrie. După decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump referitoare la Ierusalim, turiştii sunt mai temători să treacă aşa-numitul Checkpoint 300 spre Cisiordania. Preşedintele palestinian Mahmud Abbas, precum odinioară predecesorul său Arafat, a fost prezent la slujba condusă de bravul monsenior  Pierbattista Pizzaballa, Administratorul apostolic al Patriarhiei latine de Ierusalim. Acesta, în finalul pastoralei sale de Crăciun se adresase mai marilor lumii, invitându-i să treacă prin poarta umilinţei care străjuieşte intrarea în Biserica Naşterii Domnului. Enoriaşilor săi le-a adresat un cuvţânt de îmbărbătare, ca niciuna dintre tragediile care îi înconjoară să nu le micşoreze bucuria marelui praznic creştin.

Papa Francisc însuşi, care îşi exprimase dezacordul privind decizia intempestivă a preşedintelui Trump, în mesajul ”Urbi et Orbi” (adresat ”Oraşului [Roma] şi Lumii”), pomeneşte şi creştinii din această pătimită parte de lume:

”Îl vedem pe Isus în copiii din Orientul Mijlociu, care continuă să sufere din pricina tensiunilor crescânde dintre israelieni şi palestinieni. În această zi de sărbătoare, cerem de la Domnul pace asupra Ierusalimului şi asupra întregii Ţări Sfinte. Ne rugăm ca între părţile implicate să prevaleze voinţa de a relua dialogul şi să se poată ajunge în cele din urmă la o soluţie negociată, care să permită coexistenţa paşnică a celor două State în interiorul graniţelor fixate de comun acord şi recunoscute la nivel internaţional. Dumnezeu să sprijine şi efortul acelora care,  în Comunitatea Internaţională,  sunt motivaţi de bunăvoinţă în a ajuta acel pământ martirizat să găsească, în ciuda gravelor obstacole, acordul comun, dreptatea şi siguranţa după care tânjesc de mult timp.

Îl vedem pe Isus în chipurile copiilor sirieni, încă marcate de războiul care a însângerat ţara în anii aceştia. Fie ca iubita Sirie să poată să regăsească, în cele din urmă, respectul pentru demnitatea tuturor persoanelor, printr-o angajare comună în refacerea ţesutului social, oricare ar fi apartenenţa etnică şi religioasă a celor care îl compun.

Îl vedem pe Isus în copiii din Iraq, o ţară încă rănită şi divizată de ostilităţile care din ultimii cincisprezece ani, în copiii din Yemen, unde se află în desfăşurare un conflict în mare parte uitat, cu profunde implicaţii umanitare asupra populaţiei care suferă de foame şi pandemii”.

Anul acesta în Orientul Arab, Crăciunul are gustul unei înghiţituri de sahlab – dulce-amărui, ca siropul de orhidee.
 
Laylat al-Milad – Noaptea de Crăciun

Citește și: