Gandul.info
Adrian CERCELESCU
Adrian CERCELESCU
8857 vizualizări 16 mai 2011

Un om iese gol din baie la New York - ceea ce sperie mai multeţări care-l aşteptau să iasă cu 90 de miliarde, ceea ce ar puteacoborî şi mai mult cotaţia monedei euro, care deja a tras în jospreţul aurului. Asta pe partea economică. Pe partea politică,francezul Dominique Strauss-Kahn era acum trei zile în situaţia luiTraian Băsescu în 2009: nu anunţase că va candida, însă erafavoritul sondajelor la preşedinţie. A doua zi, s-a trezit însituaţia lui Mircea Geoană în săptămâna alegerilor: adică nu edovedit că a făcut ceva rău, dar este acuzat că a vrut să serelaxeze nepotrivit cu o persoană.

Cu siguranţă, această reacţie în lanţ este rezultatul unui lungproces de mondializare dar, chiar şi aşa, cred că ar fi fostimposibilă dacă la mijloc nu era un presupus atac împotriva uneiCameriste a Statelor Unite ale Americii. În ce altă ţară s-ar fiurcat poliţia în avion să mi ţi-l umfle pe şeful Fondului MonetarInternaţional, pentru că o cameristă a dat telefon să zică "Viol"?Fără întrebările prealabile (Fă, ej beată?), fără consultări cuministrul de interne (E o nebună care zice că a violat-o directorulFondului Monetar Internaţional), fără să aştepte răspunsul(Nenorociţilor, v-aţi îmbătat?). Să-l încuie la secţie, când el eraaşteptat de cancelarul german şi de toţi miniştrii de finanţe dinzona euro. După care judecătorul să respingă cererea de eliberare,fără să-i treacă prin cap un viciu de procedură.

Iată un exemplu, ca să înţelegem mai bine speţa: când şeful FMIşi-a uitat ceasul în Parlamentul României, s-a trimis limuzina laaeroport ca să i-l dea. La americani, când şi-a uitat telefonulmobil în camera de hotel, s-a trimis duba la aeroport să-l ia peproprietar.

N-ai cum să nu-i admiri pe americani. Sunt exact ca-n fimele depropagandă: niciun om de-al lor nu e lăsat în urmă. Că l-a împuşcatteroristul lângă Kabul ori s-ar putea să-l fi agresat sexualStrauss-Kahn la etajul 28 în New York - trimit puşcaşii saupoliţiştii, după caz. În timp ce îl purică de ADN pe şeful FMI,s-ar putea ca grecii să-şi mai dea niţel foc prin Atena, să maiîmpuşte nişte politicieni colaterali. Dar, când camerista le-a datalarma, cred că poliţiştii şi-au pus o singură întrebare: CareFMI?

Citește și: