Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
3821 vizualizări 23 oct 2012

Oriunde se duc unii dintre ei să candideze, pentru cetăţeni este totuna. Faptul că Elena Udrea se mută din Bucureşti, în judeţul Neamţ, că Vasile Blaga părăseşte Capitala pentru Timiş, că Victor Ponta rămâne în Gorj, că Mihai Răzvan Ungureanu aterizează la Arad, iar Crin Antonescu schimbă sectorul 1 cu sectorul 3 nu-i fericeşte pe locuitorii din colegiile acestora. De fapt, până la viitoarele alegeri, rar s-ar putea să-i vadă pe aleşii lor la faţă. Sunt lideri şi vedete politice, combat pe probleme naţionale, nu au timp, nici apetenţă pentru mărunţişuri locale şi, uneori, nici pentru oameni.
Domnul Crin Antonescu, de exemplu, nu cred că a mai mirosit poporul altundeva, decât la mitingurile electorale, dintre care cel desfăşurat pe Arena Naţională, a fost, de bună seamă, cel mai grandios. Nu mi-l amintesc bătând uliţele ţării în campanie electorală, petrecându-şi week-end-ul în audienţe la cabinetul parlamentar din colegiu (de altfel, la datele sale de contact de la Senat şi de la partid nu figurează vreo adresă sau telefon de la biroul parlamentar de circumscripţie), repezindu-se să dea o mână de ajutor ori să spună o vorbă de încurajare oamenilor loviţi de calamităţi sau împărţind cadouri de Crăciun, copiilor abandonaţi şi bătrânilor singuri. Nu face nici măcar băi de mulţime – spre deosebire de Ion Iliescu şi Traian Băsescu, care s-au scăldat mereu, cu voluptate -, de parcă natura sa sensibilă n-ar suporta atingerile atâtor persoane străine. Mi-l amintesc pe domnul Crin Antonescu ca pe un popstar al politicii: întotdeauna, pe o scenă, menţinând un contact strict vizual cu fanii. Şi, cu toate acestea, poporul este mai prezent în discursul preşedintelui liberal decât al tuturor liderilor politici luaţi la un loc.
Doamna Elena Udrea a dat ochi direct cu alegătorii pe când era ministru, numai în vizite de lucru. Exhibiţionistă din fire, îi place să-ţi etaleze latura de „femeie din popor”, îmbrăcându-se în ie, tricotând şi făcând sarmale la televizor. Cât de bine înţelege nevoile electoratului, se poate observa din şirul futilităţilor rămase după trecerea sa pe la MDRT, unde a avut mulţi bani pe mână. Refugierea sa la Neamţ, la câteva zile după ce-şi anunţase candidatura la Roman, este dictatată de un calcul electoral rece: acolo mulţi îi sunt datori. Acolo a pompat, aşa cum primarul pedelist Gheorge Şefan recunoaşte, cele mai multe fonduri, inclusiv pentru construirea unei săli polivalente la Piatra Neamţ, mai scumpă decât valoarea iniţială trecută în contract, cu 45 la sută. Şeful pe linie politică al doamnei Udrea sare şi el de la un colegiu, la altul, vânând câştigul electoral. Vasile Blaga, preşedintele PD-L, a fost, până în 2008, ba prefect, ba parlamentar de Bihor – judeţul său de baştină -, apoi s-a mutat şi a fost ales într-un colegiu din Bucureşti, cu care nu era familiarizat, ca, acum, să sară tocmai în Timiş, unde să o ia de la capăt, dacă agenda sa de lider, bineînţeles, îi va permite. Se presupune că dl Blaga, „buldogul” politic, va învinge din prima, bifând un fief,  victorie de  mare prestigiu când n-ai adversari pe măsură. 
Teleportarea unor candidaţi în zone în care nu au nici măcar case de vacanţă - practicată de USL şi ARD – este cea mai evidentă dovadă că nu buna reprezentare  a electoratului (care presupune cunoaştere şi continuitate) contează, ci propria  lor siguranţă. Aşadar, ar putea să candideze şi pe Marte, pe Pământ tot n-are importanţă.

Citește și: