Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
3397 vizualizări 3 dec 2013

Şi ce frumos vorbeau în comunicate, despre colaborarea cu comunitatea locală! Ai fi zis că se vor  apuca de treabă, abia după ce vor consuma aldămaşul cu toată suflarea Pungeştilor, la crâşma din sat. Dar, cum a apus Ziua Naţională a României, americanii de la Chevron şi-au trimis, din nou, utilajele în localitatea-emblemă anti fracking, să foreze în căutarea gazelor de şist.  Peste două sute de protestatari au încercat să împiedice amplasarea platformei, dar au fost, la rândul lor, împiedicaţi de două sute cincizeci de jandarmi, care au luat pe sus vreo duzină, i-au băgat în dubă şi i-au expediat la poliţie, să le întocmească dosar penal. Sătenii aşteptau, astăzi, să li se alăture simpatizanţi din toată ţara, însă drumul spre Pungeşti a fost închis. Ei retrăiesc, astfel, evenimentele de acum o lună, numai că, de această dată, Chevron, susţinută necondiţionat la cel mai înalt nivel, ştie că se mişcă pe teren ferm şi nu mai dă înapoi.

Situaţia de la Pungeşti scoate în evidenţă o realitate tristă şi anume aceea că voinţa comunităţilor locale nu contează deloc pentru statul român şi marile companii, cărora acesta le-a cedat resursele subsolului.

Locuitorii comunei vasluiene au organizat un referendum în care au spus NU explorării şi exploatării gazelor de şist în perimetrul comunei lor. Au vrut să se blindeze cu încă unul, pe 24 noiembrie, dar au fost blocaţi de Prefectură, care l-a atacat pe cel din iunie în contencios administrativ, laolaltă cu referendumurile pe aceeaşi temă din alte 10 comune din judeţ. Coşmarul sătenilor din Pungeşti se va repeta, în curând, la vecinii lor, însă locuitorii Costineştiului, care, de asemenea, s-au pronunţat prin referendum în proporţie covârşitoare – 92,69 la sută – împotriva extragerii gazelor de şist, îl trăiesc deja. La o socoteală superficială, sărim de suta pe care premierul Victor  Ponta o scuipă din vârful buzelor ("Cu tot respectul pentru cei 20, 30 sau 100 de oameni mai înfierbântaţi, trebuie sa vedem care este interesul României") şi ajungem la câteva mii, iar, mai târziu, când harta neagră a gazelor de şist va fi complet haşurată, câteva zeci de mii de persoane, cărora fracturarea hidraulică le va afecta direct viaţa. Acestea sunt cetăţeni ai nimănui, fiindcă statul român nu-i apără. Dacă îşi vor pierde afacerile, dacă micile cutremure produse de fisurarea rocilor le vor măcina casele, dacă va avea loc un accident ecologic nimeni nu-i va despăgubi.

Toţi oficialii le spun cât de sigură este fracturarea hidraulică (pentru România nu s-a făcut încă un studiu de impact), dar, în caz de dezastru, nu există garanţii. Marile companii tratează direct cu statul, iar statul – ce pretenţii să mai ai de la el, când Victor Ponta şi Traian Băsescu ne arată că ei sunt statul, la concurenţă. Cei doi nu pot să vadă oameni, ci doar marea masă fără chip, cohortele de pensionari, armatele de bugetari, legiunile de aleşi locali, pe care încearcă să le manevreze după bunul lor plac. Protestatarii din Pungeşti reprezintă, pentru ei, o cantitate electoral neglijabilă, căreia jandarmii îi administrează corecţii, tocmai fiindcă a avut neobrăzarea să se pună cu statul. 

 

Citește și: