Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2763 vizualizări 10 aug 2017

Un aşa-numit “atac preventiv” cu arme convenţionale asupra Coreei de Nord, despre care vorbesc surse de la Pentagon, nu va fi acceptat de China şi va fi foarte greu să-l accepte Coreea de Sud, prima ţintă a regimului de la Phenian, ba chiar şi Japonia, oricât ar fi de “chirurgical”. Nu e nevoie de arme nucleare ca regiunea să explodeze.

Liderii nord-coreeni au dezvoltat modestele lor instrumente nucleare pentru a-şi apăra suveranitatea, temători că vecinii şi fraţii lor sud-coreeni, cu sprijinul aliaţilor americani, îi vor înghiţi într-o  zi. Sunt conştienţi de faptul, că dacă ar lansa un atac (asupra Guamului, cum se laudă că pregătesc până la jumătatea lunii), pe al doilea n-ar mai avea prilejul să-l lanseze. Dacă vor îndrăzni să se îndrepte împotriva Coreei de Sud (o ţară muntoasă cu câteva superaglomerări urbane), unde ar putea declanşa o catastrofă, în secunda doi americanii îi vor şterge de pe hartă. Singurul expert pe care îl cred pe cuvânt, Robert E. Kelly, afirma că Kim Jong-un e oricum însă nu lipsit de raţiune. Prin urmare, nepotul lui Kim Ir-sen va mai gesticula militar, va mai face câteva teste, până îşi va termina resursele. Sau până când supuşii se vor decide să scape de el.

Nu ameninţările Coreei de Nord, o ţară izolată,  sunt de natură să îngrijoreze, ci cacofonia diplomatică a stăpânului lumii, Donald J. Trump. Cele câteva declaraţii referitoare la subiect, exprimate într-un interval de timp spectaculos de scurt, nu sunt doar contradictorii, nu doar că le contrazic pe cele ale Secretarului său de Stat, care apucase de curând să exclame “nu suntem inamicii voştri”, dar sfârşesc apocaliptoid. De la “dacă ar fi potrivit să am o întrevedere cu el, fireşte că aş merge, absolut, aş fi onorat să fac asta (o întâlnire cu Kim Jong-un, n.m.), doar în anumite împrejurări. Dar aş face asta. Majoritatea politicienilor nu ar spune asta vreodată, însă eu vă spun că în împrejurările potrivite, m-aş întâlni cu el” (1 mai 2017) până la “foc şi furie cum n-a mai văzut lumea” de marţea asta nu s-a scurs decât vreo două teste balistice şi un consens în Consiliul General al ONU. Nu numai deciziile smucite, ci şi retorica septuagenarului de la Casa Albă a început să semene cu retorica imberbului lider de la Phenian.   

Citește și: